Trouwen

Ja, ik wil (niet te duur): deze koppels hadden de budgetbruiloft van hun dromen

23 oktober 2020 11:07 Aangepast: 23 oktober 2020 14:08
Lindsay en Dennis trouwden voor 2000 euro, Yvonne en Peter voor 300 Beeld © privefoto's

De 'mooiste dag van je leven' is vaak ook de duurste. Maar het kan ook anders. In het nieuwe RTL 5-programma Borsato’s Budget Bruiloft helpen bruidsjurkenvedette Mary Borsato en zakenvrouw Betty de Groot stellen met beperkte financiële middelen bij het plannen van een droombruiloft. Deze drie koppels gingen hen voor.

Yvonne (43) en Peter (41) van der Laan

 • Getrouwd: 11 januari 2009
 • Locatie: Pushkar, Rajasthan, India
 • Aantal gasten: 80
 • Budget: 300 euro

Yvonne: "We waren op reis in India toen Peter me ten huwelijk vroeg. We hadden net een maand bij een straatkinderenproject geholpen en Peter had de mensen daar al verteld dat hij met het idee speelde. Ze boden aan een groot trouwfeest voor ons te organiseren. Doe maar, zeiden we, zolang het niet in de duizenden euro’s gaat lopen vinden wij het prima. Zij zijn voor ons naar een priester gegaan, met wie ze een geschikte datum uitkozen. Het werd 11-01, een datum met zoveel mogelijk enen erin; dat zou geluk brengen. We zijn op Indiase wijze getrouwd, met het verschil dat onze bruiloft één dag duurde in plaats van de daar gebruikelijke meerdere dagen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bruiden zonder bruiloft: 'De liefde vieren moet wel leuk blijven'

"Mijn jurk kocht ik op de markt met de dames die ik van daar kende. Een fantastisch mooie rode, met stikseltjes en kraaltjes. Een dag voor de trouwerij ging ik met de vrouwen naar de schoonheidsspecialiste, waar ik henna op mijn handen en voeten getekend kreeg. Op de trouwdag werd ik door de dames helemaal mooi aangekleed en opgemaakt.

Als je in India trouwt is er een parade, waarbij de bruidegom meestal op een paard door de stad naar het huis van de bruid gaat, onder begeleiding van tromgeroffel en dansende vrienden en familie. Zo heeft Peter het ook gedaan, met iedereen die ons inmiddels kende in zijn kielzog."

Yvonne en Peter Yvonne en Peter

"In het gebouw waar we trouwden kwam een priester en werd een vuur gemaakt, dat drie dagen moest blijven branden. Eén van de belangrijkste rituelen was dat we zeven keer rond dat vuur moesten lopen. Na afloop van de ceremonie hielden we op het dak van het gebouw een feest, met heerlijk Indiaas eten. Heel bijzonder voor de straatkinderen, want die krijgen niet elke dag zo'n feestmaaltijd. Het aandoenlijkste was nog dat sommigen van hen met cadeautjes aankwamen, terwijl ze vrijwel geen bezittingen hadden.

De hele bruiloft heeft ons zo’n 300 euro gekost. Dat is inclusief 25 euro smeergeld voor een lokale politieagent die lucht had gekregen van het geheel en iets had gevonden wat niet mocht. Onze trouwerij was sowieso een hele happening: twee tv-stations en een Indiase krant kwamen langs om ons te interviewen.

Dat onze vrienden en familie er op onze trouwdag niet bij waren, was jammer, vooral onze ouders vonden dat iets minder leuk. Maar voor ons paste het gewoon. We waren op dat moment al een jaar op reis en hadden ons hart verpand aan dat straatkinderenproject. Nu, elf jaar later, zijn we al een keer of vijf teruggeweest. We hebben een band voor het leven met de mensen daar."

Patries Post (52) en Jos van Schaik (53)

 • Getrouwd: 31 december 2002
 • Locatie: Een kampeerboerderij in Someren
 • Aantal gasten: 60
 • Budget: 1500 euro

Patries: "We hadden geen cent te makken toen we trouwden. Jos is piloot en had net zijn eigen – peperdure – opleiding gefinancierd, we moesten dus creatief zijn om er met weinig geld toch een onvergetelijke trouwdag van te maken. We besloten op oudjaarsdag te trouwen, een bijzondere datum en gelijk een mooie gelegenheid om met alle gasten het nieuwe jaar in te knallen. Het is helemaal super geworden.

Mijn jurk, een auberginekleurige galajurk, had ik gekocht in de uitverkoop voor 100 euro, mijn man droeg zijn donkerblauwe sollicitatiepak. Het jurkje van onze dochter Puck had oma gemaakt met stof van de markt. Het bruidsboeket had ik zelf gemaakt, mijn haar en make-up deed ik zelf en onze trouwringen kwamen van een tweedehands juwelier. De fotograaf was een kennis van ons, die we niet hoefden te betalen. Onze trouwauto was onze eigen Fiat Panda, waarvan we zelf de stoelen hebben bekleed met stof van de markt. We zijn nog in de krant gekomen ermee, omdat het zo’n aparte trouwauto was."

Jos en Patries Jos en Patries

"Eén ding vonden we heel belangrijk: dat er een open haard was op de trouwlocatie. In de kampeerboerderij die we uitkozen, zat een hele grote. Verder was het daar een beetje saai en kaal, dus we hebben het opgepimpt met kerstlampjes en bloemstukken die ik zelf maakte met bloemen van de markt. Met Puck, toen 6, heb ik tafelkleedjes gemaakt van kaasdoek van de markt, met gouden kroontjes aan de onderkant gesjabloneerd. We hebben iedereen gevraagd glazen potjes te sparen; die hebben we beschilderd en gebruikt voor waxinelichtjes en drijfkaarsjes. Het was een groot creatief project met de hele familie, wat op zichzelf al heel mooi was. En het zag er ook nog eens supergezellig uit."

Stiekem op zangles

"Alle gasten konden blijven slapen. Mijn man slaapt voor zijn werk vaak in hotels en had zeepjes, shampootjes en tandenborstels opgespaard op zijn reizen. Die legden we op de bedden van de gasten. De catering, een buffet, was het duurste. Chips, toastjes en wijn hadden we van de Aldi. Alles bij elkaar kostte dat zo’n 500 euro. Mijn schoonzussen hadden oliebollen gebakken, het was tenslotte Oud & Nieuw. Iedereen had eigen vuurwerk meegenomen om buiten te knallen.

Als verrassing heb ik I’ll Be There van Mariah Carey gezongen voor Jos. Nadat hij me ten huwelijk had gevraagd, een jaar eerder, was ik stiekem zanglessen gaan volgen om hem een bijzonder cadeau te kunnen geven. Niemand wist ervan, behalve Puck. Dat moment was natuurlijk een groot tranendal. Onvergetelijk werd het zeker, ondanks ons beperkte budget. Nu, 18 jaar later, hebben mensen het er nog steeds over."

Lindsay (37) en Dennis (43) Karels

 • Getrouwd: 16 september 2016
 • Locatie: Een boerderij in Gilze en Rijen
 • Aantal gasten: 50
 • Budget: 2000 euro

Lindsay: "We wilden niet belachelijk veel geld uitgeven aan één dag, bovendien waren we aan het sparen voor een reis naar Australië. Je kunt natuurlijk op een maandagmorgen trouwen en het niet vieren, maar je trouwt als het goed is maar één keer: het moet wel goed gebeuren. 2000 euro is ook een hoop geld, maar dat vonden we nog wel te overzien.

Een vriendin van me die ging scheiden was zo lief me haar trouwjurk – à 4500 euro – te geven; hij paste perfect. Zelf zou ik nooit zo’n dure jurk kopen. Je draagt 'm maar één keer! Voor alles waar het woordje 'trouw' in voorkomt, betaal je gelijk de hoofdprijs. Niet normaal. Zo’n bruidstaart kost ook een vermogen, waarom zou je dat betalen voor zo’n klein momentje? Wij hebben zelf een taart gemaakt met twee van mijn bruidsmeisjes. Het gaat er toch om dat je samen bent? Dat is belangrijk, niet de hoeveelheid euro’s die je ertegenaan smijt. Meer dan elkaar, een heleboel fijne vrienden en familie en een trouwambtenaar heb je niet nodig."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trouwen met coronaregels hele puzzel: 'Maatregelen werken voor geen meter'

"We wilden een ongedwongen, ontspannen sfeer. Daarvoor was de boerderij waar ik af en toe werkte perfect. We hebben gevraagd of we daar mochten trouwen en ze vonden het een eer. We hoefden er niets voor te betalen, ze vroegen in ruil alleen een insectenhotel. Dat vonden we zelf niet in verhouding, dus we hebben aangeboden een boom te planten. Van het planten van die boom hebben we een ritueeltje gemaakt, in plaats van het uitwisselen van ringen.

We zijn getrouwd onder een hele oude, dikke beukenboom, bij volle maan. Heel idyllisch. We hadden zelf van die gekleurde lichtjes opgehangen, dat gaf een betoverende sfeer. Van tevoren had ik met vriendinnen een paar knutselavonden georganiseerd voor het maken van de decoraties. Dat klinkt misschien kneuterig, maar het was heel gezellig en betekenisvol."

Dennis en Lindsay Dennis en Lindsay

"Voor de ceremonie kwam ik aanrijden op mijn eigen paard. Voor al onze gasten hadden we een eigen strobaal laten bezorgen waar ze de hele dag op konden zitten. Bij de ceremonie hadden we ze klaargelegd in een halve cirkel rond de boom. Toen we elkaar ons jawoord hadden gegeven, hebben we geproost met kinderchampagne en die zelfgemaakte taart. We drinken haast nooit, dus dit paste goed bij ons.

Liever een schoonmaakploeg

Na afloop lieten we een barbecue komen en hebben we met z’n allen aan picknicktafels gegeten. Later gingen de vuurkorven aan en hebben we marshmallows geroosterd. Ons entertainment kostte niets: een vriendin van me kan heel goed paardrijden en reed een show op muziek. Die muziek regelden we zelf; mijn man heeft een mengpaneel en boxen, we hadden vrienden gevraagd of zij een playlist wilden afspelen die we vooraf met elkaar hadden samengesteld. Het kwam allemaal supermooi samen. Behalve de fotograaf kenden we iedereen op het terrein, dat gaf zo’n mooie sfeer.

De bruidssuite waarin we overnachtten, was uiteindelijk de grootste kostenpost. En dan hadden we nog de meest eenvoudige. Ik had niet anders willen trouwen dan zo. Ook als we meer geld hadden gehad op dat moment, had ik niets anders gedaan. Hoewel, misschien één ding: dan had ik geïnvesteerd in een schoonmaakploeg voor achteraf. Want dat we dat de volgende dag nog moesten doen was toch wel een beetje sfeerdodend."

Borsato’s Budget Bruiloft is vanaf 28 oktober te zien bij RTL 5.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore