Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van verhuizen.
De situatie
Bord in de tuin, of huur opgezegd, handtekening gezet en minstens één nieuwe sleutel aan je bos. De deur naar een nieuw leven met nieuwe herinneringen staat letterlijk open. Maar! Eerst nog even verhuizen. En wat zijn de mores eigenlijk, als het aankomt op verkassen?
De spelregels
1. Het valt nooit mee
"Die boeken pak ik van te voren al in, en verder heb ik echt niet zoveel spullen", klinkt het dagelijks ergens in een Nederlandse huiskamer. Maar helaas. Verhuizen valt nooit mee. Want tegen de tijd dat je begint aan de keuken verzand je sorterend in een doosje steranijs en vanillestokjes, sta je weifelend met dat kookboek van tante Corry in je hand en heb je ineens toch tien dozen nodig, in plaats van vier. En dan moeten die andere drie slaapkamers, de woonkamer en de zolder dus nog. Maak liever één doosje met de alledaagse gebruiksvoorwerpen en trek de rest van de kastjes ruim op tijd leeg.

2. Spaar voor snelheid
Tenzij je budget genoeg hebt voor een verhuisbedrijf natuurlijk. En ja, het loont zeker om daarvoor te sparen. Die sjouwers zijn gespeend van elke vorm van sentiment in jouw stulpje. En da’s superhandig, want daardoor hebben zij zo’n keuken (en elke andere willekeurige ruimte) wél in een uurtje ingepakt. Betekent wel dat je al je meuk automatisch verhuist, maar als je al eerder wat ruimte voor ruimen inbouwt, zit je gebakken.
3. Bel aan bij de buren
"Vroeger was het in veel streken een goede gewoonte om als nieuwe buur zelf bij de buren aan te kloppen", weet etiquettespecialist Beatrijs Ritsema. "Deze regel is nu minder strikt. Toch is even kennismaken altijd het begin van een goede burenrelatie. Begin met de buren links en rechts van je. En steek vervolgens door naar de buren aan de overkant, als je wilt." Even kort voorstellen is voldoende, het liefst voordat je met die dikke verhuiswagen de straat inrijdt. Nodig ze op een later moment eens uit voor om een kopje koffie in je nieuwe casa. Niets zo leuk voor de buren als zien wat jij ervan gemaakt hebt. "Dit hoeft niet lang te duren, een uurtje is voldoende. Als goede buren hoef je echt niet elke week bij elkaar over de vloer te komen. Een paar keer per jaar is genoeg."

4. Heerlijks voor de hulptroepen
Of je nu vrienden, verhuizers of verse buren over de vloer hebt: als gastvrouw en gastheer is het jouw taak om het team te pamperen. Dus dat betekent: koffie zetten, koude colaatjes in de koelkast en op tijd aanbieden om patat of chinees te halen. Ja, óók als jij stiekem niet kunt wachten om die berg dozen uit te ruimen. Woongeluk gaat ook gewoon door de maag.
5. Ff niet zo aso
Klussen met het volume voluit, boren tot laat, een housewarming na een week: doe maar niet. Liever laat je een goede eerste indruk achter in de straat. Tegen de tijd dat er weer WK's gespeeld mogen worden, kun je altijd nog een feestje bouwen met de hele straat erbij.