Ga naar de inhoud
Gezin

De opvoedkwestie: 'Mijn zoontje (4) is te oud voor een speen'

Beeld © iStock

Marieke baalt ervan dat haar zoon van bijna vier jaar nog steeds niet zonder speen wil slapen. Ze vindt hem te oud hiervoor. Hoe krijgt ze hem van de speen af?

Tuurlijk heeft ze het weleens geprobeerd, om de speen weg te halen bij haar zoon. Helaas was dat geen succes, vertelt Marieke: "Fedde is nog steeds hartstikke verzot op zijn speen. Hij gebruikt 'm vooral om rustig te worden als hij moe of overstuur is en 's avonds bij het in slaap vallen. Ik heb weleens geprobeerd hem zonder tut te laten slapen, maar dan gilde hij het hele huis bij elkaar. Toch wil ik dat hij ermee stopt. Het ziet er niet uit, een speen bij zo'n groot kind. Hoe pak ik dit aan?"

De
Lees ook:
De opvoedkwestie: 'Ik val regelmatig uit tegen mijn 8-jarige dochter'

Volgens orthopedagoog Loes Waanders is het gedrag van Mariekes zoontje heel begrijpelijk: "Wanneer de speen wordt afgenomen, is de kans groot dat er paniek ontstaat bij haar zoon. Want hij heeft immers geleerd dat het speentje zorgt voor rust en geborgenheid. Daarbij komt dat vooral jonge kinderen veel waarde hechten aan vaste gewoonten, zoals een speen als ze in bed liggen." Een belangrijke voorwaarde om met de speen te stoppen, is dat je er als ouders volledig achterstaat. Ook helpt het om samen een plan te maken, zegt Waanders: "Dat geeft jou als ouder vertrouwen. Dit vertrouwen straal je ook weer uit op je kind."

‘Hou er rekening mee dat dit voor jouw kind een enorme overgang is. Het heeft even tijd nodig’

Uitleg geven is cruciaal, tipt Waanders: "Bereid je kind dus altijd voor door te bespreken wat er gaat gebeuren. Vertel dat hij oud genoeg is om zonder speen te slapen en verwijs naar dat wat hij ’s nachts wél bij zich heeft. Bijvoorbeeld zijn knuffels. Als je merkt dat hij daarop verdrietig wordt, toon je daar begrip voor. Leg uit dat het normaal is dat hij daar verdrietig over is, maar geef hem ook vertrouwen: benoem dat je weet dat het hem lukt." 

Om het wat tastbaarder te maken dat de speen écht weggaat, kun je hem samen weggooien in een prullenbak, zodat je kind ook ziet dat hij weg is. Waanders: "Vervolgens benoem je opnieuw de stappen voordat je hem naar bed brengt: we gaan zo tandenpoetsen, samen een boekje lezen. Dan stop ik jou in en ga jij slapen met de knuffels. Vertel dus vooral wat er wél is, in plaats van wat niet. En hou er rekening mee dat dit voor jouw kind een enorme overgang is en hij jullie hulp echt nodig heeft om een nieuwe manier te vinden om in slaap te komen. Het heeft even tijd nodig, dus plan 'operatie speen weg' niet in een week vol drukte en verjaardagen. Kijk op welk moment jullie hier ook de energie voor hebben."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens linksboven op 'Volgen'.