Ga naar de inhoud
Etiquette

De vijf spelregels van... kamerplanten verzorgen

Beeld © iStock

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van kamerplanten verzorgen.

De situatie

Van het stralend middelpunt tot een zielig hoopje ellende: een slappe plant kan de beste overkomen. En nu we weer vier weken binnen zitten, kun je maar beter weten hoe je van je huis een begeerlijke botanische bunker maakt.

De spelregels

Nooit te nat

Het lijkt een koud kunstje, maar water geven blijkt doodsoorzaak nummer één bij kamerplanten. Een beetje gieten op gevoel is geen goed idee. Beter voel je eerst even met je vinger aan de potgrond of de boel wel echt droog is. Als je te veel water geeft, gaan de bladeren namelijk slap hangen of vallen ze er zelfs af. Van natte voeten gaan de wortels rotten en uiteindelijk kleurt je groene geluksgever bruin. Toch jammer.

De
Lees ook:
De vijf spelregels van... een schoonmaakhulp inhuren

2. Zet ze in het zonnetje

Niet letterlijk natuurlijk, want de meeste planten fikken weg waar je bij staat. Een gelijkmatige temperatuur vinden planten het fijnst, en dan een graad of 18. En geef ze af en toe een extraatje. Een beetje voeding, nieuwe potgrond of, in het geval van 'gatenplant' de Monstera Deliciosa, een mosstok om tegenop te klimmen, tipt plantenkenner Avalon Boots. En om de zoveel tijd een grotere pot, dan groeien ze lekker door.

3. Bovenste-best-bladmanagement

Laat je planten niet stikken. Met even de bladeren afstoffen met een natte doek, doe je ze een groot plezier. De bladeren nemen dan al het beschikbare licht op en daardoor blijven ze sterk. Wist je dat de verwarming die jij in de gure herfst stookt, lucht genereert die zo droog is als die in de Sahara? Je doet je planten dus een grote lol als je hun bladeren regelmatig even besproeit met een plantenspuit. Heb je die niet? Planten met fijne blaadjes kun je ook even afspoelen onder de douche. Handig!

De
Lees ook:
De vijf spelregels van... een mondkapje dragen

4. Botanisch in bad

En dat is meteen een mooi bruggetje naar spelregel 4: sommige planten lenen zich namelijk prima voor het opleuken van je badkamer. De varen bijvoorbeeld, maar ook de lepelplant, orchidee en vrouwentong (nee, we maken ‘m niet) doen het lekker in een vochtig klimaat. Niet te veel water, dat regelen ze zelf wel. Kun jij lekker relaxen met een blad in bad.

5. Vergeet niet de welverdiende upgrade

Zorg je een beetje goed voor je planten, dan gaan ze jarenlang mee. Een beetje TLC doet wonderen, maar ook een beloning is op zijn plek. Geef je plant daarom iedere vijf jaar een upgrade naar een pot die twintig procent groter is. Niet alleen aan de bovenkant, maar ook aan de onderkant. En als je dan toch bezig bent, spoel dan tijdens het verpotten het zout uit de kluit, want dat heeft daar jarenlang een potje lopen te zitten te ophopen.