Gezin

De opvoedkwestie: 'Ik val regelmatig uit tegen mijn 8-jarige dochter'

13 oktober 2020 11:36 Aangepast: 13 oktober 2020 11:46
Beeld © iStock

Janneke doet echt haar best om zich te beheersen, toch ontploft ze soms tegen haar achtjarige dochter. Daar voelt ze zich rot door. Kan ze dit veranderen?

De woedeaanvallen van Janneke gaan gepaard met schreeuwen en tieren. Op zulke momenten lijkt het wel alsof er iets in haar knapt en kan ze zich niet meer inhouden, tot haar eigen schaamte en verdriet: "Mijn dochter Nikkie kan mij af en toe echt tot het uiterste drijven. Dan luistert ze slecht of daagt ze me uit door precies te doen wat ik juist niet wil. Zeker op momenten dat ik al veel aan mijn hoofd heb - ik heb ook een drukke baan - kan ik dat niet aan. Dan ontplof ik en begin te schreeuwen tegen haar. Daarna heb ik altijd spijt en voel ik me schuldig. Waarom loopt het steeds zo? Ben ik een slechte moeder?"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De opvoedkwestie: dochter is niet blij met mijn nieuwe vriend

Nee, Janneke is geen slechte moeder, benadrukt therapeute Tilda Timmers van Frou Frou Begeleiding meteen. "Dit maakt iedere ouder mee, maar bijna niemand heeft het hierover. Het is hierbij belangrijk dat je het goedmaakt met je dochter, want kinderen hebben de neiging om zich veel dingen persoonlijk aan te trekken: mama vindt mij niet meer leuk. Leg uit dat je veel aan je hoofd hebt en dat het niet alleen aan haar ligt. En zeg sorry. Geef daarbij ook ruimte aan de emoties van je kind. Zij mag zeggen wat het met haar doet als jij zo tegen haar uitvalt. En ze mag huilen of boos zijn, maar begrens dat op een duidelijke en liefdevolle manier, zodat ze er niet in blijft hangen."

'Kinderen hebben goede voelsprieten en reageren onbewust op jouw spanning'

Voorkomen is beter dan genezen, dat cliché gaat ook hier op, zegt Timmers. "Als je merkt dat je een drukke dag hebt gehad, eigenlijk aan je taks zit en het hele avondritueel nog in moet met je kinderen, bedenk dan wat jíj op dat moment nodig hebt. Zelf doe ik weleens een meditatieoefening voordat ik mijn kinderen ophaal van de opvang, of ik ga even wandelen. Als jij opgefokt je kinderen gaat ophalen, dan voelen ze dat aan en is het wachten op een botsing. Kinderen hebben namelijk goede voelsprieten en reageren onbewust op jouw spanning, waardoor jullie elkaar versterken. En voor je het weet is iedereen boos op elkaar. Bedenk ook dat je niet expres ontploft en schreeuwt, zoiets kan gebeuren. Wees niet te streng voor jezelf."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens linksboven op 'Volgen'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore