Gezondheid

Zo moet je een volwassene, een kind en baby reanimeren

12 oktober 2020 11:16 Aangepast: 13 oktober 2020 10:53
Beeld © iStock

Bij een hartstilstand is een reanimatie van levensbelang. Hiermee neem je tijdelijk de gestokte ademhaling en bloedsomloop over. De overlevingskans van slachtoffers is het grootst wanneer omstanders snel reanimeren, 112 bellen en defibrilleren met de AED. Aanstaande vrijdag is het internationale reanimatiedag. Gezondheidsplein legt daarom uit hoe reanimatie (ook bij kinderen en baby's) werkt en hoe je moet reanimeren, aangepast aan deze coronatijd.

Stel, je ziet iemand neervallen. Hoe handel je dan? Controleer eerst het bewustzijn van het slachtoffer. Schud aan de schouders en spreek het slachtoffer aan. Wanneer iemand bewusteloos is en dus niet meer aanspreekbaar, zorg je eerst dat jijzelf en het slachtoffer zich op een veilige plaats bevinden. Til dan de kin op door twee vingers onder de kin te plaatsen het hoofd naar achteren te kantelen. Controleer nu de ademhaling door met je oor vlak boven de neus en mond van het slachtoffer te gaan hangen, met je ogen richting de borst. Wellicht hoor of voel je de luchtstroom of zie je de borst op en neer gaan. Wanneer geen ademhaling aanwezig is, zorg je direct dat 112 gebeld wordt (door iemand anders, indien aanwezig) en ga je over tot reanimatie en volg je de aanwijzingen van de 112-centralist op.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Fitte Jolien (24) kreeg hartstilstand na loopwedstrijd: 'Kan iedereen gebeuren'

Iemand reanimeren werkt als volgt: 

 1. Leg het slachtoffer op zijn rug, het liefst op een harde ondergrond.
 2. Kniel bij de bovenarm van het slachtoffer. Leg één hand (vingers gespreid) midden op de borstkas. Plaats je andere hand (vingers gespreid) bovenop deze hand. Haak je vingers in elkaar, strek je ellebogen en zorg dat je schouders recht boven je handen zijn.
 3. Druk honderd keer per minuut het borstbeen vijf tot zes centimeter in. Stop telkens na dertig borstcompressies.
 4. Om de gezondheid van alle betrokkenen bij een reanimatie te beschermen en verdere besmetting met het coronavirus te voorkomen, heeft de Nederlandse Reanimatie Raad samen met andere gezondheidsorganisaties het volgende stapje aangepast: beoordeel de ademhaling van het slachtoffer door alleen naar de borstkas te kijken en geef geen mond-op-mondbeademing. Dek de mond en neus van het slachtoffer af met een doek, kledingstuk of mondmasker.
 5. Ga door met de reanimatie tot hulpverleners ter plaatse zijn en aangeven dat je kunt stoppen. Wissel eventueel elke twee minuten met iemand anders af, reanimeren is namelijk erg vermoeiend.
 6. Als er een AED (automatische externe defibrillator) aanwezig is, kun je deze gebruiken bij de reanimatie. De AED is een apparaat dat het hart als het ware 'reset'. Gebruik als het kan een AED en luister naar de instructies van de AED.

Corona-richtlijn

Bovenstaande richtlijn om geen mond-op-mondbeademing te geven, is voorlopig opgesteld om besmetting van de persoon die te hulp is geschoten, te voorkomen. De Hartstichting zegt wel: "Mond-op-mondbeademing is belangrijk. Wel is het zo dat er in de eerste minuten vaak nog zuurstof in het bloed zit. Deze moet worden rondgepompt. Dat doe je door borstcompressies te geven." En daarbij: "De richtlijnen zijn een advies. Als je wél mond-op-mondbeademing wilt geven bij iemand waarvan je weet dat hij of zij besmet is, staat dat je vrij. Zeker als het om een partner of familielid gaat, snappen we dat je gewoon wilt gaan reanimeren. Dit staat ook in de richtlijnen.

Hoe geef je mond-op-mondbeademing? 

Kantel het hoofd van het slachtoffer een beetje. Hierdoor maak je de luchtweg goed open en kun je met een schuin oog naar de borst van het slachtoffer kijken. Knijp de neus dicht, plaats je mond om de mond van het slachtoffer zodat geen lucht kan ontsnappen en blaas kort en rustig in de mond. Als je het goed doet, zie je de borstkas omhoog komen. Ga na twee beademingen weer direct verder met het geven van de volgende dertig borstcompressies. Lukt het beademen niet, ga dan toch verder met borstcompressies. Deze zijn belangrijker voor de overleving van de patiënt dan de beademingen.

Reanimeren bij kinderen

Bij kinderen gaat de reanimatie bijna op dezelfde manier als bij volwassenen. Je drukt alleen de borstkas van een kind minder diep in tijdens borstcompressie. Een standaard AED is geschikt voor kinderen boven de acht jaar. Voor kinderen tussen de één en acht jaar is er een AED met aanpassingen beschikbaar. Volgens de Reanimatieraad is er onvoldoende bewijs om aanbevelingen te doen over het gebruik van AED bij kinderen jonger dan één jaar.

Reanimeren bij baby’s

Bij baby's worden ernstige problemen met de ademhaling meestal veroorzaakt door verslikking of verstikking. Omdat een baby of klein kindje een andere bouw heeft dan een volwassenen en omdat vaak een verstoorde ademhaling de oorzaak van het probleem is, verloopt deze reanimatie anders dan die bij volwassenen. 

Mond-op-mondbeademing baby

 • Plaats tijdens mond-op-mondbeademing je mond over de mond én neus van de baby. Geef nu mond–op–mondbeademing door vijf keer lucht naar binnen te blazen. Kijk daarbij of de borstkas van de baby omhoog gaat.
 • Blaas minder krachtig tijdens mond-op-mondbeademing, om zo longbeschadiging te voorkomen.

Na de vijf beademingen, voer je borstcompressies uit. Deze voer je als volgt uit:

Borstcompressie baby

 • Tijdens borstcompressie bij een baby druk je vlak onder de tepels de borstkas in. Je drukt tot een diepte van één tot 2,5 centimeter.
 • Je geeft een baby vijftien borstcompressies in een tempo van tachtig tot honderd borstcompressies per minuut.
 • Na de borstcompressies geef je twee beademingen. En vervolgens weer vijftien borstcompressies. Herhaal dit totdat de hulpverleners er zijn. 

Voor dit artikel werkten we samen met Gezondheidsplein.nl. Daar vind je nog veel meer artikelen over gezondheid, gecontroleerd door artsen en medisch specialisten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore