Etiquette

De vijf spelregels van... een schoonmaakhulp inhuren

09 oktober 2020 14:06 Aangepast: 09 oktober 2020 14:07
Beeld © iStock

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van een schoonmaakhulp inhuren.

De situatie

De stofvlokken vullen de hoeken van je woonkamer en in bad kun je de kalk van de muur bikken. En wanneer heb je eigenlijk voor het laatst je gordijnen gewassen? Soms is het slim om een hulplijn in te schakelen. Maar wat zijn de mores als het gaat om een huishoudheld?

De spelregels

1. Houd het heerlijk helder

Een schoonmaker die alles om je heen weer spic en span maakt is een verademing. "Maar", zegt schoonmaak-expert Zamarra Kok, "zet wel eerst even wat duidelijke afspraken op papier. Je weet dan met wie je te maken hebt en wat je kunt verwachten." Laat je iemand bijvoorbeeld elke week drie uur komen of om de week een ochtend? Een huis met drie personen en een hond heeft elke week wel een goede beurt nodig. Maar wekelijks hulp is prijziger en geen vereiste. "Stel, je woont alleen en je hebt geen huisdieren, dan kun je makkelijk eens in de twee weken je huis laten doen." Je kunt natuurlijk ook eenmalig een schoonmaker inhuren, bijvoorbeeld na een feestje. Hoef jij met je brakke hoofd niet te poetsen. Ideaal.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

7 dingen die je kunt doen om het werk van je schoonmaakhulp aangenamer te maken

2. Niet uitwringen

Schoonmaakhulp kun je zwart of wit in huis halen. Trek een briefje van de muur in de supermarkt of huur iemand in via een online bemiddelingsbureau. Wat je ook kiest: betaal iemand minimaal het minimumloon, maar nog liever gewoon wat je iemand waard vindt. 50 euro voor een hele ochtend in jouw viezigheid is echt niet veel. En: betaal vooral op tijd. Je vindt het zelf ook niet leuk als jouw baas vergeet te pinnen en je salaris een maandje uitstelt, toch?

3. Maak dat je wegkomt

Nu thuiswerken de nieuwe norm is, maak je je huis viezer dan voorheen. Niet erg, maar wel goed om daar ook rekening mee te houden voor je poetshulp. Ruim de boel alvast een beetje op als je schoonmaakheld komt. En maak vervolgens dat je wegkomt. Het is voor niemand leuk dat jij in de weg zit, je geneert voor je eigen vuil en de pro op zijn of haar vingers kijkt. Wegwezen dus!

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De vijf spelregels van... je huis verkopen

4. Zet ze in het zonnetje

Weet je nog hoe het was om elke week je eigen badkamervloer te dweilen, je muren te ontkalken en ook de bovenkap van de afzuigkap te ontvetten? Juist. Een goede schoonmaakhulp is goud waard en daarom is het wel zo lief om ook af en toe een bloemetje, chocoladeletter en een dotje vakantiegeld achter te laten. 

5. Ontslaan hoort er ook bij

Stel, er is ineens wél een vuiltje aan de lucht en je bent niet meer blij met je schoonmaker. Waar zij het ziet als de Franse slag, voelt het voor jou als de slag bij Waterloo. Spreek hem of haar er dan op aan en haal voor de duidelijkheid de gemaakte afspraken van punt 1 nog even aan. Zie je geen verbetering? Dan zit er niets anders op dan afscheid nemen van elkaar. Zeg duidelijk wat je ervan vindt en trap niet meer in smoesjes. Next! Niemand heeft iets aan dooremmeren voor de lieve vrede.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore