Uitje

De vijf mooiste dorpen om te bezoeken in de herfst(vakantie)

09 oktober 2020 14:00 Aangepast: 19 oktober 2020 10:51
Beeld © iStock

Waar moeten we deze herfstvakantie naartoe? Het buitenland is vanwege corona wel wat spannend, dus waarom niet ontdekken wat voor moois Nederland te bieden heeft? De redactie van RTL Nieuws Lifestyle maakte ter inspiratie voor de herfstvakantie een selectie uit 'De allermooiste dorpen van Nederland', van het noordelijkste topje tot het zuidelijkste puntje.

Het Groningse Winsum is deze zomer na een keurige verkiezing – nadat ruim 30 duizend Nederlanders hun stem hadden uitgebracht – als allermooiste dorp van Nederland uit de bus gekomen. Maar omdat het corona-technisch niet slim is om de komende weken met z’n allen over de inmiddels beroemde brug De Boog in Winsum te wandelen, verwijzen we jullie graag naar vijf andere Hollandse schoonheden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Groningse Winsum verkozen tot mooiste dorp van Nederland

Schiermonnikoog

Even bijtanken van de eerste werkweken na de zomer? Op Schiermonnikoog heerst een gevoel van sereniteit. De ruime opzet, de lage, veelal gelijkvloerse, huizen en het vele groen dragen hieraan bij. Het hele eiland Schiermonnikoog is een nationaal park. Het loont dus de moeite om de natuur in te trekken. Ook vind je hier het breedste strand van Europa: het Rif op Schiermonnikoog. En trek goede schoenen aan en waag je aan een wadloopavontuur. De auto laat je op de vaste wal en vanaf de boot fiets je door de weilanden naar het dorp. Of huur in het dorp een tandem, uiteraard wel alleen met een familielid.

Tip! Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwden de Duitsers een enor­me verdedigingslinie van Spanje tot Noorwegen, de Atlantikwall. De Waddeneilanden en met name Schiermonnikoog speel­den een belangrijke rol in de verdedigingslinie. Op het hoog­ste duin van het eiland werd bunker Wassermann gebouwd en iets verderop bunkerdorp Schlei, waar nu een klein bunkermuseum is gehuisvest.

 • Eigen vervoer Met eigen vervoer naar Schier is niet mogelijk, er rijden bussen vanaf de haven.
 • Boot Rederij Wagenborg, Zeedijk 11, 9976 VM Lauwersoog 0519 349 139, wpd.nl
 • Openbaar vervoer Bus 163 Groningen-Lauwersoog
Paviljoen op het strand van Schiermonnikoog Paviljoen op het strand van Schiermonnikoog

Zaandijk

Als je over de Lagedijk in Zaandijk loopt, waan je je eeuwen terug in de tijd. Rij aan rij staan houten Zaanse huizen, door de stegen zie je aan de overkant van het water de molens van de Zaanse Schans. Tegelijkertijd ruik je de cacao van Olam – voorheen de cacaofabriek De Zaan – en zie je de enorme hallen waar de nootjes van Duyvis worden gemaakt. Oud-Zaandijk bestaat eigenlijk uit twee delen: aan de ene kant de Lagedijk met in de Gortershoek de grootste concentratie houten Zaanse huizen uit de streek. Dat hier de rijken van het dorp woonden, kun je wel zien aan de prachtig bewerkte gevels en uitbundige interieurs. Achter de Lagedijk vind je de arbeiderswoningen van de Zaankanters die in de industrie werkten.

Tip! Het voetveer is de leukste manier om vanuit Zaandijk de Zaanse Schans te bezoeken. Het geeft je de gelegenheid prachtige foto’s te maken van beide zijden van de Zaan.

 • Eigen vervoer A8 afslag Zaanstad-Koog N203
 • Openbaar vervoer Station Zaandijk
Aan de overkant van het water zie je de molens van de Zaanse Schans Aan de overkant van het water zie je de molens van de Zaanse Schans

Lage Vuursche

Van welke kant je Lage Vuursche ook komt binnenrijden, het is altijd onder een hoog bladerdak van de oude beuken langs de wegen. Het staat bekend als pannenkoekendorp – in restaurant De Lage Vuursche worden van oudsher pannenkoeken gebakken – en in de zomer gonst het hier van de dagjesmensen. Maar zodra je vanaf de Vuursche Steeg de bossen induikt, raak je die al snel kwijt en kun je in alle rust prachtige wandelingen maken. Er zijn voornamelijk loofbossen met veel beukenlanen, maar ook naaldbossen, heidevelden en vennen. Hier wandel je van landgoed naar landgoed tot je tegen de hekken van Paleis Soestdijk aanloopt. Prinses Beatrix kon door het bos naar haar moeder lopen – en misschien heeft ze dat ook wel gedaan.

Tip! In Lage Vuursche ligt een van de mooiste midgetgolfbanen van Nederland, met drie verschillende banen. Vind je het jammer dat Drakensteyn niet zichtbaar is vanaf de weg? Tijdens het midget­golfen kom je een miniatuurversie tegen.

 • Eigen vervoer N234 Afslag Berg en Bosch/Maartensdijk/ N425 Afslag Lage Vuursche
 • Openbaar vervoer Bus 59 Hilversum-Zeist

Noordeloos

Waarom Noordeloos? Volgens auteur Quinten Lange die alle vijftig dorpen uit 'De allermooiste dorpen van Nederland' bezocht, omdat het er stikt van 'de polders, wilgjes en protestante kerken'. En de aardige mensen. "Toen we na een lange wandeling weer in het dorp terugkwamen, was de koffietent net gesloten. Een meneer die voorbij liep zag onze teleurstelling, liep naar huis en bracht twee cappuccino’s mee", aldus Quinten.

Het duidelijk op een zandrug gebouwde dorp is het hoogste punt in de omgeving. Misschien dat het daarom zo goed bewaard is gebleven, ondanks de 33 overstromingen die de Alblasserwaard sinds zijn bestaan hebben geteisterd. Het kleine centrum, bij de kerk, biedt alles wat je nodig hebt: een buurtwinkel, een bakker, een rijdende slager en, net over de brug, een café.

Tip! Zoals het volkslied van Noordeloos ons vertelt: ‘Waar de nijvere boerin maakt de beste kaas’, kun je op verschillende plekken kaas kopen direct van de boerin, bijvoorbeeld bij Kaasboerderij Noorderlicht.

 • Eigen vervoer A27 afslag Noordeloos
 • Openbaar vervoer Snelbus 188 Rotterdam-Utrecht

Vijlen

Aangekomen in het diepe zuiden vind je het pittoreske bergdorpje Vijlen, dat op een plateau van wel 195 meter hoogte ligt en daarmee het hoogstgelegen dorp van Nederland is. Vanaf Vijlen kijk je uit over steile hellingen, geniet je van prachtige panorama’s en wandel je door mooie bossen. Het kleine centrum, op het hoogste punt bij de kerk, heeft een buurtwinkel, bakker, bloemist, kapper en dorpskroeg Auberge ‘A gen Kirk’. Hier heerst het dorpsgevoel: de schutterij marcheert, de harmonie speelt bij nagenoeg elke gelegenheid en bij alles is de pastoor aanwezig. Verder zijn er fietsers, heel veel fietsers. Maar dat is begrijpelijk, want voor een Nederlandse bergetappe zul je echt naar Vijlen moeten.

Tip! Steile afdalingen, haarspeldbochten en zelfs een vals plat: vanaf het Vijlenerbos duik je over de Epenerbaan het dal in alsof je meedoet aan de Tour. Terug gaat het vanaf Epen bijna 5 kilometer omhoog en daarmee is de Camerig officieus de moeilijkste klim van Nederland.

 • Eigen vervoer A76 afslag 7 Simpelveld/ N281 richting Vijlen
 • Openbaar vervoer Bus 350 Maastricht – Aken/ Bus 59 vanuit Vaals

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore