Bij ons thuis

'Blijkbaar hadden we deze kinderverslaving helemaal gemist'

07 oktober 2020 13:37
archieffoto Beeld © iStock

Freelance journaliste Franke (42) blogt over de avonturen - en uitdagingen - van haar moderne gezin. Deze week: Brawl Stars is een hit, maar Franke heeft geen idee wat het is. "Denk je heel hip uit de hoek te komen, krijg je vervolgens een oogrol omdat je zo’n ouderwetse zak bent."

Ergens, toen we nog met meer dan drie mensen bij elkaar mochten komen, maar de regels wel weer net waren aangescherpt, vierden we de verjaardagen van Puk (8) en Olle (6). Samen, want dan waren we er in één keer vanaf voor een tweede lockdown dreigde. We waren net op tijd en net te laat, want Rutte riep een paar dagen voor de geplande duo-verjaardag dat feest vieren met heel veel mensen toch niet zo’n goed idee was. Daarop besloten we onze visite te verdelen in drie shifts om opstoppingen in ons huis te voorkomen.

Het werd een lange, gezellige dag. Omdat niet hele volksstammen tegelijk het huis binnen kwamen stampen, hoefden wij niet te stressen met taart en koffie en konden we zowaar met onze gasten kletsen. De dag werd afgesloten met het bezoek van vriendinnen F. en M. "Zijn ze bij jullie deze zomer ook zo verslaafd geraakt?", vroeg M. "Enorm", antwoordde F. "Niet te doen! Ze sluipen er zelfs voor naar beneden, ‘s morgens vroeg." Zo ging het een tijdje over een weer. Van de 'Nou, hè, niet normaal', tot 'Stom spel', en 'Weet je, Sem schijnt zoveel te gamen, dat hij niet eens meer buiten wil spelen'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

'Wat had ik hiernaar verlangd: een gewone dag, zonder corona'

Huh? Waar ging dit over? Het was laat, ik had een belletje wijn of wat op en ik begreep er geen snars van. "Bráwl Stars. Een spel-le-tje', zeiden F. en M. in koor. Ik had er nog nooit van gehoord. Best gek, want mijn kinderen zijn over het algemeen bijzonder goed op de hoogte van de laatste trends (van Ty Beanie Boo’s tot TreasureX - mijn persoonlijke favoriet). Brawl Stars bleek een soort 'lief' vechtspel met kleurige beestjes en skins en edelstenen, en je kon ook aan diverse dingen geld uitgeven, zo begreep ik. Verslavend. Dat was het dus ook.

Pokémon-verbod

Een paar weken later informeerde ik hoe de vlag erbij hing bij huize F. en M. Hypes kunnen immers razendsnel voorbij zijn bij kinderen. Denk jij nog heel hip uit de hoek te komen met je Poopsie Slime Surprise, krijg je vervolgens een oogrol omdat je zo’n ouderwetse zak bent. Altijd gevaarlijk terrein dus. Maar nee, Brawl Stars bleek alive and kicking.

Ik appte een handvol vriendinnen om te zien hoe het er in andere contreien aan toe ging. "Brawl Stars? Ja, wel gedaan, nu niet meer." "Alleen de jongens, de meisjes zitten de hele dag op TikTok", "Ja, maar er is op dit moment ook een Pokémon-trend aan de gang, die zo heftig is dat kinderen uit groep 4 met elkaar matten om waardevolle kaartjes. Nu is er een Pokémon-verbod ingesteld op school."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De gamer en bezorgde moeder geven antwoord: zo voorkom je ruzie met je gamende kind

Ik besloot maar niet aan de kinderen te vragen of ze het spel inmiddels kenden. Zo meteen bracht ik ze nog op ideeën. Ook de verhalen over Pokémon hield ik wijselijk voor me. Olle sjouwt nu al de hele dag rond met duizend groenten-kaartjes van de blauwe supermarkt. Een Pokémon-verzameling kon ik er echt niet bij hebben. Olle kan prima met die kaartjes strooien, maar er weer nette stapeltjes van maken, ho maar. Wie staat die klotekaartjes elke dag bij elkaar te rapen? Precies, ja. Mama. Gék word ik ervan. Nee, het P-woord zou hier niet vallen.

Eerste tekenen van verslaving

Als ik er zo eens over nadacht, leek zo’n verslaving aan Brawl Stars me eigenlijk zo slecht nog niet. Waren de kinderen tenminste even stil en je had er ook geen stapels kaartjes voor nodig waar je om moest vechten of over kon uitglijden. Wat heerlijk rustig! Misschien moest ik toch maar eens kijken hoe ik dat spel kon installeren. Er kwam vanzelf het moment dat de hype weer voorbij was, toch? Hopelijk was dat nog net op tijd voor de eerste tekenen van een verslaving zich zouden aandienen.

Even kijken, waar is die tablet nou toch?

Geen aflevering van 'Bij ons thuis' missen? Klik dan op de 'Bij ons Thuis'-tag en vervolgens op 'Volgen'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore