Gezin

De opvoedkwestie: 'Mijn moeder heeft altijd kritiek op mij'

06 oktober 2020 11:09
Beeld © iStock

Vroeger kon Anke het commentaar van haar moeder wat makkelijker van zich af laten glijden, maar sinds ze zelf moeder is lukt dat niet meer. Hoe gaat ze daarmee om? "Hoe oud je ook bent, je wilt toch de goedkeuring van je moeder."

Over haar kookkunsten, nieuwe kapsel of de vriendjes die ze vroeger mee naar huis bracht: de moeder van Anke stak nooit haar mening onder stoelen of banken. Nu zij ook commentaar heeft op de opvoedkundige vaardigheden van haar dochter, is Anke er klaar mee: "Ik heb een zoontje van anderhalf jaar. Mijn moeder is altijd al kritisch geweest, maar sinds ik zelf moeder ben richt die kritiek zich ook op mijn opvoeding. Op alles heeft ze commentaar. Ze vindt dat ik Joris verwen, te warm of juist te koud aankleed, te veel tv laat kijken, te weinig met hem naar buiten ga, en ga zo maar door. Dit trek ik me erg aan, ik word er onzeker van. Hoe ga ik hiermee om?"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De opvoedkwestie: 'Ik vergelijk mezelf met perfecte Insta-moeders'

Moeders die alles beter weten, het is een heet hangijzer in menige ouder-kind relatie, zegt therapeut Tilda Timmers van Frou Frou Begeleiding: "En ook schoonmoeders kunnen er wat van. Het is vervelend als jouw moeder kritiek heeft op hoe jij met je kind omgaat. Dat raakt je in je kern. En hoe oud je ook bent, je wilt toch vaak de goedkeuring van je moeder, dat is de menselijke natuur. Het is de kunst om die bevestiging niet bij een ander te zoeken, maar in jezelf te vinden."

De band tussen een moeder en haar dochter is vaak ingewikkeld, beaamt Timmers: "Sta erbij stil dat jullie twee verschillende individuen zijn, die soms botsen. Net zoals je soms met je partner of een collega botst. Dat mag en dat is heel logisch. Accepteer deze verschillen en probeer de ander niet te veranderen."

'Zeg tegen je moeder: 'Het kwetst me dat je kritiek hebt op hoe ik met mijn kind omga''

Toch is het niet gek dat sommige opmerkingen of sneren je nu eenmaal raken. In dat geval is het belangrijk om grenzen te stellen, zegt Timmers: "Zegt jouw moeder iets wat jij niet leuk vindt? Vertel dan wat dat met jou doet. Hou het bij jezelf en jouw gevoel: 'Het kwetst me dat je kritiek hebt op hoe ik met mijn kind omga. Dat geeft me het gevoel dat ik niet goed genoeg ben.' Benoem dus het gedrag van de ander en het gevoel dat jij daardoor krijgt. Je wilt een escalatie voorkomen, want anders bouwen jouw irritaties zich op. Dus spreek het uit. Dan snapt jouw moeder ook waarom haar woorden jou zo raken en waarom jij op een bepaalde manier op haar reageert. En je zult zien: waarschijnlijk heeft jouw moeder het niet eens zo bedoeld."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens linksboven op 'Volgen'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore