Etiquette

De vijf spelregels van... autorijden

02 oktober 2020 12:46
Beeld © iStock

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van autorijden.

De situatie

Op 1 januari 2019 telde Nederland 8,5 miljoen auto’s. De helft zoveel als dat ons land koppen telt dus. Met je rijbewijs op zak zit je goed qua verkeersregels, maar hoe zit het eigenlijk met de óngeschreven regels van autorijden? Nou, die staan vanaf nu ook zwart op wit.

De spelregels

1. Baby You Can Drive My Car

Het mooie van autorijden is - los van dat je geen natte haren krijgt en toch een stuk sneller bent dan op de fiets - dat je in een bewegende jukebox rijdt. De klanken van the Beatles vallen als een warme deken om je heen en de beats blazen je om de billen. En of het nou Little Steven wordt of Lil’ Kleine: the driver is always the dj.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De 5 spelregels van... carpoolen

2. Ruimschoots roeptoeteren

Iedereen rijdt slechter dan jij. Uiteraard. Vooral die types op links, de dames die een dropje onderin hun tas zoeken tijdens het rijden en alle kontplakkers. Mocht je je ongenoegen daarover willen ventileren, pak het dan goed aan. Geen middelvingers naar de andere bestuurder, geen vuurspuwend oogcontact, maar een goed potje ouderwets schelden. En daarvoor geldt: hoe langer het woord, hoe lekkerder het voelt. 'Potverdorie' kan al aardig opluchten. Maar weet je dat een aantal uitgestorven ziektes pas écht fijn via je middenrif omhoog rollen? Tja, niet echt netjes, maar dat is nou net de bedoeling toch?

3. Geen verlengstuk

Daar denken De Vries & Wolbrink, auteurs van het bekende Blauwe Boekje, overigens anders over. "De auto is voor velen een verlengstuk van de huiskamer, inclusief gedrag dat binnenskamers dient te blijven, zoals neuspeuteren, eten en schelden." Doe niet of je thuis bent, vinden zij. En dat klopt ook, als je bijrijders op de achterbank hebt. Zo niet, ga dan vooral lekker je gang.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De vijf spelregels van... TikTok

4. Galantie staat je goed

Altijd een open deur, maar daarom niet minder waar: galant zijn staat je goed. Dus: houd de deur open als een passagier in of uit wil stappen, en steek eventueel je hand uit om te helpen. En, zo zeggen de heren: "Moeten dames door regenplassen stappen om de wagen te bereiken, dan drapeert u zonder aarzeling in een vloeiende beweging uw jasje of blazer in de betreffende plas." Ja echt. En zonder aarzeling dus.

5. Neem je taxi-tijd

Ben je zo lief om iemand weg te brengen of even thuis af te zetten, wacht dan met wegrijden tot diegene binnen is. Was het een date en was het leuk? Bewaar je enthousiasme over de eventuele kus dan tot het moment dat je de hoek om bent. Nooit te snel in je kaarten laten kijken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore