Gezin

De opvoedkwestie: 'Ik vergelijk mezelf met perfecte Insta-moeders'

29 september 2020 10:57 Aangepast: 29 september 2020 10:58
Beeld © iStock

Silke is moeder van twee jonge kinderen en twijfelt altijd of ze het wel goed doet. Zeker als ze zichzelf vergelijkt met andere moeders op sociale media – iets wat ze continu doet.

Eerlijk is eerlijk, Silke wordt soms ook een beetje moe van zichzelf en haar eeuwige onzekerheid: "Ik heb een dochter van zes en zoon van twee en vergelijk mezelf altijd met andere moeders, vooral op Instagram. Moeders die wel meteen slank zijn na de zwangerschap – bij mij duurde het eeuwen voordat ik weer in mijn oude spijkerbroek paste, die nu nog steeds knelt. En moeders die het altijd gezellig hebben met hun kinderen en die perfecte lunches en traktaties maken voor op school. Daar voel ik me dan weer ellendig door. Ik snap zelf niet waarom ik dit steeds doe terwijl ik weet dat het me stress oplevert. Hoe kom ik hier van af?"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De opvoedkwestie: moeder heeft last van nare gedachten

Moeders die zichzelf continu vergelijken met anderen, is iets wat therapeut Tilda Timmers van Frou Frou Begeleiding vaak ziet in haar praktijk: "Dit is haast inherent aan onze tijd. We zitten veel op sociale media, waardoor het makkelijk is om jezelf te vergelijken met andere moeders die perfect lijken. Líjken, inderdaad. Besef dat je op sociale media alleen de buitenkant ziet, een mooi plaatje dat iemand presenteert. En eigenlijk is dat nep. De gebroken nachten en poepluiers worden niet gepost. Maar ga je met zo’n moeder in gesprek, dan vertelt ze waarschijnlijk ook over de ruzie met haar man en de verbrande brownies in de oven. Leer dat mooie plaatje waar jij je mee vergelijkt dus te relativeren. Niets is wat het lijkt op sociale media."

'Bedenk: hoe erg is het nou eigenlijk als er iets niet perfect is?'

Timmers ziet veel moeders die alles perfect willen doen: een Pinterest-waardig huis, alles spic en span gepoetst en stipt om zes uur een heerlijke, verse maaltijd op tafel: "Ze leggen de lat veel te hoog en dat gaat parten spelen. Maar goed is goed genoeg, die lat mag echt wat lager liggen. Natuurlijk is dat lastig als dat perfectionistische in je aard ligt.

Begin met kleine veranderingen die het jou makkelijker maken. Kook bijvoorbeeld een pan spaghetti waar jullie twee dagen van kunnen eten. Dat levert je al een avond minder stress op en meer tijd voor jezelf. Ontvolg op sociale media accounts die jou onzeker maken. Er bestaan trouwens leuke accounts die wél de waarheid over ouderschap laten zien. En bedenk je: hoe erg is het nou eigenlijk als er iets niet perfect is? Als jouw kinderen geen boterhammen in de vorm van sterren en hartjes mee naar school krijgen? Juist ja. Dat is echt geen wereldramp."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens linksboven op 'Volgen'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore