Ga naar de inhoud
Etiquette

De vijf spelregels van... je huis verkopen

Beeld © iStock

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van je huis verkopen.

De situatie

Als we de types met de glazen bollen mogen geloven, zakken de huizenprijzen vanaf volgend jaar in als kattenpootjes in een dik pak sneeuw. Dus wil je nog een flinke klapper maken, dan is dit wellicht het moment. Maar wat zijn de mores eigenlijk, als het gaat om je huis verkopen?

De spelregels

1. Opzouten met je appeltaart

Trap niet in grootmoeders tips, zoals een appeltaart in de oven of stroopwafels op tafel. Dan wek je vooral de indruk dat je stiekem iets te maskeren hebt. Wat wél werkt, zo weten de jongens en meisjes bij verkoopreus Funda, is om er een klein beetje geld tegenaan te gooien. Fris je muren op, vervang die bonte kleuren (hoe kunstig ook) door een strakke witte laag. Zo ziet je huis er ruimtelijker uit en kan de nieuwe koper alvast zelf fantaseren over zijn toekomstige groene of rode muur.

De
Lees ook:
De vijf spelregels van… onweer

2. Ruim op als een pro

Een lesje Marie Kondo kan geen kwaad als je de kiet wil verkopen. Ten eerste omdat je die oude meuk niet allemaal wil meeverhuizen naar je nieuwe stek. Maar ook omdat voor de verkoop geldt: hoe leger, hoe beter. Speelgoed uit het zicht, kasten netjes en geen rondslingerende dozen. Je zult niet de eerste zijn die voor iedere bezichtiging een half Lego-dorp en een poppenwagen in de achterbak van de auto legt.

3. Maak van je huis geen plaats delict

De geur van allesreiniger, alle jassen van de kapstok, alle kunst van de muren en de badkamer en de keuken akelig leeg. Een opgeruimd huis is áltijd een goed idee, maar je kunt het ook overdrijven. Maak van je huis geen plaats delict en zorg ervoor dat er nog ergens een teken van leven te zien is. Persoonlijke spullen zoals familiefoto’s leg je beter even in een laatje, maar een vrolijk schilderij kun je gewoon lekker laten hangen. Bloemen op tafel, fleurige kussens op de bank: dat helpt zeker bij de woonzin.

De
Lees ook:
De vijf spelregels van... troosten

4. Denk aan de buitenbeentjes

Onkruid wieden, gras maaien, schuur uitmesten, tuinset soppen en zelfs de groenbak moet je even doorspoelen. Potentiële kopers kijken overal en trekken ook buitenshuis iedere deur open. Heb je een buitenlamp? Laat die dan branden, dat voelt zo lekker welkom.

5. Staar je niet blind op je makelaar

'Makkelijk vier ton in deze wijk!', roept hij wanneer hij een inschatting maakt van je verkoopprijs. Mooi als dat lukt natuurlijk, maar vertrouw ook op je eigen intuïtie. Verkopen kan een mooi spel zijn voor commerciële types. Maar soms is je (nacht)rust je nog meer waard dan een paar euro’s en powerplay.