Gezin

De opvoedkwestie: moet zoon de waarheid over z'n vader weten?

15 september 2020 09:05 Aangepast: 18 september 2020 15:16
Beeld © iStock

Eigenlijk heeft Sarina geen goed woord over voor haar ex en de manier waarop hij met hun negenjarige zoon omgaat. Toch neemt ze haar ex vaak in bescherming. Moet ze daarmee stoppen?

Na een tumultueuze relatie van twee jaar gingen Sarina en haar ex vlak na de geboorte van hun zoon uit elkaar: "Daarna heeft hij nooit veel moeite gedaan voor onze zoon: afspraken om met Dean iets leuks te gaan doen vergat hij of cancelde hij met gekke smoesjes op het laatste moment. Uitgaan en zijn wisselende vriendinnen heeft hij altijd boven zijn zoon verkozen. Maar Dean wordt nu ouder en krijgt dingen beter door. Altijd heb ik mijn ex de hand boven het hoofd gehouden. Dan verzon ik een aannemelijk verhaal als hij weer eens niet kwam opdagen. Moet ik daarmee doorgaan of moet mijn zoon zo langzamerhand de waarheid vertellen? Eigenlijk heb ik geen zin meer in die leugens."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De opvoedkwestie: dochter is niet blij met mijn nieuwe vriend

Hoezeer je je ex ook een waardeloze klaploper vindt, beter is het om deze mening voor je te houden, raadt Annelies Bobeldijk, auteur van 'Supermama’s bestaan niet', van WOW! Opvoedcoaching aan: "Een kind zal altijd loyaal zijn aan zijn vader, want die is een deel van hem. Dat is biologisch zo bepaald. Als deze moeder ineens gaat vertellen welke steken zijn vader steeds laat vallen en hoe slecht hij wel niet is, dan zal dat juist de band tussen moeder en zoon gaan verstoren, want een kind voelt zich niet prettig bij zo’n boodschap.

Maar ik snap dat je als je keer op keer ziet hoe jouw zoon teleurgesteld wordt door zijn vader, de behoefte groot is om je ex af te kraken. En ik begrijp ook dat het tegen je gevoel indruist om steeds te liegen en dingen goed te praten."

'Onthoud dat jouw kind voor de helft uit zijn vader bestaat, ook als je die man een onbetrouwbare zak noemt'

Toch is het beter om de verleiding te weerstaan om eens flink 'de waarheid' te gaan zeggen, aldus Bobeldijk: "Je hoeft niet te gaan liegen tegen je kind, maar je kunt wel zeggen dat je de situatie ook graag anders had gezien. Zeg dit zonder oordeel, bijvoorbeeld: 'Ik had voor jou gewild dat het anders ging, ik weet niet waarom jouw vader zo doet. En ik zou het jouw vader gunnen dat hij zou zien wat een mooi persoon jij bent.'

Deze boodschap is goed voor zijn zelfvertrouwen. Zo hoort je kind de waarheid zónder hem te kwetsen. Je benoemt de verlangens van je kind, je maakt je ex niet zwart en tegelijk praat je ook niets goed. Onthoud dat jouw kind voor de helft uit zijn vader bestaat. Als je die man een onbetrouwbare zak noemt, wat maakt hem dat dan? Wees dus voorzichtig met je uitspraken."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens linksboven op 'Volgen'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore