Ga naar de inhoud
Gezondheid

Tattoo verwijderen? Dit moet je weten

Beeld © iStock

Het leek zo'n goed idee: met een tatoeage de liefde voor je vriend, vriendin, moeder, hond of kind laten vereeuwigen op je huid. Maar wat als die liefde voorbijgaat of je het plaatje na een aantal jaren toch niet meer zo mooi vindt? Gezondheidsplein zet de mogelijkheden om een ongewenste tattoo te laten verwijderen op een rijtje.

De naam van je ex-geliefde op je borst, een plaatje waarvoor je je nu schaamt op je bil of opvallende permanente make-up die tóch niet zo goed bij je past. Balen, want een tatoeage is voor altijd. Toch? Nee, gelukkig kun je ongewenste tattoos voortaan verwijderen met een operatie of een laserbehandeling. 

Tattoo verwijderen met een operatie

Kleinere tatoeages (tot zo’n 2 cm breed) kunnen verwijderd worden in één tot twee operatie(s). Een chirurg verdooft je plaatselijk, snijdt een stuk huid weg en hecht het vervolgens. De genezing duurt zo’n 3-6 weken. Het voordeel ten opzichte van een laserbehandeling is dat je met een operatie snel van je tatoeage af bent, maar een nadeel is dat je aan een operatie wel een litteken overhoudt.

Verhalen
Lees ook:
Verhalen van de getekende mens: 'Tattoo is vaak een schreeuw om gezien te worden'

Tattoo verwijderen met laserbehandeling

Meestal heeft een tattoo verwijderen door middel van een laserbehandeling de voorkeur. Vergeleken met een operatie duurt het langer totdat de tatoeage helemaal weg is, maar een laserbehandeling laat meestal geen litteken achter. Tijdens de laserbehandeling wordt een lichtbundel op de tatoeage gericht. Het licht wordt geabsorbeerd door de inkt van de tatoeage, waardoor de inkt als het ware uiteen valt in kleine deeltjes. Het lichaam voert deze vervolgens af als afvalstoffen. Er zijn verschillende lasertechnieken om tattoos te verwijderen, de meest gebruikte zijn nanoseconde lasers en picoseconde lasers.

De nanoseconde laser

Tot een aantal jaar geleden werd de nanoseconde laser het meest gebruikt om tattoos te verwijderen. Deze laser zendt in een nanoseconde een intense lichtflits van één golflengte uit waarmee de getatoeëerde huid wordt behandeld. Een nadeel van deze laser, is dat sommige metaalhoudende inktsoorten en groene en blauwe kleuren vaak lastig te verwijderen zijn. Voor deze kleuren zijn aparte lasers nodig. Daarnaast zijn er vaak veel, relatief pijnlijke sessies nodig om de tatoeage te verwijderen en de tatoeage verdwijnt niet altijd volledig.

De Picolaser

Huidtherapeuten werken nu steeds vaker met de Picolaser. Deze nieuwe laser is de snelste en veiligste optie om tatoeages te verwijderen. De laserpuls van deze laser is 100 keer korter dan bij de nanoseconde lasers. De kans op verbranding en pigmentatie van de huid is hierdoor kleiner en er zijn veel minder sessies nodig om de tatoeage helemaal te verwijderen. Daarnaast zijn groene en blauwe tatoeages hiermee makkelijker te verwijderen dan met een nanoseconde laser. Deze laserbehandeling is vaak wel duurder dan een behandeling met een nanoseconde laserbehandeling, maar er zijn over het algemeen minder behandelingen nodig. Daarnaast is een behandeling met de Picolaser minder pijnlijk dan met een nanoseconde laser.

Geen
Lees ook:
Geen baan door gezichts- of nektattoo: 'Ik kan niet het hele jaar een coltrui dragen'

Aan een operatie zitten altijd risico’s verbonden, zo ook wanneer je een tatoeage operatief laat verwijderen. Echter komen complicaties na het operatief verwijderen van een tatoeage weinig voor.

Een laserbehandeling om je tattoo te verwijderen is veilig, zeker wanneer er gebruik gemaakt wordt van de Picolaser. Het is wel belangrijk dat hiervoor hoogwaardige laserapparatuur wordt gebruikt, ga daarom altijd naar een geregistreerde huidtherapeut.

Pijnlijk?

Als je een tatoeage operatief laat verwijderen, wordt het gebied waar de tatoeage zit plaatselijk verdoofd. Van de operatie zelf voel je dus niets. Tijdens het herstel kun je wel wat pijnklachten ervaren maar dit valt meestal mee.

Bij gebruik van de Picolaser is het verwijderen van de tatoeage vaak minder pijnlijk dan het zetten ervan. Vaak wordt bij deze behandeling ook huidkoeling gebruikt, waardoor je minder voelt. Een nanoseconde laserbehandeling is vaak wel pijnlijker. Als je hier erg tegenop ziet, kan de plek waar de tatoeage zit eventueel plaatselijk worden verdoofd.

In
Lees ook:
In Duitsland mogen alleen artsen straks tattoos weghalen: 'Het is best ingewikkeld'

Het resultaat

Door middel van een operatie kunnen tatoeages volledig worden verwijderd, maar dan blijft er wel een litteken zichtbaar. Na nanoseconde laserbehandelingen, verdwijnen tatoeages niet altijd volledig. Zeker metaalhoudende inktsoorten en groene en blauwe kleuren zijn lastig te verwijderen. Met Picolaserbehandelingen kunnen tatoeages wel volledig verwijderd worden en je houdt hier (vrijwel) geen littekens aan over. Direct na de behandeling is er een witte waas zichtbaar (ook wel snoweffect genoemd). Daarnaast is de plek van de tatoeage meestal wat gezwollen en rood. Eén tot enkele dagen na de behandeling kunnen korstjes en blaren ontstaan, maar na een aantal dagen zal de huid herstellen zonder littekenvorming.

Voor dit artikel werkten we samen met Gezondheidsplein.nl. Daar vind je nog veel meer artikelen over gezondheid, gecontroleerd door artsen en medisch specialisten.