Etiquette

De vijf spelregels van... troosten

11 september 2020 08:55 Aangepast: 11 september 2020 09:56
Beeld © iStock

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van troosten.

De situatie

Dikke tranen. Horten en stoten. Opgeluisterd met de onvermijdelijke snottebellen. Wanneer iemand die je lief hebt, onbedaarlijk verdrietig is wil je maar één ding: troosten. Weg met dat snikken en weer stralend de dag door. Hartstikke lief, maar hoe doe je dat eigenlijk?

De spelregels

1. Lekker luisteren

Hoe groot of klein het leed ook is, de remedie is hetzelfde. Een arm, een schouder, een zakdoek of een glaasje water is allemaal enig. Wat je echt moet aanbieden is je oor. Niet sussen, niet oplossen (mannen, leest u even mee?), maar luisteren. Zoals de Vlaamse psycholoog en rouwexpert Manu Keirse zo mooi tipt over troosten: "Als ik dan toch één tip moet geven, dan is het deze: Eerst en vooral moet je luisteren. En daarna moet je luisteren. En als je dit hebt gedaan, probeer dan nog eens te luisteren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De vijf spelregels van... uitstelgedrag

2. Just do it

Je moet het niet zeggen, je moet er zijn. Je moet er staan met je pan soep, iemand meenemen voor een wandeling door de duinen of een eind fietsen over de dijk. Blijf weg van holle frasen als 'je kunt me altijd bellen' of 'je weet dat ik er voor je ben'. Doe iets concreets, weet etiquette-expert Beatrijs Ritsema. Boodschappen, een ritje naar de dokter. Wat dan ook. En doe het met aandacht.

3. Uit je ego

Praten is heel troostend. Maar let op, begin niet over jezelf. Ongetwijfeld heb jij ook je portie liefdesverdriet, afwijzing, faalangst en verlies wel gehad, maar daar gaat het nu niet om. En laat alle mensen in jouw omgeving die ook ziek zijn, een ouder hebben verloren of een vreemdgaande man hebben er voor nu ook even buiten. Die verhalen komen allemaal wel. De beste troost is in het hier en nu, en met oprechte aandacht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De vijf spelregels van... Marktplaats

4. N.I.V.E.A.

Met smeren heeft deze spelregels niks te maken, met vullen des te meer. NIVEA staat voor niet invullen voor een ander. Ga niet benoemen hoe de sippe zich moet voelen, of hoe het is, of wat ze vast niet wil nu. Nee, vraag het gewoon. Vraag wat je kunt doen, of waar iemand nu zin in heeft. Jankfilm met chocola en thee? Hoppakee. Keihard rennen door een weiland? Hup, in de benen. Vraag gewoon wat er in iemand omgaat.

5. Leve de lange adem

Het gekke van verdriet is dat het plotseling weer de kop kan opsteken. Is het al maanden over met haar lover en toch barst je vriendin bij het horen van 'Never Tear Us Apart' van INXS ineens in tranen uit. "Ben je nu nog niet over hem heen?" is geen beste vraag. Bij troost hoort geduld. Bakken. Dus schenk jezelf nog een bakkie troost in en maak je klaar voor de volgende ronde.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore