Ga naar de inhoud
Gezin

De opvoedkwestie: dochter is niet blij met mijn nieuwe vriend

archieffoto Beeld © iStock

Sinds haar scheiding is Ilona vrijgezel geweest. Nu heeft ze weer een relatie, maar haar vierjarige dochter vindt het lastig om haar nieuwe vriend te accepteren.

Ze koos er bewust voor om niet meteen te gaan daten toen ze drie jaar geleden de knoop doorhakte om te gaan scheiden, vertelt Ilona: "Ik ben lange tijd single geweest. Sinds een half jaar heb ik een nieuwe vriend. Mijn dochter Sanne is erg jaloers op hem. Als we samen op de bank zitten, wurmt ze zich tussen ons in. Ze noemt hem 'stommerik' en begint te schreeuwen als ik hem aan de telefoon heb. Hoe ga ik hiermee om? Hoe zorg ik dat zij op een goede manier aan hem went? Want ik ben stapelgek op mijn vriend, ik hoop echt dat Sanne hem ook in haar hart sluit."

De
Lees ook:
De opvoedkwestie: ‘Mijn dochter vindt het heel erg als ik boos word’

Een nieuwe relatie is voor veel kinderen lastig, omdat ze altijd stiekem hoop houden dat hun ouders weer bij elkaar komen, legt Annelies Bobeldijk, auteur van 'Supermama’s bestaan niet', van WOW! Opvoedcoaching uit: "Een nieuwe partner verstoort die hoop. En het maakt een kind angstig over z’n eigen positie: wat is nu mijn plek thuis? Ben ik nog wel belangrijk voor mijn moeder? Voor een kind wordt het systeem in de war geschopt door de komst van een nieuwe geliefde, dat kan echt een impact hebben. Het is belangrijk dat je dit als ouder niet onderschat. Druk je kind dus op het hart dat jouw partner niets afdoet aan de band die jullie samen hebben."

'Hoe verliefd je zelf ook bent, probeer rustig aan te doen'

Ga open en eerlijk het gesprek aan met je kind, tipt coach Bobeldijk: "Vraag gewoon: 'Vind je het lastig als mijn vriend er is? Omdat je zelf graag naast mama zit?' Nee, dat is niet invullen voor een ander. Dit is wat in het hoofd van je kind zit, die jaloerse gevoelens zijn er en mogen benoemd worden. Spreek het dus uit, anders gaat je kind in z’n eentje zitten tobben. Door het uit te spreken kun je de angst van je kind wegnemen." En hoe verliefd je zelf ook bent, probeer rustig aan te doen, adviseert Bobeldijk.

"Overhaast niets en verwacht niet dat je kind deze nieuwe situatie meteen goed oppakt. Bouw het contact stap voor stap op en zorg ervoor dat je partner niet meteen de hele week bij jullie over de vloer komt. Zelf was je misschien al langer toe aan een nieuwe relatie, maar jouw kind kan erdoor overvallen zijn. Houd daar rekening mee en stel je verwachtingen bij."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens linksboven op 'Volgen'.