Ga naar de inhoud
Gezin

De opvoedkwestie: dochter houdt zich niet aan de afspraken

Beeld © iStock

De vijfjarige dochter van journalist Anne Broekman wil graag meer bewegingsvrijheid. Maar hoe gaat dat lukken als zij zich vaak niet aan afspraken houdt?

'Je mag buitenspelen en op de stoep fietsen, maar niet de hoek omgaan, oké? Ik wil je kunnen zien als ik je zoek', zeg ik tegen mijn dochter. Braaf knikt ze dat ze het begrepen heeft. Als ik tien minuten later naar buiten loop, is ze nergens te bekennen. Ik roep: geen reactie. Ik loop links de straat uit: geen dochter. Pas als ik terugloop en de andere hoek omsla, zie ik haar met haar fietsje. 'Nou heb je je wéér niet aan de afspraak gehouden', bries ik.

Schuldbewust houdt ze haar mond. Want dit is niet de eerste keer dat het misgaat zodra ze alleen buiten speelt. Afgelopen vakantie was ze de camping afgeglipt en vonden we haar na een zoektocht in het naastgelegen weiland. Ik vind het maar lastig. Hoe kan ik mijn dochter vertrouwen en meer loslaten, als zij steeds afspraken aan haar laars lapt?

De
Lees ook:
De opvoedkwestie: ‘Mijn dochter vindt het heel erg als ik boos word’

Je kind loslaten is één van de moeilijkste dingen aan het ouderschap, beaamt Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching en auteur van 'Supermama’s bestaan niet'. Het is een kwestie van de juiste balans vinden, zegt ze: "Je moet hierbij als ouder ook naar jezelf kijken. Want waarom wil je niet dat jouw dochter de hoek om fietst? Hoe gevaarlijk is dat nou echt, als ze gewoon op de stoep blijft?"

Goede vraag. Ik maak me inderdaad snel zorgen en bedenk allerlei enge doemscenario’s als ik mijn dochter even niet kan zien. Bobeldijk vult aan: "Als je kind niet luistert en zich niet aan afspraken houdt, is dat soms een signaal dat ze meer vrijheid wil: ik kan dit wel alleen, je hoeft me niet steeds in de gaten te houden. Vraag je als ouder af of jouw grenzen niet te beperkend zijn en of ze nog wel bij haar leeftijd passen."

'Maak samen een afspraak tot welk punt ze zelfstandig mag spelen'

Bobeldijk raadt aan om samen om de tafel te gaan zitten: "Zeg tegen je kind: 'Je houdt je niet aan de afspraken. Wat vind je zelf? Tot hoever vind jij dat je mag buitenspelen?' Vervolgens maak je samen een afspraak tot welk punt ze zelfstandig mag spelen. Houdt ze zich goed aan die afspraak? Dan stel je haar in het vooruitzicht dat ze daarna haar terrein nog verder mag uitbreiden. Houdt ze zich niet aan de afspraak, dan kan dat betekenen dat ze deze verantwoordelijkheid toch niet aankan. Spreek af dat je haar nog één kans geeft. Gaat het weer niet goed, dan worden de afspraken teruggedraaid en kun je het na een tijdje weer opnieuw proberen. Je merkt op die manier vanzelf welke mate van vrijheid jouw kind aankan."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens linksboven op 'Volgen'.