Etiquette

De vijf spelregels van… onweer

14 augustus 2020 09:37 Aangepast: 15 januari 2021 09:19
Beeld © Juul Willems

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe hoort het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van onweer.

De situatie

Na dagen plakken in de nachten, kun je het verwachten: onweer. Donder en bliksem vliegen je om de oren, figuurlijk dan, want jij weet wel beter dan een voet buiten de deur te zetten op dit soort momenten. Maar welke regels gelden er nog meer? Moet je bijvoorbeeld echt alle stekkers uit het stopcontact trekken als de schichten door de lucht flitsen? 

De spelregels

1. Douche & don’ts

Wanneer de hitte van je lijf gutst en het overal drukkend warm is, lonkt die lekkere douche. Prima plan, maar zodra het gedonder begonnen is, is het klaar met spetteren, weten bliksemexperts. Water geleidt namelijk als een malle, dus mocht de bliksem inslaan in je huis, dan wil je het gevaar niet zelf aftappen natuurlijk. Houd dus liever alle kranen dicht tijdens een potje natuurgeweld. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

De vijf spelregels van... Marktplaats

2. Loeren van een afstandje

Het is een mooi schouwspel, wanneer de elektriciteit door de lucht suist. Felle lijnen verlichten de lucht. Beter blijf je toch wat verder bij het raam vandaan, want wanneer de bliksem inslaat, vliegt die ruit er misschien wel uit. Gordijnen open en met popcorn op de bank is een beter plan. Geniet van je natuurlijke Netflix. 

3. Auto kan altijd

Ben je buiten en voel je nattigheid? Schuil dan niet onder een boom. No shit Sherlock. Bliksem vliegt automatisch naar het hoogste punt, dus blijf vooral met je hebben en houwen uit de buurt van een boom, tent of afdakje. Stap liever in de auto als je nog buiten bent en niet op tijd naar huis kunt rennen. Dankzij de ingebouwde kooi van Faraday ben je in je wagen hartstikke veilig. Het ergste wat je kan overkomen is een keiharde klapband.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

De 5 spelregels van... klussen

4. Niet aan het lijntje

'Haal alle stekkers uit het stopcontact en blijf uit de buurt van koperen leidingen en elektrische kabels', adviseert de ANWB. De tv, je computer en ook je telefoon. En dat vraagt om extra oplettendheid, want je kunt dus niet zomaar een potje gaan lopen te zitten te bellen tijdens het wolkworstelen. 

5. K(n)ussen met huisgenoten

Als je dan toch moet wachten tot de bui is overgewaaid, maak dan van de nood een deugd en trek je huisgenoot gezellig op schoot. Samen schuilen, met hond of husband, maakt zo’n avondje onweer stiekem nog best wel knus.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore