Ga naar de inhoud
Etiquette

De vijf spelregels…. in bikini

Archieffoto

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe heurt het daar eigenlijk? Dit zijn de vijf spelregels in bikini.

De situatie

Dus Linda de Mol flaneert haar vlees op de voorkant van haar blad. En Miljuschka doet hetzelfde op Instagram. Hartstikke bodypositief allemaal en ondertussen veegt het preutsheid naar de prehistorie. Toch zijn er ook anno 2020 nog keurige etiquette rond het dragen van drie driehoekjes op het Hollandse vel. Het Blauwe Boekje biedt - ook in dit geval - uitkomst.

De
Lees ook
De vijf spelregels van... een dagje strand

De spelregels

1. Te petit voor Parijs

De oervorm van de kleine lapjes stof die we nu bikini noemen werd al in de derde eeuw op Sicilië gedragen, weten etiquette-kenners Stefan de Vries en Roel Wolbrink. Op mozaïeken uit die tijd is te zien dat meisjes genoten in de zon van een soort van bikini. Uiteindelijk duurde het nog tot 1946 voordat Fransman Louis Réard het kleinste badpak ter wereld bedacht voor een schoonheidswedstrijd in Parijs. Grappig genoeg is de bikini nu in grote delen van de wereld gemeengoed, behalve in Parijs. Daar zien ze bevallige dames toch het liefst in een badpak te water gaan. 

2. Tennis in je top 

Van een hele dag liggen, knapt niemand op. Dus neem je af en toe een retourtje naar de branding, misschien zelfs een duik. Ook leuk: een potje beachvolley of strandtennis. Trek dan wel je bovenstukje weer aan, want bouncing balls zijn verwarrend voor iedereen.

De
Lees ook
De vijf spelregels van... ontspannen

3. Doekje erover

Heet! Zweet! Naast insmeren moet jij aan het zwembad ook goed voor je innerlijke mens zorgen. Maar let op: als je twee cola en een raketje gaat halen bij de bar verderop, trek dan wel even iets aan. Ook als je die bikini nog zo goed kunt hebben. Een pareo om de billen, een jurkje (nog beter) of een t-shirt. Zodra je weer op je handdoek ploft mag alles uit, maar een beetje bedekking aan de bar is wel zo chique. 

4. Meet je maat 

Geen mens is hetzelfde. En toch lijken de meeste textielboeren daar geen boodschap aan te hebben. Hul je je hele hebben en houwen in een hemaatje of een hennesje, dan is de kant groot dat er ergens iets trekt. Een broekje te krap, een topje te smal. Slimme zonaanbidders bedekken hun poldermodel beter in een mix & match-combinette. Precies passend voelt toch het lekkerst. Zoek dus net zo lang tot je bikini op zijn best is. 

5. Stop de streepjescode 

Twee weken naar de zon met vier verschillende bikini’s, betekent een ingewikkelde streepjescode op rug en schouders als je niet oppast. Regelmatig bandjes schuiven is dan niet verkeerd. Kom je toch als een zebra uit de zon, dan kun je de lijnen op je lijf het beste vervagen door goed te scrubben onder de douche (niet als je echt verbrand bent natuurlijk), of door komkommerschijfjes op de witte lijnen te leggen. Zo vervaagt de boel vanzelf.