Etiquette

De vijf spelregels van... Marktplaats

10 juli 2020 05:21 Aangepast: 22 juli 2020 16:34

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe heurt het daar eigenlijk? Dit zijn de vijf spelregels van Marktplaats.

De situatie

Soms wordt een plek (of een persoon) ineens een werkwoord. Tinderen bijvoorbeeld, of facebooken. Marktplaatsen is er ook zo een. Of je nu aan de inkoopkant zit of bij de vele Nederlanders die hun zolder in de verkoop gooien: ook Marktplaats heeft haar eigen mores. 

De spelregels 

1. Houd je aan de huisregels

Voor de huis-tuin-keuken-handelaren onder ons heeft Marktplaats een lekker lijstje met huisregels opgesteld. "Als iets te mooi lijkt om waar te zijn dan is dat vaak ook zo", is een prachtig voorbeeld, dat niet alleen op Marktplaats, maar op het hele leven van toepassing is. Zoals in zoveel etiquettezaken, is je gezond verstand hierin een prima kompas. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De vijf spelregels van... ontspannen

2. Afspraak is afspraak 

Je kunt als enthousiast marktplaatser natuurlijk aan beide kanten van het spectrum zitten. Ben je de verkoper, dan jubel je van de aanstaande extra zakcenten. Als koper mag je graag in je handen knijpen voor die pracht voor een prikkie. Kom je tot een deal, houd je dan wel aan je afspraak. Als verkoper reserveer je je uitgerangeerde surfplank, cowboylaarzen of hometrainer voor Liza uit Oss en op dat moment is het spul van de markt. Ja, ook als je toch nog een hoger bod krijgt. Loopt het verschil aardig in de papieren, dan kun je Liza hiervan op de hoogte stellen en voorstellen om toch hoger te bieden. Op eigen risico, dat wel, want een gierige truc kan je een lelijke beoordeling opleveren. Andersom geldt voor alle kopende Liza’s natuurlijk net zo dat je niet ineens je keutel moet intrekken als iemand een hele kledingkast voor je gereserveerd en demonteerd heeft. Afspraak is afspraak. 

3. Laat niets liggen 

Nog even over regel 2: één van de voordelen van een marktplaatsdeal is dat je eindelijk het einde van je schuur weer kunt zien. Dus koop je enthousiast iemands kano, wacht dan niet twee weken met ophalen. De status ‘gereserveerd’ geldt voor aanschaf en agenda. Spreek meteen een tijd en plaats af, dan blijf je allebei blij. 

De status ‘gereserveerd’ geldt voor je aanschaf en voor je agenda.

4. Nee is gewoon oké

Een T-shirtje of kinderkleding laat zich makkelijk opsturen, maar voor een grotere aankoop ga je bij elkaar langs. En zo kan het gebeuren dat je een surfpak ineens staat te passen bij een wildvreemde in de gang. Of dat je teleurgesteld constateert dat er toch echt veel krassen op die plaat van Abba zitten. Is het item toch niet wat je ervan hoopt, dan is een ‘nee’ hartstikke oké.  

 

5. Marie Kondo is je maatje 

Heb je de smaak van het marktplaatsen te pakken, dan heb je in een mum van tijd zes surfzeilen, vier paar cowboylaarzen en dertig unieke lp’s in huis. De kunst is dan om terug te gaan naar de kern: heb je het echt nodig? Does it spark joy, zoals Marie Kondo zegt? Zo niet, dan verkoop je het toch lekker weer. Of iets anders uit je eigen voorraad. Niemand wil dat je dichtgroeit. Marie Kondo is wat dat betreft je maatje. 

Elke week 'Spelregels' volgen? Klik dan op de 'Spelregels'-tag en vervolgens op 'Volgen'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore