Klussen

Zo verwijder je zelf houtrot uit je kozijn

27 november 2020 06:49 Aangepast: 27 november 2020 09:29

Een veel voorkomend probleem dat niet altijd gemakkelijk wordt herkend is houtrot. Houtrot ontstaat wanneer het een langere tijd erg vochtig is. Nederland heeft dus helaas een goed klimaat voor houtrot. Houtrot is slecht voor je kozijnen, want het hout is dan zacht en kwetsbaar.

Hoe ontstaat houtrot?

Houtrot ontstaat doordat het hout langere tijd vochtig is en niet goed kan ventileren en drogen. Er groeien schimmels op het hout die het hout aantasten.

Heb jij houtrot? 

Je kunt houtrot niet altijd herkennen, dit komt doordat er vaak een laag verf over het kozijn zit. Je kunt met een schroevendraaier in het hout prikken. Als het hout zachter is dan normaal heb je last van houtrot.

Hoe verwijder je houtrot? 

Wanneer niet je hele kozijn houtrot heeft kun je dit zelf verwijderen. Je hoeft nu namelijk niet het hele kozijn te vervangen, maar je kunt het nog repareren.

Prik eerst met een schroevendraaier in het hout om de plekken van houtrot te bepalen. Steek het houtrot met een plamuur of beitel weg. Laat het hout daarna goed drogen. Zorg ervoor dat je al het houtrot weghaalt. Kleine resten houtrot zorgen ervoor dat het verrottingsproces van binnenuit gewoon verder gaat.

Hoe behandel je houtrot? 

Wanneer je al het houtrot hebt verwijderd moet je vervolgens je kozijn verder behandelen. Je brengt eerst houtrotstop aan op de open plek van je kozijn. Dit zorgt ervoor dat schimmels worden gedood. Laat dit goed drogen.

Vervolgens kun je het hout vullen met houtrotvuller. Je kunt dit het beste doen met een plamuurmes. Op deze manier kun je de vuller goed uitsmeren. Laat dit ook goed drogen en werk je kozijn af door deze te schuren en te verven.

Fotocredits

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore