Gezondheid

Tussen de lakens: dit zijn 6 gezondheidsvoordelen van seks

07 september 2020 09:00 Aangepast: 07 september 2020 11:35
Beeld © iStock

Seks is niet alleen leuk en lekker, het is ook nog eens goed voor je gezondheid. Dus waar wacht je nog op? Duik snel die slaapkamer in!

Seks is uiteraard belangrijk voor een liefdevolle relatie. Maar wist je dat je immuunsysteem, bloeddruk en hart er ook veel baat bij hebben? Dit zijn - volgens de wetenschap - die zes gezondheidsvoordelen van seks. 

Voordeel 1: Seks reduceert stress

Seks helpt om stress te verminderen. Dit bleek uit een Schots onderzoek dat gepubliceerd is in Biological Psychology. In het onderzoek hielden 46 deelnemers een dagboek bij van hun seksuele activiteiten. Hieronder viel seks met penetratie, seks zonder penetratie en masturbatie. Vervolgens werden de deelnemers blootgesteld aan stressvolle situaties zoals een rekentest en spreken in het openbaar. De deelnemers met de minste seksuele activiteit vertoonden de hoogste toename in bloeddruk en stressgevoelens. De deelnemers die regelmatig seks hadden, vertoonden de laagste toename in bloeddruk. Deze uitkomst suggereert dat seks stressverlagend werkt. Overigens kunnen huisdieren, knuffelen of strelen hetzelfde positieve effect op je bloeddruk hebben.

Voordeel 2: Seks versterkt je immuunsysteem

Er bestaat een link tussen de hoeveelheid seks die je hebt en hoe sterk je immuunsysteem is. Althans, dit beweren wetenschappers van de Wilkes University in Pennsylvania. Uit hun onderzoek bleek dat mensen die regelmatig seks hebben (één á twee keer per week), een hoger gehalte van het zogenoemde Immunoglobuline A (IgA) hebben dan mensen die minder vaak seks hebben. IgA zijn antistoffen die je beschermen tegen bacteriën en virussen. Dit wil echter niet zeggen dat hoe meer seks je hebt, des te sterker je immuunsysteem is. De mensen die meer dan drie keer per week aan seks deden, hadden juist weer een lager IgA-gehalte dan de mensen die het bij een tot twee keer per week houden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom we niet genoeg de tijd nemen voor seks

Voordeel 3: Seks verbetert de conditie van hart en bloedvaten bij mannen

Tijdens seksuele activiteit versnelt de hartslag en stroomt het bloed sneller door de bloedvaten. Dit is, net als bij sporten, goed voor je hart en bloedvaten en verlaagt zo het risico op het krijgen van een hartaanval. Ouderen maken zich misschien zorgen dat inspanning tijdens de seks slecht is voor hun hart. Maar volgens Engelse wetenschappers zijn deze zorgen niet nodig: zij volgden 914 mannen gedurende meer dan twintig jaar en ondervonden dat een hartaanval geen gevolg was van seks. Het tegenovergestelde bleek waar. Het risico om een hartaanval te krijgen verminderde met de helft bij twee keer per week seks, vergeleken met mannen die minder dan een keer per maand seks hadden.

Voordeel 4: Seks verzacht pijn

Door seks maakt je lichaam het hormoon oxytocine - ook wel bekend als 'knuffelhormoon' - aan. Dit hormoon zorgt voor een gevoel van vertrouwen, hechting en verbondenheid. Rondom de bevalling maken vrouwen extra oxytocine aan, zodat ze zich extra aan hun kind gaan hechten. Oxytocine stimuleert vervolgens de productie van endorfine: ook wel bekend als het gelukshormoon. Dit hormoon werkt als een natuurlijke pijnstiller. Het kan dus zijn dat je na de seks minder last hebt van je hoofdpijnmenstruele klachten of spierpijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zó hou je tijdens deze crisis spannend in de slaapkamer

Voordeel 5: Seks vermindert de kans op prostaatkanker

Regelmatige ejaculatie (zaadlozing) zou volgens Australische wetenschappers de kans op prostaatkanker verminderen. Dit schreven ze in het British Journal of Urology International. Mannen die wekelijks vijf of meer ejaculaties hadden in hun twintiger jaren, verminderden hun kans om later prostaatkanker te krijgen met een derde. In een andere studie kwam naar voren dat ook oudere mannen baat hebben bij regelmatig ejaculeren. Oudere mannen die 21 keer of meer ejaculeerden per maand, hadden minder kans op prostaatkanker dan mannen met vier tot zeven ejaculaties per maand.

Voordeel 6: Seks helpt vrouwen tegen incontinentie

Door seks trainen vrouwen de bekkenbodemspieren. Tijdens het orgasme trekken ze samen en worden ze sterker. Verslapping van deze spieren, die onder meer de blaas op zijn plaats houden, kan ongewild urineverlies geven. Dus bij een goede conditie van de bekkenbodemspieren beleven vrouwen niet alleen meer plezier aan seks, maar vermindert het ook het risico op incontinentie.

Kortom: seks is goed voor je, in zowel fysiek als psychisch opzicht. Verleid je partner dus gerust eens wat vaker, of ga zelf aan de slag.

Voor dit artikel werkten we samen met Gezondheidsplein.nl. Daar vind je nog veel meer artikelen over gezondheid, gecontroleerd door artsen en medisch specialisten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore