Ga naar de inhoud
Etiquette

De 5 spelregels van... klussen

Beeld © iStock

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe heurt het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van klussen.

De situatie

Lang weekend, geen vakantie in de planning en wel vakantiegeld op je rekening. Dat kan maar één ding betekenen: klussen. Een roze muur wordt geel, een mancave in de tuin of een buitengewone boomhut voor het kroost. Misschien ben je er de laatste weken al aan begonnen, en anders heb je het ongetwijfeld bij de buren gehoord. Maar wat zijn de mores, voor een beetje doe-het-zelven? Nicolette Fox, hoofdredacteur van vtwonen, legt uit hoe je de boel keurig waterpas houdt. 

De
Lees ook:
De vijf spelregels van... een dagje strand

De spelregels

  1. Houd de buren blij 

Spullen pakken, afplakken en gaan. In je voortvarendheid wil je de buren nog weleens vergeten. Pro’s beginnen vaak achterlijk vroeg, maar dat hoef jij als handige Harry echt niet te doen, natuurlijk. En al helemaal niet op zondag. Of in ieder geval niet voor 10.00 uur. En niet na 19.00 uur. "Aan de andere kant: het is een beetje geven en nemen. We zijn allemaal een keer aan de beurt." Ook wel fijn: een waarschuwing vooraf als je écht lawaai gaat maken. Met een beetje geluk biedt de buurman nog aan om te helpen ook.

  1. Meten is weten

"Ik ben ervan overtuigd dat we meer kunnen dan we denken, maar doe-het-zelvers overschatten zichzelf vaak. Iedereen kan verven, maar lang niet iedereen kan een dakkapel timmeren. Goed inschatten is misschien wel je belangrijkste tool. Wanneer je alles goed hebt gemeten, alle spullen in huis hebt zodat je niet drie keer terug hoeft naar de bouwmarkt, en als je een beetje weet wat je kunt, dan kom je er wel." Oefening baart kunst en meters maken, dat is de spijker op zijn kop.

  1. Geduld is goud waard

De belangrijkste regel van klussen is ook meteen de moeilijkste: heb geduld. "Als je klussen niet zo leuk vind, of weinig tijd hebt, wil je een kastje het liefst in een dag verven en aan het eind van de middag al inrichten. Hou maar op, dat werkt niet. Het proces is het proces, dus voor een mooi resultaat moet je toch echt schuren-schoonmaken-verven-schuren-schoonmaken-verven."

  1. Niet prutsen met prutzooi

Wil je goed werk leveren, dan moet je goed spul hebben. Dan gaat het netter en sneller. Een zaag van vier euro van de stuntshop, verf voor een prikkie, is prima voor een priegelklusje maar je trekt er geen hele kamer mee op. Begin je aan een heus project, investeer dan ook in je materialen. Stevig en handig. en bedenk: het gereedschap is gemaakt om jou te helpen, dus zorg dat je iets kiest wat de klus voor jou echt makkelijker maakt. Investeer in goed gereedschap. "Dat is bij beginnende klusser niet altijd het geval. Met een kromme zaag, zaag je geen rechte planken. In zo’n geval kun je de moeilijke dingen toch beter aan de pro overlaten."

'Hartstikke tof dat de buurman komt helpen, zolang de plannen maar duidelijk zijn'
  1. Accepteren kun je leren

In het leven heb je leiders en volgers. En zeker wanneer je gaat doe-het-zelven op de vierkante meter, kan die rolverdeling maar beter duidelijk zijn. Voor de veiligheid en voor de sfeer. En bedenk: handigerds mogen vaak graag hun tips delen. Leer je veel van, maar na drie keer voelt het als zaagsel in je strottenhoofd. Dus: hartstikke tof dat de buurman komt helpen, zolang de plannen maar duidelijk zijn. "Houdt het liever gezellig door allebei in een andere kamer te werken en accepteer de manier waarop iemand de klus klaart. Schuurt je vader als een slak? Niks van vinden. Uiteindelijk wordt het mooi. En als het niet klopt met jouw standaard, moet je de volgende keer vriendelijk bedanken." Ajeto!

Elke week 'Spelregels' volgen? Klik dan op de 'Spelregels'-tag hieronder en vervolgens op 'Volgen'.