Kamperen bij iemand in de tuin. Het klinkt misschien wat apart, maar wie deze zomer graag op een unieke, rustige plek uit zijn tentje of camper stapt, biedt deze vorm van kleinschalig toerisme uitkomst. Zeker nu we met zijn allen op zoek zijn naar een veilige manier om alsnog vakantie te kunnen vieren.
Nu het coronavirus de wereld in zijn greep houdt, hebben veel mensen hun buitenlandse vakantieplannen laten varen. Een deel slaat de vakantie over, anderen gaan op zoek naar alternatieven. Cijfers van het NBTC NIPO, een onderzoeksbureau dat zich op vakantie richt, laten zien dat 1,8 miljoen Nederlanders deze zomer in eigen land op vakantie gaat.
Dat aantal kan nog toenemen nu deze week bekend werd dat vanaf 1 juli vakantieparken en campings weer volledig open mogen.
“Ons land kent honderden kilometers kust. Het is echt niet nodig om met z’n allen naar Noordwijk of Zandvoort te gaan.”
Maar het is ook weer niet de bedoeling om tijdens de zomermaanden op de bekende plekken bovenop elkaars lip te zitten op drukke campings of volle vakantieparken. “Er zijn veel meer mooie stukjes Nederland dan mensen denken”, zegt Hugo van Donselaar, mede-oprichter van Campspace, een platform waarbij mensen hun tuin beperkt openstellen om te kamperen.
“Ons land kent honderden kilometers kust. Het is echt niet nodig om met z’n allen naar Noordwijk of Zandvoort te gaan.”
In opdracht van bungalowparkoverzicht.nl werd onderzoek gedaan naar de plannen van bijna 1200 Nederlanders, die voor de coronacrisis al plannen hadden gesmeed om dit seizoen op vakantie naar het buitenland te gaan.
- Slecht 15 procent van de ondervraagden gaat ervan uit dat de reis naar het buitenland alsnog nog doorgaat.
- 22 procent is in afwachting en heeft de knoop nog niet doorgehakt.
- 19 procent heeft besloten de vakantie niet meer door te laten gaan en zoekt geen alternatief.
- Maar het grootste deel van de ondervraagden – maar liefst 44% - gaf aan om de vakantie nu in eigen land door te brengen.
Campspace wil het groene equivalent van Airbnb zijn. Via het platform kun je op zoek naar een microcamping. Een plek op iemands land, waar je je tentje op kunt zetten of waar je een paar nachtjes in een caravan boekt. Ook is Campspace een van de initiatiefnemers van #staylocal, een beweging die wil benadrukken hoe mooi de eigen omgeving is.
Weg van de massa
"Door de coronacrisis worden onze ideeën relevanter. Wij zetten in op kleinschalig, lokaal toerisme, weg van de massa", vertelt Van Donselaar. Het zijn thema’s waar het jonge bedrijf - Campspace gaat nu zijn derde seizoen in – ook voor de coronatijd al mee bezig was.
Het kamperen op kleine campings was al in opkomst, maar de crisis heeft het in versnelling gebracht. Mensen waren al steeds bewuster bezig met reizen, maar toch bleef het aantal verkochte vliegtickets vorig jaar nog stijgen. Nu worden mensen gedwongen op een andere manier naar toerisme te kijken", legt Van Donselaar uit.
Dat merkt hij ook aan de boekingen. Campspace heeft in Nederland honderd hosts, maar als het aantal aanvragen zo blijft toenemen, zullen ze binnenkort hard op zoek moeten naar nieuwe verhuurders. Mensen die bereid zijn hun plek te willen delen met anderen.
Delen belangrijker dan geld verdienen
"Onze verhuurders verhuren vanuit andere intentie dan Airbnb verhuurders. Het gaat ze niet om het cashen. Ze zijn verliefd op hun land en zouden nu graag een oplossing zijn voor mensen die de stad willen ontvluchten en gezinnen die tegen het plafond geplakt zitten thuis", zegt Van Donselaar.
Dat bevestigen verhuurders Harro van Doorne en Anke Dunk, die in het Drentse Drouwenerveen op hun stuk land van bijna 2 hectare een microcamping hebben gemaakt. De prijzen zijn laag: voor veertig euro per nacht slaap je in één van de twee retrocaravans. Je eigen tent opzetten in de gigantische, goed onderhouden tuin kan voor een tientje per nacht.
Het stel deelt hun tuin ook niet om er geld mee te verdienen, legt de gepensioneerde Van Doorne uit: "We kunnen hier wel elke dag met een stoeltje in de tuin gaan zitten en tegen elkaar zeggen hoe goed we het hebben, maar het geeft ons veel meer plezier om het te delen. Dan krijgt de plek voor ons meer waarde."
Off grid kampeerplek
Bovendien is het volgens Van Doorne belangrijk om bezig te blijven en te doen waar je blij van wordt. "Anders ben je snel dood." Dus bedenkt hij zich tijdens ons bezoek om het achterste, meest afgelegen plekje van de tuin om te toveren in een off grid kampeerplek en springt meteen op zijn zitmaaier om zijn plan uit te voeren.
Dat oprechte enthousiasme is ook af te lezen aan de caravans, die met veel zorg en aandacht zijn ingericht. "De perfecte gordijntjes vonden we pas in Duitsland, maar we hadden ook geen haast." De tuin en de camping, voorzien van sanitaire voorzieningen speciaal voor de kampeerders, hebben stapje voor stapje vorm gekregen in de ruim acht jaar dat Van Doorne en Dunk er nu wonen.
Moestuin en voedselbos
Zo is er een veld met wilde bloemen, uit zaden die ze uit het buitenland meenamen. Ook is er een moestuin en een voedselbos, waar kampeerders ook uit mogen oogsten en plukken. "Het is toch te veel voor ons tweeën", zegt Van Doorne.
"Mensen komen hier voor de rust, niet om dicht op elkaar te zitten”
De gasten die hier komen zijn veelal jonge stellen die graag in de natuur zijn. Mensen die graag de omgeving ontdekken. "Het gebeurt weinig dat ze hier alleen maar met een biertje voor de tent blijven hangen." De omgeving leent zich goed voor fietstochten en wandelen. Weg van de drukte.
Gekwetter van vogels
Ook in de tuin wordt nooit hutjemutje gekampeerd. "Officieel mogen er vijfentwintig tenten staan, maar we houden het op maximaal zes of zeven. Mensen komen hier voor de rust, niet om dicht op elkaar te zitten", legt Van Doorne uit. s Ochtends vroeg hoor je dan ook niks meer dan de wind door de bomen en het vrolijke gekwetter van de vele vogels die in de tuin wonen.
Soms komt daar het geluid van spelende kinderen bij, want gezinnen zijn ook zeker welkom. "We vinden het heerlijk om kinderen hier lekker door de tuin te zien rennen." Ook zonder bingo-avond of animatieteam vermaken de kleintjes zich er prima.
"Dan spannen we wat touwen tussen de bomen en kunnen ze apekooien." Of zich verbazen over de hertjes die tijdens de schemering langs huppelen en nieuwsgierig kijken naar het kampvuur waar marshmallows worden geroosterd.
Dat er meer vraag is naar rustige plekken zoals die van hen, zien Van Doorne en Dunk aan het aantal reserveringen. "Er wordt nu al meer geboekt voor komende zomer. We gaan het dit seizoen druk krijgen. Nou ja, voor ons doen druk dan."
Pas na zomer gaat het stel zelf op vakantie. Dan gaat de caravan achter de auto en gaan ze er zelf mee op pad. In het verleden maakten ze verre reizen naar India, Sri Lanka en Nepal. Maar nu blijven ze in de buurt. "Frankrijk of Duitsland. Veel verder hoeft niet. Het is in onze omgeving al mooi en veelzijdig genoeg."