Ga naar de inhoud
Afstand houden

Op zoek naar 'pretstofjes': hebben we aanraking nodig om ons goed te voelen?

Knuffelen Beeld © GettyImages

We hebben gebrek aan fysiek contact, oftewel we hebben 'huidhonger'. In deze tijden is elkaar aanraken niet vanzelfsprekend en dat doet iets met ons. Is die fysieke aanraking echt nodig om ons prettig te voelen, of is dat slechts een waanbeeld?

De kans is groot dat je nu thuiswerkt. Ongemerkt loop je hierdoor een aantal basisbehoeftes mis, waaronder fysiek contact als een handdruk of schouderklopje, maar ook bevestiging wanneer je iets goed doet, een complimentje of een spontaan gezellig gesprek op de wandelgangen. "Je beseft het niet, maar juist die simpele activiteiten maken pretstoffen vrij in je lichaam", zegt Ralph Moorman, expert op het gebied van hormonen en leefstijl.

Deze
Lees ook:
Deze gadgets zorgen dat iedereen 1,5 meter afstand houdt

Volgens Moorman is huidcontact één van de sterkste manieren om oxytocine op te wekken: het hormoon dat je verbonden, blij en op je gemak laat voelen. Het gevolg van de 1,5 meter afstand van elkaar bewaren, is dat we op zoek gaan naar andere dingen, die onze oxytocinevoorraad kunnen aanvullen. Denk aan slecht eten, videobellen of nieuws kijken. Het is hierbij van groot belang dat de boodschappen die jij tot je neemt – en ook verspreidt, positief zijn. Moorman: "Wanneer er angst, afzondering of andere negativiteit bij betrokken is, is dit erg slecht voor je oxytocinepeil. Helaas is dit wel wat er momenteel gebeurt. Mensen zijn onzeker en worden bang gemaakt door de media."

Daarnaast willen mensen volgens de hormoonexpert graag het gevoel hebben dat ze nuttig bezig zijn. Werk uitvoeren kan daarbij helpen, maar dit valt nu ook vaak weg. "Mensen gaan zich nutteloos voelen. Dit moeten we zien te voorkomen. Probeer dingen die jij op je werk zo leuk vond, op een andere manier te bereiken."

Stressvolle
Lees ook:
Stressvolle tijden: 'Een knuffel, telefoongesprek en seks kunnen helpen'

Gelukkig gebeurt dit al in grote mate. Overal schieten initiatieven uit de grond om anderen te helpen. Daarbij valt het Moorman op dat mensen díe iets nuttigs doen, dit dan ook maar al te graag delen op hun sociale media. "Hieruit blijkt weer dat we constant op zoek zijn naar een bepaalde bevestiging. De bevestiging dat we iets goed doen. We kunnen het op werk niet vinden, dus proberen we het online."

In hetzelfde schuitje

Door je bewust te zijn van wat er precies in je lichaam gebeurt, kun je voorkomen dat je pretstofjes mist, of dat je ze op de verkeerde manier verkrijgt, zoals bijvoorbeeld met ongezond eten. Vind een nieuwe balans tussen controle en uitdaging. "Natuurlijk is dat lastig, want de controle valt nu als het ware weg: je hebt geen idee hoelang deze situatie nog duurt en of je je eten straks nog wel kunt betalen. De uitdaging is er zeker nog, maar hij is anders dan je op je werk zou hebben."

We willen ons volgens Moorman vooral ook verbonden voelen. En die verbondenheid hoeft niet per se fysiek te zijn om voldoening te geven. "Iedereen zit in hetzelfde schuitje. Eerst gingen mensen hamsteren en elkaar becommentariëren wanneer er geen afstand wordt gehouden. Nu we met z’n allen steeds meer het nut inzien van de maatregelen, draagt dit ook bij aan de collectieve verbondenheid. Dit komt je pretstofjes ten goede."