Gezin

De opvoedkwestie: zoon (8) heeft moeite met nieuwe baby

07 april 2020 09:40 Aangepast: 07 april 2020 10:41
archieffoto Beeld © iStock

De ex-man van Ilona wordt binnenkort weer vader. Ze merkt dat haar achtjarige zoon daar best veel moeite mee heeft. Hoe kan ze hem helpen?

Vier jaar geleden gingen Ilona en haar man uit elkaar. Gelukkig ging dat in goede harmonie: "En toen hij een nieuwe relatie kreeg, kon ik het ook goed met zijn vriendin vinden. Ze is een lieve stiefmoeder voor Mats. En: ze is nu zwanger. Mijn ex-man wordt dus binnenkort opnieuw vader. Ik merk dat Mats het daar moeilijk mee heeft. Als ik het over de zwangerschap en baby heb, reageert hij bozig en totaal niet enthousiast. Ik vroeg hem of hij bang is dat hij minder aandacht krijgt als de baby is geboren, maar dat ontkende hij. Hoe kan ik hem dan helpen?"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De opvoedkwestie: mijn dochter is bang voor het coronavirus

Dat een kind er enorm aan moet wennen als er een nieuw broertje of zusje wordt geboren is zeker niet uitzonderlijk, zegt Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching: "Ouders moeten beseffen dat dit echt een enorme impact op hun kind heeft. Je moet het vergelijken met dat je man op een dag thuiskomt en zegt: 'Schat, ik vind jou zo lief dat ik er nog maar een vrouw bij neem'. Daar sta je dan ook niet om te springen." Vooral kinderen van gescheiden ouders zijn hier gevoelig voor, aldus de coach: "Zij horen soms voor hun gevoel niet volledig bij het 'nieuwe' gezin omdat ze daar niet altijd zijn, ze leven in twee huizen. Maar de nieuwe baby is wel altijd bij zijn of haar vader én moeder, dus die hoort er wel bij. Dat kan als een afwijzing voelen. Een kind kan gaan denken: ben ik nog wel nodig?"

'Wimpel het niet af met een 'is toch leuk, een baby die je een flesje kunt geven!' Dan neem je je kind niet serieus'

Praten en goed naar je kind luisteren, dat is het advies van coach Bobeldijk: "Ik zou niet aan mijn kind vragen of hij de situatie soms moeilijk vindt, maar het gewoon als constatering brengen: 'Best gek hè, dat papa weer een kindje krijgt?' Een kind kan zich namelijk schuldig voelen over dit gevoel, en een constatering maakt het makkelijk om dit toe te geven. Wimpel het niet af met een 'joh, is toch leuk, een baby die je een flesje kunt geven!' Of: 'ach, het komt wel goed'. Dan neem je je kind niet serieus, al is dat niet je bedoeling. Bevestig dat het allemaal wel wennen zal worden. En soms hebben jochies van acht geen zin om te praten. Dan zeg je: 'Lastig hè? Kom hier en geef me een knuffel'."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens linksboven op 'Volgen'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore