Koken met Instagram

Nederland massaal aan de kook in de coronaquarantaine

01 april 2020 15:09 Aangepast: 02 april 2020 19:28
Leren koken via Instagram Beeld © GettyImages

Je puzzels zijn gelegd, het huis is schoon en je hebt de hele stad inmiddels al een paar keer rondgerend. Tijd voor een nieuwe hobby. Wist je dat je je ook geweldig kunt vermaken in je eigen keuken? Wel zo veilig want je kunt lekker binnenblijven: koken. Aan de hand van online filmpjes hoeft dit helemaal niet zo moeilijk te zijn. "Weten mensen dan niet hoe ze gnocchi moeten bereiden?"

Iedereen kan leren koken, weet ook Jaimie van Heije, eigenaar van twee restaurants. Sinds hij noodgedwongen de deuren moest sluiten, besloot hij zijn kookkunsten op een andere manier met de mensen de delen: via zijn Instagram Stories. "Best grappig, ik leerde zelf ook voor het eerst mijn eigen keuken kennen. Voorheen was ik nooit thuis, altijd aan het werk. Had ik een keer vrij, dan ging ik buiten de deur eten of iets leuks doen met mijn vrouw."

Dat hij honderden reacties op de video's zou ontvangen, had Van Heije niet verwacht. Het idee begon toen hij in de supermarkt liep en de pastaschappen helemaal leeg waren, op één product na: gnocchi. "Daar snapte ik dus niks van. Je kunt héérlijke maaltijden maken met gnocchi! Ik dacht: ‘Weten mensen dan niet hoe je deze moet bereiden?’ Ik besloot een recept te maken met gnocchi en deze op mijn Instagram te plaatsen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ongezonde trek? Zo voorkom je dat je aankomt nu je noodgedwongen thuis zit

De video kreeg veel positieve reacties, waarna Van Heije besloot om vaker zijn maaltijdbereiding vast te leggen. Om mensen op weg te helpen, te inspireren en te laten zien hoe je met schaarste aan bepaalde producten toch nog steeds een lekkere, volwaardige maaltijd op tafel zet. "Mensen vinden het blijkbaar leuk om mee te kijken in de keuken van een chef. De reacties geven me voldoening. Het is prachtig om te zien hoe eten verbindt, ook al zijn de restaurants nu gesloten", zegt de chef.

Iedere dag verschijnt er een nieuw recept op Van Heije’s Instagram. Wat er op het menu staat, bepaalt hij op basis van wat er in huis is, of hij kijkt per dag waar hij zin in heeft. "Ik doe niet aan een weekplanning. Daarnaast probeer ik veel producten te gebruiken die lang houdbaar zijn zoals rijst en pasta, zodat mensen niet de deur uit hoeven als ze dat niet willen."

'Iets lekkers voor mijn vader'

Wat opvalt, is dat ook veel jongeren meedoen aan de 'kookhype'. Dit is volgens Van Heije niet vanzelfsprekend. "Collega’s dachten altijd dat jongeren niet de doelgroep zijn voor koken, maar dat blijkt nu anders." Ook ziet hij veel mensen die eerst nooit kookten en daar nu toch zin in krijgen, omdat ze er nu de tijd voor hebben.

Eén van die jongeren is de 18-jarige Moos Tanis. Ook hij ontdekte de video’s van Van Heije. Sinds de coronamaatregelen staat hij regelmatig in de keuken om iets lekkers te maken voor zijn vader. Iets wat hij voorheen eigenlijk nooit deed. "Ik zie dan een recept voorbijkomen en vraag aan mijn vader of hij daar ook zin in heeft. Dan doen we boodschappen en maak ik het."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe blijf je fit tijdens de coronaquarantaine?

Niet alleen Moos, maar ook zijn vrienden zijn aan het koken geslagen. Moos denkt dat dit komt omdat het zo gemakkelijk is. "Als ik een lekker gerecht heb gemaakt, stuur ik die door naar mijn vrienden. Zij maken het dan ook en sturen mij weer foto’s van wat zij hebben gemaakt. Gisteravond stonden er vistaco’s op het menu, heerlijk!"

Vistaco's Vistaco's

De meeste gerechten van Van Heije zijn binnen twintig minuten te bereiden, waarvan de moeilijkheidsgraad per gerecht verschilt. "Als mensen vragen hebben, beantwoord ik die graag. Ik geef ook alternatieven voor als iets niet haalbaar is", zegt Van Heije, die wel wil meegeven dat mensen niet álles letterlijk moeten nadoen. "Ik snijd bijvoorbeeld heel snel. Dat komt voort uit jarenlange ervaring. Voor amateurkoks is het niet realistisch om zo te snijden, dus probeer dat alsjeblieft niet. Doe het lekker op je eigen tempo: dat is leuker en ook een stuk veiliger."

Een andere enthousiaste thuiskok is Sebastiaan van den Berg (41). Voor de coronacrisis had hij nog nooit van Van Heije gehoord, maar zijn schoonzusje kwam met de tip. "Ik vond koken altijd al leuk en probeerde voorheen ook regelmatig te koken, al is inspiratie soms ver te zoeken. Dankzij Jaimie wordt die struggle me uit handen genomen. Hij kookt gevarieerd en met simpele producten." 

Shakshuka Shakshuka

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore