Tuin

Vorst na een zachte winter? Dit zijn de gevolgen voor je tuin

31 maart 2020 13:48 Aangepast: 31 maart 2020 15:49
Beeld © iStock

Het mag dan wel lente zijn, maandagochtend en vanochtend moesten er op veel plekken autoruiten worden gekrabd. Iets dat we afgelopen winter nauwelijks hebben hoeven doen. Je tuin was ook al helemaal in de veronderstelling dat de winter definitief ten einde was. Hovenier Lucas Lens van Eigen Huis & Tuin vertelt wat de gevolgen zijn voor je tuin en wat vorst kan aanrichten.

In de nacht van maandag op dinsdag werd weer eens ouderwets een kouderecord verbroken. Zo werd in Twente op bepaalde plekken zelfs -10 graden gemeten. Doordat we een extreem zachte winter hebben gehad, is de natuur behoorlijk in de war en loopt voor. Dat merkt ook Lucas Lens van Eigen Huis & Tuin.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het lentegevoel blijft niet lang: er komt nachtvorst

Nu het gevroren heeft en de natuur al een stapje verder is, is dat verre van gunstig voor je tuin. "Sommige planten hadden namelijk al knoppen gevormd en bij kunnen bij vorst kapot vriezen. Neem bijvoorbeeld de Hortensia. Als het flink vriest, zullen de meeste knoppen sneuvelen en zullen er komende zomer veel minder bloemen aan zitten. Er zullen altijd wel wat knoppen overleven, maar hij zal dan niet zo uitbundig zijn als normaal", zegt Lens. 

Er is een aantal voorzorgsmaatregelen die je kunt treffen om je planten te beschermen tegen late en onverwachte vorst. Lens: "Zelf haal ik tijdens mijn werk veel vaste planten af. Dat betekent dat ik al het dorre blad verwijder. Daarnaast haal ik het blad uit de border van de grond en vervang dit voor champignonmest. Normaal gesproken houdt het blad de eerste vorst tegen, maar nu doet de mest dat. Blad brengt normaal gesproken ook goede schimmels met zich mee, maar de champignonmest heeft er meer en geeft ook meer voeding aan vaste planten die dit nodig hebben. Daarnaast komt het onkruid wat langzamer op in het voorjaar, maar de vaste plant komt er wel gewoon gemakkelijk doorheen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het wordt lente: 'Zondag 15 graden'

Toch moet je moet het afhalen van planten wel goed opletten bij welke planten je dit doet. "Sommige planten moeten nog wat blad behouden, sommige planten kunnen zelfs tot aan de grond afgehaald worden en er zijn ook planten die tot ongeveer vijf centimeter boven de grond afgehaald kunnen worden."

Tip van de fruittelers

Mochten er nou nog meer vorstperiodes aankomen, dan heeft Lucas nog wel een handige tip voor je. "De appel- en perenboeren sproeien de bomen en bloemknoppen vaak nat voordat het gaat vriezen. Het water op de bloemen zal dan bevriezen en vormt op deze manier een beschermd omhulsel. Als het vervolgens weer ontdooit, groeit de bloemknop gewoon weer verder uit tot vrucht."

Mocht er sprake zijn van vorst, dan adviseert Lens het volgende: 'Blijf dan vooral uit de tuin!' Sta je echter te popelen om in de tuin te werken, en vind je het tijdens vorstperiodes lastig om je tuin met rust te laten? Dan weet de hovenier nog wel wat klusjes voor je: "De houtvoorraad bijwerken is een goede vorstactiviteit. En mochten de trottoirbanden scheef liggen, dan heb je nu mooi tijd om die recht te leggen. Daarnaast is het aanleggen van grind ook een mooi vorstklusje. Mits het niet aan elkaar kleeft natuurlijk."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore