Ga naar de inhoud
Gezin

De opvoedkwestie: mijn dochter wil geen snoep meer

archieffoto Beeld © iStock

Het klinkt misschien gek, maar het baart Arine zorgen dat haar negenjarige dochter ineens alle snoep afslaat en alleen maar gezond wil eten. Is dat terecht?

Voorheen was haar dochter nog gek op roze koeken, gummibeertjes, chips en frietjes. Maar ineens besloot ze dat ze dit niet meer wil eten, vertelt een verbaasde Arine: "Ik kon mijn oren niet geloven toen Olivia op een vrijdagavond mijn voorstel afsloeg om wat lekkere chipjes op tafel te zetten. Daar bleef het niet bij, ook koekjes en snoep wilde ze plots niet meer eten. Terwijl ze normaal gesproken vaak meteen uit school iets wil snoepen. Toen ik naar de reden van deze omslag vroeg, zei ze dat ze dit eten niet gezond vindt. Maar ik vind het ongezond dat een meisje van haar leeftijd zich hier al mee bezighoudt. Ze hoort toch onbezorgd van lekkere dingen te genieten? Ik maak me zorgen, je hoort tegenwoordig zoveel verhalen van meiden die al op jonge leeftijd een eetstoornis ontwikkelen. Hoe zorg ik ervoor dat mijn dochter niet doorslaat?"

De
Lees ook:
De opvoedkwestie: mijn dochter is bang voor het coronavirus

Het is een lastige scheidingslijn tussen gewoon gezond eten of hierin doorslaan, zegt Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching: "In de basis is er natuurlijk niets mis met gezond willen eten. Maar het is inderdaad slim om in de gaten te houden of dit niet uit de hand loopt. Er is namelijk een verschil tussen lijnen en gewoon gezond eten. Net als dat er een verschil is in beweegredenen. Wil dit meisje op haar voeding letten omdat ze mager wil worden, of doet ze dit puur voor haar gezondheid? Als ouder moet je daar achter zien te komen. Dus praat met haar, stel open vragen en vraag iets meer door, en let erop of ze echt afvalt en aazienlijk dunner wordt."

'Vanaf negen jaar worden kinderen bewuster van zichzelf, hun omgeving en de maatschappij. Ze beginnen zich druk te maken om anderen'

Op zich is het niet heel verwonderlijk dat Sarah’s dochter zich hier nu ineens mee bezighoudt, zegt coach Bobeldijk: "Vanaf negen jaar worden kinderen zich bewuster van zichzelf, hun omgeving en de maatschappij. Ze beginnen zich druk te maken om anderen, je ziet dan ook dat kinderen bijvoorbeeld ineens geen vlees meer willen eten. Deze fase staat voor nieuwe ontwikkelingen, alleen moeten het wel gezonde ontwikkelingen zijn." 

Je kind haast gedwongen snoep opleggen ('neem nou!') is niet aan te raden, zegt Bobeldijk: "Dan wordt het echt zo’n issue, want alles wat je aandacht geeft, groeit. Dus laat haar gezond eten zolang het geen obsessie wordt. Zij kiest hier nu voor, het is een stukje autonomie dat groter wordt. Gun je kind dat ze zelf deze keuze mag maken. Maar nogmaals, houd goed in de gaten of het gezonde eten geen ongezonde vormen gaat aannemen."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens linksboven op 'Volgen'.