Je trekt sprintjes de trap op, doet push-ups in de keuken of schuift de meubels aan de kant voor een uurtje lekker dansen. Maar wist je dat je het net zo belangrijk is om je hersenen in beweging te houden? En ook daar hoef je je huis niet voor uit.
Nieuwe prikkels krijgen, blijven leren, dát is belangrijk voor gezonde hersenen. En nu je wekenlang in dezelfde omgeving doorbrengt, gebeurt dat niet zomaar vanzelf. "We moeten ons brein blijven uitdagen", zegt neuropsycholoog Erik Scherder. Hij is ambassadeur van stichting Oud Geleerd Jong Gedaan, die precies dat voor ogen heeft.
Het concept van de stichting is tweeledig”, vertelt Scherder. “De colleges worden gegeven door studenten, op die manier leren zij college geven en vragen beantwoorden. Anderzijds zijn het de ouderen die via deze weg informatie aangereikt krijgen over allerlei verschillende onderwerpen. Heel belangrijk, want zoals de wetenschappelijke literatuur vertelt: hoe meer je doet, hoe beter voor de hersenen!”

Bestuurder en mede-oprichter van de stichting Enny van Arkel legt het concept verder uit. “Naast de mentale uitdaging zorgen de colleges ervoor dat verschillende generaties met elkaar in contact staan. Goed in de strijd tegen eenzaamheid onder ouderen, en voor studenten een mooie kans om werkervaring op te doen.”
Moeite doen
En voor je gezondheid is het essentieel, benadrukt Scherder. “Het is ontzettend belangrijk om moeite te blijven doen, zowel mentaal als fysiek. Al vanaf je dertigste zie je dat het belangrijk is om het brein uit te dagen. Als je dat niet doet, is dat echt een gemiste kans”, vertelt Scherder. Dus hup, die comfort zone uit. “Als iemand zegt dat-ie een lekkere dag heeft gehad, dan denken wij vanuit ons vakgebied: jammer, je bent vandaag honderdduizend zenuwcellen verloren. Juist door het brein uit te dagen blijven alle verbindingen in de hersenen gezond, een hele goede zaak dus!”

Neem het thuiszitten niet letterlijk
Ook - of juist - in tijden van de coronacrisis is het belangrijk om ons brein te blijven uitdagen. Omdat de colleges in tijden van quarantaine en thuiswerken niet meer live georganiseerd worden heeft stichting Oud Geleerd Jong Gedaan daar een oplossing voor bedacht. De colleges worden nu online aangeboden. Van simpele rek- en strekoefeningen tot zware krachttraining, maar dan voor de geest, óók als we collectief thuiszitten.
En pak dan na je college ook nog even een setje burpees of jumping jacks mee. Fysieke uitdaging is net zo belangrijk. "We moeten het ‘thuiszitten’ niet te letterlijk nemen", aldus Scherder. Hijzelf is daar vast fanatiek mee bezig: iedere dag doet hij een sportcircuit in huis. Ben je benieuwd wat hij dan precies doet? Daar vertelde hij meer over bij ons in de uitzending:
Erik Scherder: 'Als je meer angst krijgt, neemt je weerstand af'
Om ervoor te zorgen dat stichting Oud Geleerd Jong Gedaan de online colleges kan blijven aanbieden hebben zij een crowdfundingsactie opgezet. Wil jij bijdragen aan dit belangrijke initiatief? Of wil je zelf de colleges volgen? Ga dan naar de website: https://www.oudgeleerdjonggedaan.nl/.