Nederland is zo klein, en toch zijn er nog genoeg verschillen per provincie te ontdekken. Van Friesland tot Zeeland, hoe we leven, werken en genieten: we doen het allemaal anders. In deze rubriek zoeken we uit hoe dat komt. Deze week: de grootste gezinnen vind je in Flevoland – en met name in Urk.
De gezinnenprovincie
In Flevoland zijn de gezinnen het grootst, zo berekende RTL Nieuws op basis van cijfers van het CBS. Komt dit omdat er veel stedelingen naar Flevoland vertrekken als ze kinderen krijgen? Heeft het iets te maken met de gemeente Urk, waar nog relatief veel kinderen worden geboren? Is Flevoland dé gezinnenprovincie bij uitstek?

De verklaring
Universitair hoofddocent Hilde Bras, gespecialiseerd in (historische) demografie, geboortes en genderongelijkheid: "Er spelen hier twee dingen. In de eerste plaats komt het door Urk. In 2016 bestond 28 procent van de huishoudens daar uit vijf personen of meer, terwijl in de rest van Nederland dat percentage op 5 procent ligt. In Nederland vinden we tegenwoordig gezinnen van drie, vier kinderen al groot.
Urk is dus echt een uitschieter. Als je kijkt naar de moeders die in Urk wonen: 44 procent van hen heeft vier of meer kinderen, 14 procent heeft meer dan minimaal zes kinderen, blijkt uit cijfers van het CBS. Urk ligt in de Biblebelt, een strook die van Zeeland tot Overijssel loopt en waar heel veel streng gereformeerde mensen wonen. Deze groep gelovigen leeft nog volgens traditionele familienormen, zoals het stichten van een groot gezin. Urk is dichtbevolkt en je vindt er heel veel kinderen: de groep zesjarigen is er de grootste groep.

In de tweede plaats worden in Flevoland, en dan vooral in de stad Almere, relatief veel kinderen geboren. Er verhuizen jonge stellen naartoe die daar hun gezin willen stichten en daar dus aan kinderen beginnen. De woningvoorraad is goed in Almere: er zijn veel eengezinswoningen. De plekken in Nederland met een gemiddeld hogere vruchtbaarheid, dus waar meer kinderen worden geboren, hebben een aantal kenmerken gemeen: het hogere percentage mensen dat stemt op de ChristenUnie of SGP, en het kleine aantal alleenstaande vrouwen dat er woont. Bovendien worden in armere gemeenten minder kinderen geboren, omdat kinderen geld kosten. Het hangt dus ook samen met sociaaleconomische factoren.
Geen grote katholieke gezinnen
Tot slot heb je dus het woningaanbod, de eengezinswoningen. De omstandigheden in Flevoland zijn daarvoor optimaal. Wat nog grappig is, is dat het patroon historisch gezien helemaal is omgekeerd. Het geloof was altijd belangrijk, en er werd bij alle gelovigen gestimuleerd veel kinderen te krijgen. Bij katholieke provincies Limburg en Noord-Brabant is dat absoluut niet meer het geval. De grote katholieke gezinnen bestaan niet meer, terwijl de streng gereformeerden nog wél volgens de ouderwetse normen leven. Mensen oefenen tot slot ook nog eens sociale invloed op elkaar uit, waardoor de mensen die in een gemeente met grote families wonen, ook veel kinderen blijven krijgen. Dat is in de Biblebelt het geval, en dan vooral in Urk."
Kortom, beste mensen: op zoek naar gezelligheid van grote gezinnen? Flevoland is the place to be.