Gezin

De opvoedkwestie: mijn dochtertje (5) speelt doktertje met haar vriendje

24 maart 2020 08:52 Aangepast: 24 maart 2020 10:53
archieffoto Beeld © Getty Images

Sarah schrikt ervan dat haar vijfjarige dochtertje iedere keer als ze met een bepaald vriendje speelt, haar broek uittrekt. Hoe pakt ze dit aan?

Heel vaak ziet haar dochter het vriendje niet, maar als ze samen zijn hebben ze dikke pret. "Timo is het zoontje van een vriendin van mij en ik ben blij dat het goed klikt met mijn dochter Sientje. Ze zijn even oud en kunnen uren samen spelen. Alleen gebeurt het steeds dat Sientje en Timo dan op een onbewaakt moment, bijvoorbeeld als ze op haar kamer spelen, hun broek uittrekken. Dan betrap ik hen ineens in hun blote billen. Ze laten dan hun geslachtsdeel aan elkaar zien, en Sientje vertelde dat ze laatst ook aan elkaar gevoeld hadden. Ik reageerde rustig, maar schrok er wel van. Sientje zelf moest er heel erg om lachen. Ik snap dat ze dingen wil ontdekken, maar is dit echt normaal?"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De opvoedkwestie: mijn dochter is bang voor het coronavirus

De eerste schrikreactie van Sarah is heel logisch, zegt Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching: "Je schrikt omdat het niet in ons volwassen beeld past, wij trekken immers niet zomaar onze broek omlaag. Goed dat er rustig gereageerd is. Als je in zo’n situatie er namelijk een drama van maakt, dan leg je jouw lading op. Voor volwassenen heeft dit een seksuele lading, maar kinderen zien dit heel anders. Zij zien hun geslachtsdeel echt als 'plasser' en hebben nog geen gêne. En dat hoeft ook nog helemaal niet."

Het gaat kinderen op die leeftijd vooral om het ontdekken, zegt de opvoedcoach: "Ze zien: 'hé, jij ziet er anders uit dan ik, dat is grappig!' Die nieuwsgierigheid kun je bedwingen door hier met je kind over te praten of door samen een boekje te lezen dat geschikt is voor kleuters, met leuke tekeningen van het lichaam. Ook Schooltv heeft hier goede filmpjes over."

'Doe er als ouder niet te spastisch over. Dan gaan kinderen het stiekem doen'

Hoewel coach Bobeldijk benadrukt dat dit volkomen normale vraagstukken zijn, mag je als ouder heus voorzichtig ingrijpen, zegt ze: "Je mag je kinderen wel leren dat er delen zijn die zij voor zichzelf mogen houden. Dat het niet de bedoeling is om het broekje uit te doen waar anderen bij zijn. Gebeurt dit nou toch nog eens, zeg dan: 'O ja, hij ziet er inderdaad anders uit dan jij. Doe je broek nu maar weer omhoog.' Leg uit dat ze doktertje mogen spelen, maar wel met hun kleren aan. Doe er als ouder hoe dan ook niet te spastisch over. Dan gaan kinderen het stiekem doen en heb je er helemaal geen zicht op."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens linksboven op 'Volgen'.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore