Nederland is zo klein, en toch zijn er nog genoeg verschillen per provincie te ontdekken. Van Friesland tot Zeeland, hoe we leven, werken en genieten: we doen het allemaal anders. In deze rubriek zoeken we uit hoe dat komt. Deze week: in Friesland, Drenthe en Zeeland zijn mensen het gelukkigst.
Supergelukkig
Uit de Geluksmeter van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat mensen in Friesland, Drenthe en Zeeland het hoogste cijfer geven als het gaat om geluk. Gemiddeld scoort Nederland een 7,2, de drie provincies zitten daar met een 7,3 net boven. Hoe komt dat? Zijn hier de voorzieningen om gelukkig te worden het best? Zijn mensen buiten de Randstad sneller tevreden? Of zit er iets speciaals in het water?

De verklaring
Geluksexpert Patrick van Hees: "Nederland staat nummer vijf op de lijst van gelukkigste landen ter wereld en de verschillen tussen provincies onderling zijn klein. Er zijn vooral verschillen in de samenstelling qua bevolking. Mensen in steden zijn over het algemeen minder gelukkig, zeker in grote steden in de Randstad, waar relatief veel allochtonen, alleenstaanden en arbeidsongeschikten wonen. Die zijn gemiddeld wat minder gelukkig. In grote steden als Rotterdam is meer armoede. Ook hebben grote steden meer luchtverontreiniging, misdaad en files. Een grote stad trekt daarnaast wat meer ongelukkige mensen aan, zoals verslaafden.
Ouderen, mensen die gezond zijn en zij die meer te besteden hebben, trekken juist wat vaker van de stad naar minder dichtbevolkte gebieden. De mensen die gelukkiger zijn, hoger opgeleid, meer verdienen en getrouwd zijn, bezitten ook vaker een koophuis. In sommige gemeenten staan minder koophuizen, dat verklaart ook verschillen in geluk, omdat bijvoorbeeld in sociale huurwoningen ook gemiddeld minder gelukkige mensen wonen. Bovendien trekken omgevingen waar alles goed geregeld is, ook weer mensen aan die gelukkiger zijn. Het is niet mogelijk voor een werkloos iemand om een huis te kopen in een rijke gemeente, die komt waarschijnlijk al in een 'ongelukkigere' buurt terecht.

Máár de verschillen per provincie zijn klein, en dit alles hoeft niet te betekenen dat je nu hoeft te verhuizen naar Friesland, Drenthe of Zeeland om gelukkiger te worden. De omstandigheden zijn er goed, maar dat is niet het belangrijkste voor je geluk. Je kunt prima gelukkig zijn in een klein flatje in een achterbuurt of heel ongelukkig in een chique wijk. Natuurlijk, als je echt depressief bent, heb je waarschijnlijk aanvullende hulp nodig, maar het belangrijkste voor veel mensen is een verandering in gedrag of van gedachten om zich beter te voelen. En zo’n verandering heeft vaak meer effect dan waar je woont. We zoeken geluk vaak in onze omstandigheden, maar die kunnen ook een excuus geven om vooral niets aan je situatie te veranderen.
Mindset veranderen
Nee, wil je gelukkiger worden, dan moet je je mindset veranderen. Hoe jij met het leven omgaat, verklaart voor een groot deel hoe gelukkig je bent. Kun je goed genieten? Kun je goed ontspannen? Investeer je in contacten met andere mensen, zoals mensen uit je buurt? Doe je dingen waar je goed in bent? Doe je aan lichaamsbeweging? Daar kun je vaak al winst mee boeken. Deze week verschijnt mijn nieuwe boek De Cambridge happiness-profiler, waarin ik op maat gesneden geluksadvies geef. Het nadeel van veel zelfhulpboeken is dat ze maar één methode bieden, maar dat hoeft niet te betekenen dat die methode voor alle mensen werkt. Daarom kun je voorafgaand aan mijn boek een online test doen, waarmee je een oplossing 'op maat' krijgt. Dat is een stuk makkelijker en goedkoper dan verhuizen."
Kortom, lieve landgenoten: hoe gelukkig je bent, hangt niet af van waar je woont, maar hoe je naar de dingen kijkt. Of, zoals de Russische schrijver Tolstoy ooit al schreef: 'If you want to be happy, be'.