Coronavirus

Vaker, langer, grondiger: dit is waarom je je handen moet wassen

16 maart 2020 09:06 Aangepast: 16 maart 2020 12:06
Beeld © iStock

Om te voorkomen dat je wordt besmet met het coronavirus en vervolgens anderen besmet, is het deze dagen één van onze belangrijkste taken: je handen (goed) wassen. Maar heeft het wel zin om heel lang je handen te wassen en moet je wel of niet desinfecterende zeep gebruiken? Dokterdokter.nl over de zin en onzin van handen wassen.

Zinvol: handen wassen helpt écht

Regelmatig en goed handen wassen is één van de belangrijkste manieren om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Dat is niet alleen nu van belang, maar ook voor de verspreiding van een 'gewoon' griepvirus. Wetenschappers denken dat ongewassen handen goed zijn voor 80 procent van alle voorkomende infecties. Zeker in deze periode is het raadzaam om je hiervan bewust te zijn. Spoor vooral ook kinderen aan hun handen te wassen. Als het goed is, hebben scholen - voordat ze vandaag dichtgingen - aandacht besteed aan het belang van handen wassen.

Zinvol: niet aan ogen, neus en mond zitten

Allerlei micro-organismen hechten zich gemakkelijk aan de natuurlijke olie-achtige stoffen van de huid op je hand en komen gemakkelijk op andere oppervlakken terecht. Met je hand raak je vaak ongemerkt je neus, mond of ogen aan of zit je aan dingen (zoals een glas of flesje) die je aan je mond zet. Zo kun je jezelf eenvoudig besmetten. Met ongewassen handen neuspeuteren of eens flink in je ogen wrijven is ook niet aan te raden. Zo breng je de ziekmakers op je vingers makkelijk in contact met je slijmvliezen. Je doet het vaak ongemerkt maar probeer dus zoveel mogelijk van je gezicht af te blijven

Onzin: desinfecterende zeep

Door je handen te wassen verwijder je een groot deel van de micro-organismen op je huid. Daar hoef je niet speciaal desinfecterende zeep voor te gebruiken. Elke soort zeep bindt zich aan de olie-achtige stoffen op je huid. Je moet er vooral voor zorgen dat je handen goed met zeep worden ingesmeerd en dat je goede wassende bewegingen maakt met handen en vingers. Je kunt vloeibare zeep gebruiken, maar een blok zeep werkt zeker zo goed omdat je handen een aantal keren om de zeep moeten draaien om er genoeg zeepmiddel van af te krijgen.

Desinfecterende zeep doodt micro-organismen wel, maar niet allemaal. Bovendien worden je handen door alles wat je aanraakt toch snel weer vuil. Sommige wetenschappers stellen dat micro-organismen juist agressiever worden door ze voortdurend met desinfecterende middelen te bestrijden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze songfestivalliedjes zijn precies goed om je handen op te wassen

Zinvol: lang genoeg wassen

Belangrijker dan welke soort zeep je gebruikt is dat je je handen grondig wast en dat je ook je nagels reinigt. Even snel handen wassen heeft niet zo veel zin, je smeert een deel van de micro-organismen van je hand dan aan de handdoek die daardoor ook een besmettingsbron wordt. Vergeet je vingertoppen en je polsen niet en zorg ook dat je tussen je vingers wast. Spoel vervolgens goed je handen af. Vervang handdoeken dagelijks en was ze op een zo hoog mogelijke temperatuur.

Zinvol: wassen na hoesten en niezen

Wanneer moet je je handen wassen? Was je handen regelmatig, zeker als je op plekken bent geweest waar veel mensen komen. Was handen altijd voor het eten. Het RIVM raadt om in elk geval handen te wassen na:

  • Elk toiletbezoek
  • Het snuiten van je neus (in papieren weggooi-zakdoek)
  • Na hoesten en niezen (wat je uiteraard doet in je elleboog)
  • Voor en na wondbehandeling en verzorging
  • voor het (klaarmaken van) eten.
  • het buitenspelen
  • het verschonen van een kind
  • het aaien of knuffelen van (huis-)dieren
  • het schoonmaken. Dus ook nadat je een vaatdoekje hebt gebruikt

Voor dit artikel werkten we samen met Dokterdokter.nl. Daar vind je nog veel meer artikelen over gezondheid, gecontroleerd door artsen en medisch specialisten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore