Lifestyle

Wat is jouw coronapersoonlijkheid?

14 maart 2020 12:30 Aangepast: 27 maart 2020 10:38
Beeld © GettyImages

Je kan veel zeggen over dat stomme coronavirus, maar het brengt in ieder geval de ware aard van mensen naar boven. In tijden van crisis leer je elkaar pas echt kennen...

Sinds kort schuiven wij op de redactie van Jinek een plaatsje op wanneer één van onze favoriete collega’s naast ons komt zitten. Dit doen we op advies van het kabinet, dat deze week drastische maatregelen afkondigde in de strijd tegen corona. Het virus is daarmee geen abstract gevaar in Wuhan of Italië meer, maar een wezenlijk onderdeel van ons dagelijks leven. En daar gaat ieder zo op z’n eigen manier mee om. 

De zelfbenoemde realist

Volgens de zelfbenoemde realist is het coronavirus vooral een mediavirus. Aan de griep overlijden jaarlijks ook duizenden mensen, en daar hoor je niemand over. De zelfbenoemde realist maakt graag memes en satirische filmpjes over het onderwerp. Hij dacht vorige week slim te zijn door een spotgoedkope reis te boeken naar de Verenigde Staten. Momenteel wordt de zelfbenoemde realist ingehaald door de realiteit en heeft hij het zwaar

Bekende zelfbenoemde realisten: Arjen Lubach en Jort Kelder.

De vroege hamsteraar

De vroege hamsteraar zit inmiddels al drie weken in vrijwillige quarantaine. Bij de signalering van de eerste coronabesmettingen in Europa haastte hij zich naar de Albert Heijn om een jaarvoorraad aan pasta, bonen, blikgroente en wc-papier in te slaan. Over de vroege hamsteraar kun je veel zeggen, maar momenteel lacht hij in z’n vuistje. Hij weet zeker dat hij één van de weinigen is die het komende jaar wél zijn billen kan afvegen. 

Bekende vroege hamsteraars: Jeroen van Koningsbrugge.

De late hamsteraar

De late hamsteraar is wat betreft panieklevels een middenmootgevalletje. Eigenlijk wil hij niet meedoen aan de hysterie, maar hij is toch niet helemaal gerust op de huidige coronasituatie. Hij is zich volop bewust van het feit dat meehamsteren gezien de staat van de mondiale voedselproductieketens eigenlijk niet nodig is, maar vreest dat de vroege hamsteraars de hele supermarkt leegkopen. Daarom gaat hij vanavond voor de zekerheid toch nog even langs de Albert Heijn voor wat pasta en een blikje tonijn. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Hartverwarmend: Nederland zet met #coronahulp z'n beste beentje voor

De overspannen thuiswerker

Zelfs  corona heeft zo zijn upside. Na de persconferentie waarin werd aangekondigd dat alle verkouden mensen thuis moeten werken haastte de overspannen thuiswerker zich met een fictief kuchje naar zijn baas. Self care is namelijk een stuk makkelijker wanneer je beroep kunt doen op het algemeen belang. Inmiddels zit hij met zijn voetjes omhoog op de bank. Wat hem betreft mag de crisis nog wel even voortduren. Eindelijk kan hij ademhalen. 

De eenzame treinreiziger 

Thuis werken en online lesgeven klinken als mooie oplossingen, maar zijn zeker niet voor alle beroepsgroepen weggelegd. En dus liep de eenzame treinreiziger gisterochtend over een zo goed als leeg Utrecht Centraal. Midden in de spits zat hij in een van de weinige treinen die wel reden. Weemoedig staart hij naar de weilanden, denkend aan het thuisfront dat wel lekker binnen mag blijven vandaag. Toch beseft de treinreiziger meer dan ooit: hij is onmisbaar voor de Nederlandse economie. Dat is dan wel weer even mooi duidelijk geworden door deze internationale gezondheidscrisis. 

De rasoptimist

Begrijp de rasoptimist niet verkeerd. Natuurlijk is het vervelend als er mensen overlijden door het coronavirus. Natuurlijk is het onhandig als het hele openbare leven stilgelegd moet worden. Maar denk eens aan alle bijkomende voordelen! De CO2-uitstoot van China is met een kwart gedaald. Mensen blijken opeens heel goed niet internationaal te kunnen vliegen. Dag milieuprobleem! Verder betekent een thuisquarantaine een nieuwe kans om tijd door te brengen met familie en huisgenoten. En daar wat ligt daar onder die hoop stof? Is dat een stapel onaangeraakte boeken?

Bekende rasoptimisten: Pieter Derks.

De handgelfetisjist

Het is transparant. Het is vloeibaar. En wat voelt het heerlijk wanneer die kleine klodders het huidoppervlak raken... We hebben het natuurlijk over de desinfecterende handgel! Want wanneer je hele leven op losse schroeven staat kun je altijd nog therapeutisch je handen langs elkaar blijven wrijven. Alhoewel, tot op zekere hoogte. De recentelijke run op handgel lijkt namelijk roet in het eten te gooien. De liefhebber zal dus die in zijn buidel moeten tasten. Maar ja, dan heb je ook wat!

Bekende handgelfetisjist: Donald Trump.

De moraalridder

Terwijl de zelfbenoemde realist nog even een dansje waagt op hits zoals Don’t stand so close to me en Work from home uit de recentelijk op Spotify gelanceerde Covid-19 Quarantine Party playlist kijkt de moraalridder geïrriteerd uit zijn ogen. Corona lijkt grappig, totdat je zelf geïnfecteerd wordt. Het is daarom een collectieve zaak dit virus te bestrijden met maatregelen gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Onnodig risico nemen omdat je het virus zelf wel overleeft is niet oké. Als oude mensen sterven is dat ook erg! We blijven rustig en volgen de experts. 

Bekende moraalridders: Mark Rutte, Jaap van Dissel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore