Etiquette

De 5 spelregels van... thuiswerken

13 maart 2020 11:24 Aangepast: 13 maart 2020 14:25
Beeld © iStock

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe heurt het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van thuiswerken.

De situatie

Een woekerend virus, een woeste storm of warempel wéér een studiedag en hup, je vindt jezelf weer werkend terug aan de keukentafel. Of je thuiskantoor, als je vaker met dit bijltje hebt gehakt. Maar wat zijn nou eigenlijk de mores van thuiswerken? Makelaar Jolien Marbus, doorgewinterd thuiswerker, legt het even uit.

1. Ode aan je ochtendritueel

Joggingbroek en knot op je kop lijken te lonken, maar niets is minder waar. Beter houd je je ochtendritueel in ere. Douchen en aankleden bereiden je mentaal voor op je werkdag. Koffie en ontbijt gewoon rond half 8. Het is net alsof je naar kantoor gaat. "Houd hetzelfde ritme aan", tipt Marbus. "Plan een uur in voor lunch en andere afleiding, dan is thuiswerken heerlijk. Ook lekker: in je pauze alvast koken voor ‘s avonds, of even naar buiten met je bammetje. Kun je daarna weer volle bak vooruit."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Niet naar kantoor vanwege corona: 'Lunchen in je eentje is saai'

2. Goed vertrouwen is het halve werk

Dat je thuis zit met de was, Netflix en Pornhub op de loer betekent niet dat je automatisch minder productief bent. "Integendeel zelfs. Je verliest geen energie in de file, aan geklets met collega’s en het zoveelste rondje taart. Misschien doe je thuis zelfs meer." Een beetje vertrouwen over en weer doet wonderen. 

3. Vpn is je vriend

Met wifi en een goede vpn-verbinding werk je op afstand net zo lekker als in de kantoortuin. En maak jezelf ook wegwijs (YouTube is óók je vriend) in online tools als Skype of Teams (#nonspon), kun je nog steeds meeten, stand-uppen en scrummen dat het een lieve lust is. Tip van de dag: zet het telefoonnummer van IT in je speeddial en je zit veilig voor de rest van de week. Of maand. Of jaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De vijf spelregels… van begroeten

4. Maak ‘t lekker sociaal

Als je er tegen vijf uur een schorre 'hoi' uitperst tegen de caissière in de supermarkt, heb je wellicht iets te lang in je isolement rondgedobberd. Maak het thuiswerken ook een beetje sociaal. Heb je geen collega’s om mee te bellen of te skypen, plan dan een samen-werksessie met een andere thuiswerker in het koffietentje in de stad. Net zo productief en zeker zo leuk. "Ik werk nogal individueel, en dan is het heerlijk om af toe even te sparren met een collega en een goede cappuccino."

5. Voed het thuisfront op

"In de ideale situatie heb je een aparte werkplek thuis, zodat je ook echt je werk kunt afsluiten en werk en privé kunt scheiden onder één dak. Ik heb een apart hoekje in mijn huis gemaakt, met een kast voor al mijn werkzooi. In theorie kan alles daarin, haha." Zien partners en kinders meteen dat je niet als zorger en aandachtsgever in huis bent, maar als werkpaard. Voor kleine kinderen kan dat nog een hele uitdaging zijn, dus een werkruimte met deur zou helemaal ideaal zijn. En anders zet je gewoon - net als op kantoor - een koptelefoon op.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore