Ga naar de inhoud
Een plaatje

Enya heeft Down en is een hit op Insta: 'De wereld moet zien hoe prachtig ze is'

Downsyndrome Queen Beeld © Downsyndrome Queen

Enya (23) heeft het syndroom van Down. Twee jaar geleden maakte zij samen met haar zusje Céline (21) een Instagramaccount aan, dat inmiddels door ruim 7 duizend mensen wordt gevolgd. Met het account willen Enya en Céline laten zien dat iemand met het downsyndroom heus niet zo beperkt is als velen denken. "Enya is gelukkiger dan de gemiddelde Nederlander."

Sinds de oprichting van het account krijgen de zussen veel positieve reacties. Mensen vinden het account een inspiratie en delen de foto’s op hun eigen profiel: precies wat de zussen uit Rotterdam willen bereiken. "We willen zoveel mogelijk mensen laten zien dat Enya ondanks haar downsyndroom ook gewoon normaal is. Ze is gelukkiger dan de gemiddelde Nederlander", zegt zus Céline.

Podiumbeest

Op Instagram zie je tegenwoordig steeds meer modellen en influencers voorbijkomen in diverse soorten en maten: groot, klein, gekleurd of transgender, ziet Céline. Maar wat ze niet ziet, zijn modellen met een beperking. ''Mensen verwachten geen lifestyle- of fashionfoto’s van iemand met een handicap. Waarom eigenlijk niet? Het zou toch mooi zijn als mensen met een beperking ook als normaal worden gezien?"

Volgens Céline is Enya dol op de camera en de fotoshoots. "Ook danst ze op hoog niveau in een dansgroep, ze is echt een podiumbeest." De zussen maken regelmatig foto’s op mooie plekken en Enya trekt daarvoor maar wat graag haar mooiste kledingsetjes uit de kast. "Na afloop laat ze altijd trots aan iedereen in haar omgeving de foto’s zien."

Model
Lees ook:
Model met downsyndroom lanceert kledinglijn tijdens New York Fashion Week

Picture perfect

Hoewel veel bedrijven tegenwoordig bezig zijn met diversiteit, vinden ook veel bedrijven dit nog steeds een beetje eng, denkt Céline. "Het gaat toch vaak om het perfecte plaatje, en daar past iemand met een handicap volgens hen misschien niet in. Ondanks dat Enya misschien voor de buitenwereld nog niet in het perfecte plaatje past, doet ze dat voor ons wel. Wij vinden haar prachtig en dat mag de rest van de wereld ook zien."

Zolang Enya er plezier aan beleeft, gaan de zussen gestaag door met het maken en plaatsen van content. Hun grootste droom is om er later samen hun werk van te maken. In de toekomst verwachten ze steeds meer te plaatsen: een kijkje geven in het leven van iemand met downsyndroom bijvoorbeeld. "Ik kan me voorstellen dat mensen benieuwd zijn naar het leven van iemand met Down. We kunnen uitleggen wat het precies inhoudt, om zo meer begrip te creëren", zegt Céline.

Sterre
Lees ook
Sterre (19) heeft syndroom van Down én een vast contract

Stereotype beeld

Volgens Céline hebben nog veel mensen een bepaald beeld in hun hoofd van iemand met downsyndroom. Dat ze niet veel kunnen of niet gelukkig zouden zijn. Dit vindt ze niet kloppen. "Mensen met downsyndroom kunnen misschien niet alles, maar dat kan iemand zonder beperking ook niet."

De zussen willen het stereotype beeld dat mensen hebben doorbreken en hopen dat het account flink zal groeien. Ze krijgen al veel steun en positieve berichten van hun huidige volgers. Vooral mensen die net zelf een kind hebben gekregen met het downsyndroom vinden het inspirerend om te zien wat Enya allemaal kan en doet. "In hun omgeving zijn mensen soms negatief, dus het doet de ouders goed om te zien dat hun kind ook een goede toekomst kan krijgen."