Nederland is zo klein, en toch zijn er nog genoeg verschillen per provincie te ontdekken. Van Friesland tot Zeeland, hoe we leven, werken en genieten: we doen het allemaal anders. In deze rubriek zoeken we uit hoe dat komt. Deze week: de hoogste werkloosheid vind je in de provincie Groningen.
Zinvol zoeken
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat het percentage werkloosheid het hoogst is in Groningen en het laagst in Zeeland. Komt dat omdat er weinig bedrijven zijn in Groningen? Is verhuizen naar een andere regio zinvol als je daar op zoek bent naar een baan? En hoe komt het dat het in Zeeland het laagst is, terwijl het net zo’n dunbevolkt gebied is als Groningen?

De verklaring
Thijs Geijer, senior econoom bij ING Economisch Bureau: "Laat ik beginnen met te zeggen dat op dit moment de werkloosheid in heel Nederland op een laag niveau is. Als je de provincies Groningen en Zeeland met elkaar vergelijkt, vallen een aantal dingen op. Ten eerste vormt de stad Groningen een dominante factor in de provincie. In de grote steden ligt de werkloosheid gemiddeld wat hoger dan in landelijke gemeenten. In Zeeland ontbreekt dit 'grote-stad-effect'. Bij zo’n grote-stad-effect hebben mensen net een wat grotere afstand tot de arbeidsmarkt.
Groningen is daarnaast een studentenstad. De studentenpopulatie legt een flink gewicht in de schaal in de totale bevolking van de provincie. Die studenten vallen allemaal binnen de beroepsbevolking, maar zijn naast hun studie niet altijd aan het werk. Ze hebben tentamens, af en toe hard knallen en studeren, hun scriptie schrijven. Dat zijn momenten dat ze niet werken, terwijl ze wel worden meegerekend tot de beroepsbevolking – en dus ook als werkloos kunnen worden aangemerkt."

"Een deel van de mensen die in Groningen studeert, blijft er na de studie wonen. De stad is op dit moment erg populair. Er is sprake van een krappe woningmarkt, huizenprijzen zijn flink gestegen, er wordt veel bijgebouwd: de stad is hard aan het groeien. Er is in de stad ook genoeg werk te vinden. In sectoren zoals de zakelijke dienstverlening en de ICT-sector zie je grote en snelgroeiende bedrijven. Ook in de zorgsector groeit elk jaar de werkgelegenheid.
Kijk je puur naar de werkloosheid op langere termijn, dan zal de werkloosheid in Groningen altijd een beetje boven het landelijk gemiddelde blijven liggen, en Zeeland net eronder. We verwachten daar geen grote veranderingen in. Vijf jaar terug had Flevoland de grootste werkloosheid, dus het verschuift weleens, maar dat gebeurt niet jaarlijks.
In quarantaine
Wij voorspellen dat de werkloosheid in 2020 laag blijft. We zitten nu overigens wel op het punt dat de werkloosheid niet verder meer zal dalen. De hoeveelheid werk groeit nog, maar zwakt wat af, en het aantal mensen dat naar werkt zoekt blijft groeien, is onze verwachting. Dit komt onder andere omdat mensen langer moeten doorwerken tot hun pensioen en het feit dat er meer vrouwen op de arbeidsmarkt komen."
Kortom, een heel groot deel van de bevolking is op dit moment lekker aan het werk. Behalve de Groningse studenten, want die moeten flink knallen met hun studie – en laten we hopen dat niet alsnog een corporaal deel in quarantaine hoeft.