Ga naar de inhoud
Gezondheid

Geen vlees meer: zeven misverstanden over vegetariër worden

Beeld © iStock

Dierenleed en milieuverontreiniging, antibioticaresistentie, maar ook ziektes als de vogelgriep en varkenspest: ze vormen voor steeds meer mensen redenen om vegetariër te worden. En anders is de Nationale Week Zonder Vlees een mooie gelegenheid om in ieder geval voor een week het vlees links te laten liggen. Dokterdokter.nl zet de zeven meest hardnekkige misverstanden over geen vlees eten op een rijtje.

Misverstand 1: 'Vegetariër worden' is een trend die wel weer overwaait

Nederland telt naar schatting een kleine miljoen vegetariërs en dit aantal stijgt alleen maar. Als je vijftien jaar geleden vegetariër wilde worden had je het een stuk lastiger dan tegenwoordig. Het aanbod van vleesvervangers was beperkt, uiteten gaan was lastig en vegetariërs stonden over het algemeen bekend als geitenwollensokkendragers.

Tegenwoordig worden de schappen met vleesvervangers in supermarkten groter, verschijnen er steeds meer vegetarische gerechten op de menukaart en is het hippie-imago rondom de vegetariër verdwenen. We beschouwen een vegetarische levensstijl steeds meer als een bewuste manier om rekening te houden met je gezondheid, het welzijn van dieren en het milieu. En op maandag 9 maart is voor de derde jaar op rij de Nationale Week Zonder Vlees begonnen. Van de vleesetende deelnemers aan de vorige edities gaf 47 procent zes maanden na de campagne aan nog steeds structureel minder vlees te eten.

Geen
Lees ook:
Geen vleeskeuring: nieuwe datingapp speciaal voor vegetariërs

Misverstand 2: Vegetariërs eten allemaal hetzelfde

Er zijn veel verschillende soorten vegetariërs:

  • Lacto-ovo-vegetariërs consumeren geen vlees, gevogelte of vis, maar wel alle soorten melkproducten.
  • Ovo-vegetariërs consumeren wel eieren, maar geen melkproducten.
  • Lactovegetariërs consumeren geen eieren, maar wel melkproducten.
  • Veganisten consumeren geen enkele vorm van dierlijk voedsel.
  • Fruitariërs respecteren niet alleen het leven van dieren, maar ook dat van planten en bomen. Daarom eten zij (in het meest extreme geval) slechts fruit en noten, omdat de boom of plant daarbij in leven blijft.

Ook zijn er veel parttime vegetariërs, ook wel 'flexitariërs' genoemd. Zij eten een paar keer in de week bewust geen vlees. Je kunt dus zelf het soort vegetariër worden waar jij je het meest prettig bij voelt.

Misverstand 3: Vegetariër worden is saai

Veel mensen denken dat vegetariër worden samengaat met alleen nog maar saaie gerechten eten, maar niets is minder waar. Als vegetariër kun je namelijk heel veelzijdig eten. Je kunt vlees bijvoorbeeld vervangen door tofu, tempé, noten of peulvruchten. Ook zijn er veel vleesvervangers in de winkels die je qua smaak en structuur steeds minder kunt onderscheiden van echt vlees. Zo eet je toch nog je vertrouwde hamburger of worstje, maar dan zonder de schadelijke gevolgen voor dier en milieu. In het artikel Vleesvervangers: van tofu tot 'vegetarisch vlees' van dokterdokter.nl lees je hier alles over.

Deze
Lees ook:
Deze vleesfabrikant gaat volledig vega: 'We geloven er erg in'

Misverstand 4: Als je vegetariër wordt, heb je vitamine- of mineraalsupplementen nodig

Bij een uitgebalanceerd vegetarisch dieet hoeven vegetariërs meestal geen voedingssupplementen te nemen, alhoewel er altijd uitzonderingen bestaan. Bij een streng veganistisch dieet ontstaan bij sommige mensen een tekort aan vitamine B12. Heb je sinds kort besloten om vegetariër te worden? Dan is het verstandig om contact op te nemen met een geregistreerd diëtist die je kan adviseren hoe je alle noodzakelijke vitaminen en mineralen uit voedselbronnen kunt halen. 

Misverstand 5: Als je vegetariër wordt, krijg je niet genoeg eiwit binnen

Veel plantaardig voedsel bevat eiwit. Denk bijvoorbeeld aan sojabonen (tofu of tempé), linzen, tuinbonen, havermout of champignons. Ook het eten van zuivelproducten is een zeer geschikte manier om aan je dagelijkse dosis eiwitten te komen.

Ramona
Lees ook:
Ramona viel 50 kilo af in 10 maanden: hoe gezond is dat?

Misverstand 6: Als je vegetariër wordt, krijg je niet genoeg calcium binnen

Calcium is nodig voor de opbouw en het onderhoud van je botten en gebit. Je vindt het onder andere in melk(producten), kaas, groente, noten en peulvruchten. Veel vegetariërs eten gewoon zuivelproducten, maar veganisten en ovo-vegetariërs bijvoorbeeld niet. Eet je geen zuivelproducten? Dan kun je calcium binnen krijgen via noten, peulvruchten en groene bladgroenten zoals spinazie en boerenkool.

Misverstand 7: Kinderen en zwangere vrouwen kunnen beter geen vegetariër worden

Een gezond veganistisch/vegetarisch dieet is veilig voor zowel kinderen als voor zwangere vrouwen. Neem contact op met een geregistreerd diëtist om er zeker van te zijn dat je voedselkeuzes zorgen voor een gezonde lichaamsgroei door de inname van genoeg calorieën, eiwitten, vitaminen en mineralen.

Voor dit artikel werkten we samen met Dokterdokter.nl. Daar vind je nog veel meer artikelen over gezondheid, gecontroleerd door artsen en medisch specialisten.