Ga naar de inhoud
Lekker provinciaal

Voor eeuwig samen, vinden ze in Gelderland

Beeld © iStock

Nederland is zo klein, en toch zijn er nog genoeg verschillen per provincie te ontdekken. Van Friesland tot Zeeland, hoe we leven, werken en genieten: we doen het allemaal anders. In deze rubriek zoeken we uit hoe dat komt. Deze week: waar scheiden mensen het meest?

Minder scheidingen 

Het percentage gescheiden personen is in Nood-Holland het hoogst en in Gelderland en Overijssel het laagst, zo berekende RTL Nieuws op basis van cijfers van het CBS. Hoe komt dit? Zijn mensen in Noord-Holland individualistischer? Sneller boos? Of hebben mensen op het platteland een andere levensinstelling als het gaat om ‘voor altijd en eeuwig bij elkaar?’

Ben
Lees ook:
Ben je vrijgezel? Dan gaat er niets boven Groningen

De verklaring

Professor Paul van Lange, hoogleraar sociale psychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam: “Er zijn drie verklaringen voor te geven. Ten eerste is de bevolkingsdichtheid een belangrijke factor. Het heeft te maken met het feit dat vooral bij zichtbaar gedrag - waar scheiden ook onder valt - mensen zich in dunbevolkte gebieden meer aantrekken van hun sociale omgeving. Wij hebben ontdekt dat bij donaties die je doet bij huis-aan-huis-enquêtes bijvoorbeeld, je verschillen ziet tussen laagbevolkte gebieden en stedelijke omgevingen. In grote steden geven mensen minder bij collectes aan de deur dan in gebieden waar de bevolkingsdichtheid lager is, zoals op het platteland. Op het platteland kent men elkaar. Je reputatie is daar meer een issue. In steden ben je anoniemer. Als je gaat scheiden, loop je in een dorp het risico dat andere dorpelingen over je gaan praten, wat negatief voor je kan uitpakken. Mensen houden daar rekening mee als ze beslissingen maken. Het feit dat anderen jou negatief kunnen evalueren, jouw reputatie kunnen aantasten of op het spel zetten, dat idee heerst sterker in de omgeving van dorpen.

Wat ook heel belangrijk is, en een belangrijke voorspellende factor of een huwelijk zal slagen, is of beide partners het zich financieel kunnen veroorloven. In een stad als Amsterdam werken beide partners vaker, en kunnen zich daardoor beter veroorloven om uit elkaar te gaan - ondanks het feit dat Amsterdam een dure stad is. Dat vrouwen daar vaker financieel afhankelijk zijn, heeft overigens ook te maken met hun opleidingsniveau.

Nog
Lees ook:
Nog één wijntje dan: drinken Friezen of Amsterdammers het meest?

Tot slot speelt religie een veel grotere rol in Gelderland en Overijssel dan in een stad als Amsterdam. De kerkelijkheid is laag in Nederland, we gaan niet vaak naar de kerk. Maar het percentage mensen dat zichzelf als katholiek of protestant beschouwt is aanmerkelijk groter in Gelderland en Overijssel dan in Noord-Holland. Dat kan ook deels verklaren waarom normen tégen echtscheiden sterker zijn in Gelderland en Overijssel dan Noord-Holland, en zeker in Amsterdam, waar minder mensen geloven of lid zijn van een kerk. Dat men waarschijnlijk ook nog meer op elkaar let in Gelderland of Overijssel, maakt de werking van de norm alleen maar sterker. Het idee van je leven lang bij elkaar blijven, heerst daar meer dan in Noord-Holland.”

Kortom, wil je voor eeuwig bij elkaar? Vertrek naar het platteland. Mensen zijn daar overigens ook het gelukkigst, waarover over een paar weken meer in deze rubriek. Stay tuned!