Lifestyle

Barbara maakte van haar hobby haar werk: 'Wijn proeven is zo leuk'

04 maart 2020 11:11 Aangepast: 07 maart 2020 08:09
Beeld © GettyImages

Van nieuwe dingen leren krijg je energie. Maar hoe weet je waar je echt in wil investeren? In deze rubriek vragen we iedere week kenners naar hun kennis: waar doe je die op als je het simpel wil houden, en waar kan je terecht als je the whole shebang zoekt? Met deze week: wijnproeven.

Van je hobby je werk maken. Veel mensen dromen ervan – misschien nog wel extra als die hobby wijnproeven is – en Barbara Haverkamp (41) deed het. “Een jaar of 15 geleden begon mijn interesse in wijn echt te groeien. Ik vond het zo leuk om allemaal verschillende dingen te proeven! In het begin waren dat gewoon supermarktwijntjes, maar al snel ging ik met vriendinnen naar proeverijen. Tien jaar geleden besloten we voor de grap zelf een proeverij te organiseren voor vrienden en vrienden van vrienden. Dat deden we een keer of twee per jaar, nog helemaal zonder professionele intenties.”

Het was in die tijd dat een vriend opmerkte dat ze zich wel ‘de wijnwijven’ konden gaan noemen. “Dat was een schot in de roos, ook omdat we vinden dat wijnproeven echt niet zo gewichtig hoeft te zijn. Het is vooral gewoon leuk. Die knipoog zit nu dus in wat inmiddels onze bedrijfsnaam is.”

Je smaak ontwikkelt zich en je kan steeds beter wijn-spijscombinaties maken

Met De Wijnwijven organiseren Haverkamp en haar collega’s een of twee keer per maand open proeverijen, twee keer per jaar het Rotterdamse RYPP Wijnfestival en daarnaast veel gesloten proeverijen voor bijvoorbeeld bedrijfsuitjes, vrijgezellenfeesten en familieweekends. “En we staan ook weleens op feesten met een wijnbarretje en geven dan desgewenst meer informatie over wat we schenken.”

Wat de wereld van wijn zo leuk maakt? “Je leert steeds meer kwaliteit waarderen. Je smaak ontwikkelt zich echt en je kan steeds beter wijn-spijs combinaties maken.” En laten we wel wezen: het is ook gewoon lekker en een prachtig product om je steeds verder in te verdiepen. Wil je ook meer weten van wijn? Dat pak je zo aan:

Low-key kennismaken

Stel, wijn maakt je blij en je wil voorbij aan wat de Grote Hamersma aanraadt. Loop dan gewoon eens een speciaalzaak binnen en laat je adviseren. Haverkamp: “Ze zullen je vragen wat je lekker vindt, of je rood of wit wil, fris of juist wat zwaarder. Van daaruit kan je dan nieuwe dingen gaan proberen.” De Wijnwijven werken trouwens ook aan een nieuw wijnplatform waarop je alle wijnwinkels en -barren en restaurants met een mooie selectie bij jou in de buurt kan vinden, Grapefinds. “Ga erop uit en proef, proef, proef.”

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Kennis maken: programmeren

Een tikkie intensiever

Heb je de smaak te pakken, dan is een proeverij een volgende leuke stap. “Je kan naar een open proeverij gaan, of iets op maat laten organiseren als je meer geïnteresseerden kent.” En even voor de duidelijkheid: het gaat dan niet om het zuipen. “Je maakt kennis met verschillende soorten wijn en leert in de basis hoe je moet proeven. Tussen de wijnen door spoel je bijvoorbeeld meestal niet je glas om – want dan blijft er water achter dat van invloed is op de volgende wijn. Je proeft meestal toch van licht naar zwaar, dus die laatste paar druppeltjes zitten de volgende wijn niet in de weg. Ga je terug van rood naar wit of van zwaar naar fris, dan kan je dat wel doen. Om te neutraliseren eet je tussendoor een stukje stokbrood’’.

Ongeacht of je een wijn lekker vindt, leer je te proeven of-ie bijvoorbeeld complex is of mooi in balans

Ook leuk op dit niveau: een boek kopen. “Maar daar leer je strikt genomen natuurlijk niet van proeven. Wel geeft het je meer inzicht en verdieping in de wereld van wijn, de verschillende soorten en regio’s, wat er komt kijken bij het maken en welke processen bij welke effecten horen.”

Het diepe in

Wil je meer? Volg dan een meerdaagse cursus, want daar leer je ook echt de stappen van het wijnproeven doorlopen. “Eerst bekijk je het uiterlijk, dan ruik je de aroma’s, dan pas volgt het echte proeven, en daarna het beoordelen.” Je leert ook steeds meer wat een wijn ‘goed’ maakt, eigenlijk ongeacht of je het zelf per se lekker vindt. Wanneer een wijn complex is bijvoorbeeld of mooi in balans. “Met behulp van een aromawiel leer je de verschillende smaken en geuren te beschrijven. Dat pakken de meeste mensen snel op: aan het eind van de eerste avond kunnen ze het al beter dan aan het begin.”

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Kennis maken: kunstgeschiedenis

Als je dat een beetje onder de knie hebt, kan je je daarin oefenen door wat je thuis drinkt te analyseren. “Dat doe ik zelf ook nog steeds. Dan trekken we in het weekend een mooie fles open en dan ga ik er eerst over schrijven, die wijn helemaal ontleden, voordat we het gerecht wat we erbij bedacht hebben opeten. Dan geniet ik er extra van.”

Een beetje een investering, maar wel een leuke, is het maken van een wijnreis. “Dat is ontzettend leerzaam. Je bezoekt dan meerdere kelders in een bepaald gebied, zodat je de wijn uit die streek echt heel goed leert kennen. Omdat het dan aan zo’n specifieke, fijne herinnering gekoppeld is, blijft die kennis echt heel goed hangen.”

Op het hoogste level ben je Magister Vini - een titel die in ons land maar 16 mensen dragen

Down the rabbit hole

Wie het serieus wil aanpakken, kan voor een diploma gaan. “Je hebt daarbij twee belangrijke instituten, het Nederlandse SDEN en het Britse WSET. Bij SDEN – Stichting Dranken Examens en Normering – gaat het vooral om feiten en basiskennis. Je hebt meerdere niveaus en bij level 4 ben je officieel vinoloog. Je moet voor dit traject wel aan een behoorlijke tijdsinvestering denken, het is echt een studie. Er is zelfs nog een level 5: het diploma Magister Vini, wat het hoogste Nederlandse professionele wijndiploma is. Er zijn slechts 16 mensen in Nederland die deze titel dragen."

WSET staat voor Wine & Spirits Educational Trust. "Dat staat meer in het teken van proeftechniek en verbanden leren leggen. Dat je bijvoorbeeld al een goed idee kan hebben van een bepaalde wijn, zelfs zonder te proeven, omdat je weet uit welk gebied die komt en de druivensoorten die daar groeien en de bodemsoorten kent. Dat maakt het zo leuk!”

Haal je je WSET Diploma Course (level 4), dan ben je ‘Weinakademiker’. "Daarna kan je zelfs nog voor de titel Master of Wine gaan, maar wanneer je weet dat er hier zelfs maar drie van zijn in Nederland, kan je inschatten hoe zwaar deze opleiding is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Beleggen voor beginners: 'Laat je niet gek maken'

Mocht je sommelier willen worden, zijn er meerdere diploma's geschikt. "Vaak volgen zij een van de hierboven genoemde opleidingen en er zijn zelfs opleidingen specifiek voor sommeliers, waarbij gastheer- of gastvrouwschap ook een belangrijke rol speelt. Hoe dan ook is een WSET of SDEN certificaat voor veel beroepen in de wijnwereld wel gewenst, of je nou wijnschrijver, -handelaar of -consultant zou willen worden."

Maar voordat het zover is, geldt voor zowel SDEN als WSET dat je gewoon op level 1 kan instromen. En dan maar zien hoe zeer de geest je grijpt en of ook jij, net als Barbara Haverkamp, een echt ‘wijnwijf’ bent.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore