Ga naar de inhoud
Etiquette

De 5 spelregels van... een kinderfeestje

Beeld © iStock

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe heurt het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van een kinderfeestje.

De situatie

Feitelijk zijn er natuurlijk twee soorten kinderverjaardagen: het partijtje voor de vriendjes en het grote-mensen-feest. Voor beide geldt: weet je mores, want een pruillip komt te paard en gaat te voet. Ervaringsdeskundigen Susan (moeder van twee) en Annemieke (moeder van drie) leggen uit hoe het hoort tussen de feestvarkens.

De spelregels

1. Don’t try this at home

Hoe schattig dat koekhappen en piratenpakkenpunniken ook klinkt: vier een kinderfeestje niet in je eigen casa. Gewoon niet. Kinderen van anderen zijn namelijk niet zoet. Vooral niet als ze met een cluppie zijn. "Dan rollen ze ineens over je bank, spuiten slagroom in elkaars haar en gaan ze zich ineens verkleden uit jouw kast. Gun jezelf ook een feestje en ga de deur uit", benadrukt Susan. Paardrijles bijvoorbeeld, of lasergamen of hutten bouwen. "Zelfs met bowlen kun je nog prima aankomen. Het kost misschien wat, maar thuis hannesen met taarten, testosteron en tiara’s kost je geen rib uit je lijf, maar wel een paar jaar van je leven", weet Annemieke.

De
Lees ook:
De 5 spelregels van... de hond uitlaten

2. Relax

"Als je kind jarig is, is dat voor jou ook een feestje. Je bent immers al zoveel jaar moeder. Wees dus relaxt en maak er geen werkdag van", tipt Annemieke. Zowel op het partijtje als op de verjaardag zelf: je kind is al druk genoeg, dus heerlijk voor iedereen als jij zelf de rust bewaart. Nodig wat van je eigen vriendinnen uit, sla genoeg wijn in en borrel gezellig met de hapjes die over zijn.

3. Waak over je weekend

Deze is speciaal voor al die vriendinnen uit spelregel 2: op het moment dat je de geboortegolf in je vriendengroep gehad hebt, kun je daarna de jaarlijkse feestgolf verwachten. Sterre wordt 1, Lev is 3, Pukje gaat naar school. Overal worden de vrienden aangerukt voor kaarsblaasmomenten en sponsoring van het speelgoed. Vrolijkheid alom, maar je zou je nog verslikken in de piñata's. "Ik ga alleen naar de eerste verjaardag", zegt Susan. "Want dat is een mijlpaal voor mijn vriendin. Dus dat doe ik voor haar. Daarna kom ik niet meer, want ik ben inmiddels 42 en dan zou ik elk weekend wel in het feestgedruis kunnen zitten. Ben ik heel open over en dat begrijpt iedereen. Mijn weekend is voor rust en niet voor verplichte nummertjes. Dat verwacht ik andersom ook niet van mijn vriendinnen."

Klassiek
Lees ook:
Klassiek kinderfeestje? 'Onderschat kinderen niet'

4. Noem een eindtijd

Hoe graag we onszelf ook als gastvrije Hollanders zien, je gunt jezelf een gebrek aan gedoe wanneer je een duidelijke eindtijd op de uitnodiging - die je anno 2020 heus wel via een WhatsApp-groepje mag versturen - te vermelden. Of, tipt Susan: "Breng de kinderen zelf thuis na het partijtje, dan heb je de regie zelf in de hand."

5. Zie het zusje niet over het hoofd

Of het broertje, natuurlijk. Hoe heerlijk de jarige het ook vindt om in het middelpunt te staan, zo moeilijk is het voor die ander(en) vaak om in de schaduw te staan. Goedbedoelende ooms en tantes willen nog wel eens een zoethoudertje van een paar euro meenemen voor broer of zus, maar dat hoeft niet, vindt Annemieke. "Ik geef mijn andere kinderen altijd een eretaak tijdens de verjaardag. Bijvoorbeeld foto’s maken, de kaarsen aansteken of de chips bijvullen. Iedereen blij!"