Lekker provinciaal

Levensverwachting: leven Zeeuwen langer door de zilte zeelucht?

27 februari 2020 09:56 Aangepast: 27 februari 2020 10:56
Beeld © ANP Foto

Nederland is zo klein, en toch zijn er nog genoeg verschillen per provincie te ontdekken. Van Friesland tot Zeeland, hoe we leven, werken en genieten: we doen het allemaal anders. In deze rubriek zoeken we uit hoe dat komt. Deze week: waar worden mensen het oudst?

Uit cijfers blijkt dat de gemiddelde levensverwachting, zowel bij geboorte als bij 65-jarigen, het hoogst is in Zeeland (rond 82 jaar) en in Groningen het laagst (rond 80 jaar). Hoe komt dit? Is die Zeeuwse zilte zeelucht misschien het geheim?

De verklaring 

Volksgezondheidsprofessor Jochen Mierau, hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen en wetenschappelijke directeur van de Aletta Jacobs School of Public Health: "Dat is een goede vraag, waar we nog te weinig over weten om een harde uitspraak over te kunnen doen. Het enige wat we weten is dat er gezondheidsverschillen zijn tussen arme en rijke mensen, en dat die verschillen de afgelopen veertig jaar groter zijn geworden. We hebben geen idee waarom dat zo is."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ben je vrijgezel? Dan gaat er niets boven Groningen

"Als je de gezondheidsverschillen bekijkt, of dat nu per provincie, gemeente, wijk of huishouden is, zie je constant weer dat verschil tussen arm en rijk. Maar het opvallende: Zeeland is niet per se de rijkste provincie van Nederland, dus dat verklaart ook niet alles. De verschillen tussen de twee provincies zijn overigens heel klein: de levensverwachting scheelt maar twee jaar. Heel leuk als je die twee jaar nog langer van je kleinkinderen kunt genieten, maar wat interessanter is wanneer iemand voor het eerst een chronische aandoening krijgt. Daarbij zien we een heel groot verschil tussen hoog- en laagopgeleiden. Het verschil in gezonde levensverwachting tussen iemand die alleen het VMBO heeft afgerond en iemand die universitair is opgeleid, is tien tot vijftien jaar. 

Armere mensen ervaren meer stress, die tot een slechtere gezondheid kan leiden. Armoede an sich is al een grote stressfactor. Als je altijd stress hebt of je wel genoeg geld hebt om je kinderen eten te kunnen geven, brandt je dat letterlijk op. In arme buurten is de leefbaarheid slechter. Ook wordt er door arme mensen meer gerookt en is er meer overgewicht. Armoede is dus een risicofactor. Als mensen meer bestaanszekerheid krijgen en een betere leefomgeving, hebben ze vanzelf meer motivatie om gezonder te leven, denk ik."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom laten die vele gelovige Limburgers de kerk links liggen?

De Friese paradox

"Met andere woorden: Zeeland is niet per se gezonder. Wat overigens wel interessant is, is een gebied in Friesland, de Friese paradox. Op papier is dat een betrekkelijk arm gebied, maar mensen geven er aan relatief gelukkig te zijn. Het is een uitgestrekt gebied, de mensen leven er traditioneel en simpel. Het leven is misschien een beetje saai, maar zonder stress. We hopen door gelijksoortige gebieden te onderzoeken erachter te komen waar dat verschil nu in zit, in plaats van te kijken naar de verschillen tussen arm en rijk. Als we weten wat de verschillen zijn bij groepen armere mensen onderling, kunnen we daar veel van leren."

Kortom, waar je ook woont, of je nu arm of rijk bent: je houdt Magere Hein vooralsnog het best op afstand door niet te roken, genoeg te bewegen, gezond te eten en vooral niet te veel stressen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore