Wapenbezit

Rapper Blacka was 15 toen hij voor het eerst met een mes op straat liep

19 februari 2020 12:37 Aangepast: 19 februari 2020 13:27
Blacka Beeld © Still Videoland

Dertienjarigen die met machetes op zak lopen. Het dragen van messen onder Nederlandse jongeren lijkt steeds normaler te worden en het aantal steekincidenten onder jongeren neemt toe. Rapper Blacka (17) uit Rotterdam was amper vijftien jaar oud toen hij voor het eerst gewapend de straat op ging. Inmiddels heeft hij dat leven achter zich gelaten en focust hij zich volledig op zijn muziekcarrière.

Met miljoenen streams op Spotify doet Blacka’s muziek het meer dan goed. Wat je op Spotify niet ziet, is dat in de clips van sommige nummers met grove, gewelddadige teksten uitdagend met wapens wordt gezwaaid. Onder andere machetes, geweren en 'rambo-messen' zijn duidelijk zichtbaar. Politie en justitie zijn bezorgd om de toegenomen populariteit van deze zogenoemde drillmuziek in Nederland en vrezen dat het jongeren aanzet tot wapenbezit. Exacte cijfers zijn er niet, maar het aantal zaken rondom illegaal wapenbezit van bureau Halt steeg van 269 in 2016 naar 395 in 2019. 

Drillmuziek

Drillmuziek is een muziekstroom afkomstig uit Chicago. Jongeren tussen de veertien en achttien jaar groeperen zich tot 'gangs' en dagen andere gangs uit. Videoclips in dit genre bevatten allemaal dezelfde ingrediënten: rappers laten zich duidelijk filmen in een bepaald postcodegebied, dragen maskers of bivakmutsen en zwaaien met messen in de lucht. De rappers van verschillende postcodegebieden dagen elkaar uit en voegen uiteindelijk soms de daad bij het woord door elkaar neer te steken.

Blacka groeide op in IJsselmonde, Rotterdam-Zuid. Regelmatig was hij te vinden op en rond het Prinsenplein, waar hij samen met zijn buurtgenoten drillmuziek maakte. Als minderjarige was hij al meerdere keren getuige van verschillende steekpartijen, maar sinds kort is dat gelukkig voorbij.

Onlangs zette de Rotterdamse rapper samen met Vic9 en Qlas zijn eigen label ‘#24’ op, in samenwerking met Top Notch. Daarmee laat hij zijn 'straatverleden' voorgoed achter zich, zegt hij. "Ik ben nu artiest. Het gaat beter met me, dankzij hulp van mijn ouders en vrienden. Ik weet dat mijn leven op de straat niet goed was. Maar ik was daar niet omdat ik dat wilde. Ik was daar, omdat ik niet anders kon. Je moet er dan voor zorgen dat je eruit komt en dat is mij gelukt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ouders van kind dat mes draagt krijgen voortaan boete van 2500 euro

Wapens nodig

Dat Blacka rapte over de steekpartijen in zijn buurt en andere gangs uitdaagt, wil niet zeggen dat hij andere jongeren aanspoort om hetzelfde te doen. Integendeel zelfs. "Het was een donkere periode in mijn leven. Ik praat het niet goed, zeker niet. Het is slecht om met wapens op zak te lopen. Ik wilde gewoon muziek maken over hoe mijn leven er op dat moment uitzag. En toen had ik wapens nodig om mezelf te verdedigen."

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb wil nu een boete van 2.500 euro uitdelen aan ouders zodra hun kind voor de tweede keer wordt opgepakt met een mes op zak. Blacka denkt dat dit niet gaat werken. "Door ouders te straffen, bereik je niks. Jongeren gaan het dan juist doen, omdat ze zelf niet gestraft worden. Zo’n maatregel zorgt voor chaos. Ouders worden onterecht gestraft voor daden van hun kinderen. Bovendien kunnen sommige ouders het niet eens betalen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vader doodgestoken Nick (16): 'Zware boetes voor wapenbezit heel goed idee'

Daarnaast denkt Blacka dat veel ouders geen weet hebben van de betrokkenheid van hun kinderen bij steekincidenten, laat staan van het zelf op zak hebben van een mes. Terwijl hij buiten op straat drillmuziek maakte en met messen liep, hadden zijn ouders geen idee. “Ik was altijd braaf, kwam op tijd en luisterde goed naar mijn moeder. Buitenshuis deed ik dingen die zij niet wisten. Het is dan toch gek dat ze die boete aan mijn ouders zouden geven en niet aan mij?”

Normale jongen

Blacka vindt dat de boetes eventueel direct naar de jongeren moeten gaan, want dan gaan ze wel even extra nadenken. Of de jongeren direct benaderen en in gesprek gaan over hun gedrag. "Ik ben een normale jongen waarmee je een normaal gesprek kunt voeren. Wij worden constant weggezet als slechte jongens vanwege onze muziek, maar we krijgen nooit de gelegenheid om ons te verdedigen of uit te spreken over waarom wij bepaalde dingen zo doen. Daar wordt niet naar geluisterd."

Dit is Nederland: 'Messcherpe drillrap'

Dertienjarigen die met machetes op zak lopen. Is het dragen van messen onder Nederlandse jongeren inmiddels normaal geworden? En wat is eigenlijk de link met muziek? In de documentaire 'Messcherpe Drillrap' die vanaf woensdag 19 februari te zien is op Videoland de feiten én de mensen over wie het gaat: jongeren met messen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore