Ga naar de inhoud
Persoonlijkheidskenmerken

Hoe het kan dat 90 procent van de Nederlanders gelukkig zegt te zijn

Mensen genieten van het mooie weer afgelopen zomer. Beeld © ANP

Bijna 90 procent van de Nederlanders zegt gelukkig te zijn. Hoewel het lastig is om de vinger op dat geluksgevoel te leggen, blijken bepaalde persoonlijkheidskenmerken een invloed op geluk te hebben. Zo zeggen extraverte, emotioneel stabiele en onbaatzuchtige mensen vaker gelukkig te zijn.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bijna 9 op de 10 Nederlanders van 15 jaar of ouder zeggen gelukkig te zijn. Nederland hoort al jaren bij de 'gelukkigste' landen.

Niet-westerse migratie-achtergrond

Wat iemand gelukkig maakt, verschilt natuurlijk per persoon. Maar volgens het CBS spelen een aantal factoren mee. Zo zeggen mensen met een Nederlandse achtergrond vaker gelukkig te zijn dan mensen met een niet-westerse migratie-achtergrond.

Waar
Lees ook:
Waar of niet waar? 'Mensen van 47,2 jaar zijn het ongelukkigst'

Liefde en gezondheid beïnvloeden geluk

Mensen met een partner zijn gelukkiger (92 procent) dan mensen zonder partner (80 procent). Ook de gezondheid van respondenten beïnvloedt het geluksgevoel. Zo zijn mensen met een zeer goede gezondheid vaker gelukkig (94 procent) dan mensen met een zeer slechte gezondheid (58 procent).

Ook Nederlanders die vertrouwen in instanties hebben, zeggen zich gelukkiger te voelen. Dagelijks contact met een vriendengroep zou ook bijdragen aan het geluksgevoel. Mensen die nooit contact met vrienden of familie hebben zijn minder vaak (65 procent) gelukkig dan mensen die dagelijks contact hebben (90 procent). 

Extravert, emotioneel stabiel en eerlijk

Volgens het onderzoek van het CBS blijken ook bepaalde persoonlijkheidskenmerken bij te dragen aan een geluksgevoel. Zo zijn emotioneel stabiele en extraverte Nederlanders gelukkiger. Ook de persoonlijkheidskenmerken onbaatzuchtigheid, eerlijkheid en zorgvuldigheid zouden een positief verband hebben met het geluksgevoel.

Gelukkiger
Lees ook:
Gelukkiger in 2020? Vergeet voornemens, wees rommelig en zeg 'fuck it!'

Leeftijd en geslacht

Tussen vrouwen en mannen verschilt het geluksgevoel niet veel. Ook leeftijd zou volgens het CBS geen grote invloed op het geluksgevoel hebben. Dat gaat in tegen een Amerikaans onderzoek dat recent gepubliceerd werd, waaruit blijkt dat mensen van 47,2 jaar het ongelukkigst zijn.

Hoogopgeleiden gelukkiger

Onderwijsniveau heeft wel een lichte invloed op het geluksgevoel. Zo zegt 93 procent van de hoogopgeleiden zichzelf gelukkig te vinden, tegenover 85 procent van de laagopgeleiden.

Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van gegevens uit het onderzoek Sociale samenhang en Welzijn van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Sinds 2012 worden er jaarlijks 11.000 Nederlanders voor dat onderzoek geselecteerd.

Positieve
Lees ook:
Positieve mensen leven volgens Amerikaanse onderzoekers écht langer