Ga naar de inhoud
Gezin

De opvoedkwestie: onze zoon wil liever carnavallen dan mee op wintersport

archieffoto Beeld © iStock

Judith houdt haar hart vast nu haar achttienjarige zoon heeft aangegeven niet mee te willen op wintersport, maar in plaats daarvan te gaan carnavallen. Kan ze hem dwingen om toch mee te gaan?

Ze heeft er nu al slapeloze nachten van, zegt Judith: "Felix wil tot mijn grote schrik dit jaar ineens niet met ons mee op wintersport, maar gaan carnavallen met zijn vrienden. Daar komt vast veel drank bij kijken en ik vind dit geen fijn idee. Straks krijgt hij ruzie in de stad of krijgt hij een ongeluk, en dan zit ik honderden kilometers verderop. Ik weet nu al dat ik me de hele vakantie zorgen ga maken om hem. Moet ik mijn zoon toch laten gaan of erop staan dat hij toch met ons meegaat?"

De
Lees ook:
De opvoedkwestie: 'Onze puber verpest de sfeer in huis'

Een jongen van achttien kun je moeilijk dwingen om mee te gaan op vakantie, hoe graag je dat ook wilt, zo luidt de mening van orthopedagoog en opvoedcoach Loes Waanders: "Denk je in dat wanneer je dat wel doet hij de hele dag in jullie chalet chagrijnig carnavalsfilmpjes zit te kijken die hij van zijn vrienden krijgt doorgestuurd? Daar wordt niemand blij van. Probeer je in hem te verplaatsen: wat had je zelf gewild toen je zo oud was?"

"Op die leeftijd willen ze erbij horen en veel met vrienden doen. Toon begrip, zeg dat je snapt dat hij graag met zijn vrienden wil feesten. Pubers zijn heus gevoelig voor de mening van hun ouders, alleen laten ze dit niet expliciet merken. Maar hoe meer jij je mening aan je kind opdringt, hoe minder je kind zal delen met jou. Pubers willen geen oordelen horen van hun ouders, dan kruipen ze juist in hun schulp. Dat kan frustrerend zijn voor ouders, maar zo werkt het."

'Oordeel niet maar bereid hem voor: wat zou hij doen als een vriend zo dronken wordt dat hij amper meer kan staan?'

Gelukkig is er iets anders wat je beter kunt doen, tipt Waanders: "In plaats van je mening delen, is het slimmer om vooral veel open vragen te stellen. Toon oprechte interesse. Op die manier kun je je kind voorbereiden op wat gaat komen. Ga dus niet oordelen, maar voorbereiden. Vraag wat hij bijvoorbeeld zou doen als een vriend zo dronken wordt dat hij amper meer kan staan, of wat hij doet als er iemand ziek wordt. En of hij en zijn vrienden daar afspraken over maken."

"Stap als moeder over je eigen angst heen en ga onbevooroordeeld het gesprek aan." Het is ook lastig om als ouder de controle los te laten, zeker als je ver weg bent, geeft Waanders toe: "Straal daarom vertrouwen uit: je gunt je kind een leuke carnaval en hij mag jullie altijd bellen, wat er ook is."

Wil je geen aflevering van deze rubriek missen? Klik dan op de Opvoedkwestie-tag hieronder en vervolgens linksboven op 'Volgen'.