Gezondheid

Op wintersport? Pas op voor onderkoeling!

17 februari 2020 14:02 Aangepast: 17 februari 2020 17:13
Beeld © Getty Images

Dit weekend zijn we in groten getale voor de wintersport naar Oostenrijk, Frankrijk en Italië vertrokken. Maar naast dat lekkere skiën én après-skiën, ligt er ook gevaar op de loer: niet alleen voor ski-ongelukken op de piste maar ook voor onderkoeling. Dokterdokter.nl zet de verschijnselen en de behandeling op een rijtje.

De zon schijnt en er is geen wolkje aan de lucht. Je fleecetrui heb je in het appartement gelaten. Veel te warm en je hebt geen zin om je kapot te zweten. Zo rond een uur of drie wordt het donkerder en kouder. Om terug te komen naar het dorp moet je nog vier sleep- en stoeltjesliften nemen en nog vier keer afdalen. In de lift steekt de wind op. Je krijgt het koud en begint te rillen. Inmiddels begint ook de honger toe te slaan. Je voelt je flauw en raakt geïrriteerd wanneer je skimaatje staat te treuzelen met zijn ski's. Het enige wat je nu zou willen is bij de open haard zitten met een kop warme chocolademelk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Alarmcentrale: Nederlandse wintersporters overschatten zichzelf massaal

Dit voorbeeld toont hoe gemakkelijk je te maken kunt krijgen met onderkoeling op wintersport. Als de kerntemperatuur van het lichaam daalt tot onder de normale waarde van 37 graden Celsius dan spreken we van onderkoeling. Het lichaam gaat dan maatregelen nemen om de kerntemperatuur zo lang mogelijk vast te houden. In de huid trekken de bloedvaten zich samen zodat er geen warmteafgifte meer plaatsvindt. De onderkoelde persoon wordt bleek, krijgt kippenvel, gaat rillen en klappertanden. Op deze manier probeert het lichaam warmte te produceren.

Overdreven vrolijk of agressief

Als de kerntemperatuur onder de 34 graden Celsius is gedaald, spreken we van ernstige onderkoeling. Deze situatie kan bijvoorbeeld ontstaan bij een ongeval op of naast de piste waarbij het slachtoffer lang op de hulpdiensten moet wachten. Door het stilliggen op de koude ondergrond daalt de lichaamstemperatuur snel. De lichaamscellen gaan slechter functioneren. De hersenen reageren hierop met bewustzijnsstoornissen. Hierdoor raakt de persoon versuft of kan overdreven vrolijk of agressief gedrag vertonen.

De vitale functies raken steeds meer verstoord en de ademhaling en bloedsomloop worden toenemend trager. Bij verdere daling tot onder de 32 graden Celsius houdt het slachtoffer op met klappertanden. Er ontstaan problemen in de vitale functies (bloedsomloop, werking van de hersenen, longen). Deze problemen kunnen in ernstige gevallen zelfs leiden tot de dood.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Soepeltjes de piste af met deze wintersport-apps

Het is belangrijk om de gevaren van onderkoeling niet te onderschatten. Als iemand onderkoeld raakt, probeer dan om verdere onderkoeling te voorkomen en de vitale functies veilig te stellen. Een ernstig onderkoeld slachtoffer heeft altijd professionele hulp nodig. Zorg dus dat je altijd een telefoon en het nummer van de hulpdiensten bij de hand hebt.

Wat te doen bij onderkoeling?

  • Breng de persoon naar een warme beschutte omgeving.
  • Dek de persoon toe, maar zorg dat je zelf genoeg kleding aanhoudt om niet zelf onderkoeld te raken.
  • Pak, als je voldoende materiaal hebt, elk lichaamsdeel afzonderlijk in.
  • Zorg bij het gebruik van isolatiedekens dat de zilveren kant naar de persoon gekeerd is.
  • Bedek het hoofd zorgvuldig, maar laat het gezicht vrij.
  • Als de persoon bij kennis is (bij lichte onderkoeling) mag hij of zij warme, zoete drank drinken. Dring het de persoon alleen niet op.

Onderkoeling voorkomen

Dat voorkomen beter is dan genezen, mag bij onderkoeling duidelijk zijn. Draag goede isolerende ademende kleding, het liefst in lagen over elkaar. Natte kleding isoleert niet, maar bevordert juist de afkoeling. Neem een rugzak mee met daarin extra kleding, een thermoskan met warme drank en iets te eten. Het eten van calorierijk voedsel zorgt voor extra stofwisselingswarmte. Eventueel kun je een isolatiedeken meenemen. Deze zijn niet groter dan een kleine portemonnee en kosten nog geen vijf euro per stuk.

Voor dit artikel werkten we samen met Dokterdokter.nl. Daar vind je nog veel meer artikelen over gezondheid, gecontroleerd door artsen en medisch specialisten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore