Ga naar de inhoud
Etiquette

De 5 spelregels van... iemand versieren

Beeld © Getty Images

Het wemelt van de ongeschreven regels in het leven. Wetmatigheden die niemand je vertelt, maar waar iedereen een mening over lijkt te hebben. In deze rubriek nemen we iedere week een situatie of gelegenheid onder de loep: hoe heurt het daar eigenlijk? Deze week: de vijf spelregels van… iemand versieren.

De situatie 

Bleef de brievenbus vandaag leeg, boekte je een tafel voor één in je favoriete restaurant en bracht de bloemist ook dit jaar geen huisbezoek? Dan heb je wellicht wat te voorzichtig versierd. Daarom legt datingcoach Tim Veninga uit wat de vijf spelregels van versieren zijn. Hij kent als geen ander de kunst van het verleiden.

De spelregels

1. Jij bent

Hup! Als je iemand leuk vindt, dan moet je ervoor gaan. Niks geen afwachten of hard-to-get, gewoon ervoor gaan. En dat hoeft echt niet zo spannend te zijn als het lijkt. Een beetje oogcontact en op iemand afstappen is genoeg, zegt Tim Veninga. "Een hele liefdesverklaring hoeft niet. Beter van niet zelfs. Met een vrolijke 'hoi' kom je al een heel eind. Het initiatief ligt bij jou. Het leven is te kort om te hopen dat de liefde je komt aanwaaien."

De
Lees ook:
De 5 spelregels van... online daten

2. Laat zien dat je op jacht bent

Ga je in je trui naar een date, of op je afgetrapte sneakers naar de kroeg, dan kun je een prima avond hebben natuurlijk. Maar wanneer je juist dan je 'object of affection' tegenkomt, baal je de ballen uit je broek dat je net niet op je best bent die dag. En ja, natuurlijk gaat het in de liefde vooral om het innerlijk, maar dat is pas vers twee. Voor de eerste indruk draait het toch echt om het plaatje. "Dus koop mooie kleren, ga naar de kapper en ga naar de sportschool. Uiteindelijk is het belangrijker dat je goed voor jezelf zorgt, dan dat je de genetische jackpot hebt gewonnen."

3. Listen up!

Door de zenuwen ligt bij het sjansen het ratelen op de loer. Voor je het weet heb je alles over jezelf verteld, met hier en daar een onschuldige overdrijving. Als je niet oppast zit je te jagen en te werken en vergeet je te luisteren. Je bent alleen maar met jezelf bezig. "Je wordt aardiger gevonden als je goed luistert en daarom werkt luisteren beter bij versieren dan zelf praten. Luister geduldig, al gaat het de hele tijd over zijn verzameling telefoonkaarten of haar eerste pony. En praat al helemaal niet door iemand heen, dat is ronduit irritant."

De
Lees ook:
De 5 spelregels van... samen slapen

4. Let your body do the talking

Een beetje aanmoediging helpt, ook voor de ander. Dus als je iemand wil versieren, dan laat je dat het beste blijken door iemands arm even aan te tikken als je lacht, of per ongeluk expres met je been langs het zijne of hare te schuiven. Voel je de elektriciteit ontsteken, dan zit je goed. "En let op, ook hierin moet je zelf het initiatief nemen. Sommige mensen kunnen nu eenmaal bevriezen zodra ze je leuk vinden, dus ga vooral niet zitten wachten op een signaal. Ga ervoor. Het ergste wat je kan gebeuren is dat je afgewezen wordt."

5. Alleen onvergetelijk is goed genoeg

"Om vrouwen en mannen te versieren moet je ze een leuke ervaring geven. Niet alleen hoe jij je gedraagt, maar ook in wat jullie samen doen. Door samen iets te doen, groei je meer naar elkaar toe. Of je nou in de kroeg staat of op de vijfde date bent: zorg ervoor dat je nieuwe prooi een ervaring krijgt die hij of zij nooit eerder heeft gehad. Hoe interessanter de ervaring, hoe groter de kans dat er wat gebeurt tussen jullie. Want de avontuurlijke gevoelens die je bij hem of haar oproept stralen op jou af. En daardoor kom jij weer leuker over."