Ik ben bang

Bizarre angst: Yoeri (20) is bang voor douchegordijnen en muurschilderingen

14 februari 2020 08:35 Aangepast: 26 februari 2020 17:02
Beeld © Getty Images

Maar liefst één op de tien Nederlanders krijgt in zijn of haar leven te maken met een angst. Van angst voor gaatjes tot doodsbang zijn voor open water. In deze rubriek vertellen lezers hoe een bepaalde angst hun leven beïnvloedt. Dit keer: Yoeri (20), die het liefst op de vlucht slaat bij het zien van een douchegordijn. "Huilend stond ik onder de douche."

Yoeri: "Toen ik een jaar of vijf was logeerde ik een keer bij mijn tante en zij had een douchegordijn met SpongeBob erop. Ik vond dat doodeng en durfde de badkamer niet meer in. Zij had dat tegen mijn ouders verteld, dus toen mijn moeder wat later zelf een douchegordijn kocht zocht ze er een uit met een school vissen erop. Waarschijnlijk ging ze ervan uit dat ik die niet eng zou vinden, maar ik heb alsnog huilend onder de douche gestaan. Het was alsof die vissen naar me keken. Wat ik er precies zo eng aan vind, kan ik niet eens benoemen. Ik weet alleen dat ik bang en zenuwachtig word, en dat ik zo snel mogelijk wil 'vluchten'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lena lijdt aan necrofobie: 'Ik checkte stiekem de ademhaling van m'n slapende ouders'

Ook nu ik ouder ben, kan ik nog steeds niet precies uitleggen waar mijn angst precies in schuilt. Soms vragen mensen of het te maken heeft met de spanning van wat er achter het douchegordijn schuilt, maar dat is het niet eens. Ik vind vooral de afbeeldingen eng, en dan maakt het niet uit waarvan die afbeelding precies is. Of het nu een cartoonfiguur is, een bloem, een beest of zelfs simpelweg een logo, ik vind het allemaal even naar. Een effen douchegordijn vind ik ook niet prettig, maar dat durf ik zelf nog net weg te halen.

Hetzelfde gaat op voor muurschilderingen, sinds ik als kind een keer een grote giraffe en olifant op de muur bij een modeketen zag met ogen die me leken te volgen. Ook daar was ik doodsbang voor. Ik krijg er nog steeds de rillingen van. Er wordt vaak lacherig over gedaan als ik vertel dat ik bang ben voor douchegordijnen en muurschilderingen. Dat kwetst me niet en ik lach er zelf ook om, maar hoe hard ik ook mee lach, ik eindig wel altijd met een serieuze noot en zeg: 'Maar dat gordijn moet er wel af'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eva (34) is als de dood voor vogels: 'Komt een vogel voorbij op tv, dan zap ik weg'

Eens in de zoveel tijd ga ik met een groep vrienden of familie een weekendje naar een vakantiepark en dan moet ik verplicht als laatste douchen, omdat daarna het douchegordijn weg moet en de badkamer drijfnat is. Maar zelfs de weg ernaartoe kan voor onverwachte hindernissen zorgen. Laatst gingen we weer naar zo’n huisje en onderweg moest ik naar het toilet. Bij de benzinepomp waar we stopten waren allerlei klimplanten en bloemen op de muren van het toilet geschilderd. Ik heb met mijn ogen dicht staan plassen, het was echt een drama.

Ik heb nog nooit iets aan mijn angst gedaan, omdat ik er tot nu toe redelijk makkelijk van kon weglopen. Maar volgend jaar ga ik een opleiding doen tot studiotechnicus waardoor ik veel in theaters zal zijn. Daar zijn ook vaak muurschilderingen, dus ik moet er nu toch echt iets mee. Ik probeer daarom mezelf alvast te dwingen om iets vaker en langer bij muurschilderingen te staan. Maar toen mijn ouders laatst aangaven dat ze hun keuken wilden vernieuwen en van plan waren om van die grote, rode pepers op de muur te laten schilderen, heb ik toch gevraagd of ze daarmee kunnen wachten tot ik op mezelf woon. Ik moet er echt niet aan denken."

Dit zegt de expert:

Psychiater Bram Bakker: "Er wordt al snel lacherig gedaan over angsten, en hoe uitzonderlijker ze zijn, hoe groter die neiging bij veel mensen is. En laten we eerlijk zijn, het klinkt ergens ook grappig natuurlijk: 'angst voor een douchegordijn'. Maar Youri heeft er serieus last van en er is duidelijk sprake van een stoornis.

Veel angstklachten zijn totaal niet rationeel verklaarbaar, en de mensen die er last van hebben weten dat zelf meestal ook wel. Maar angst is geen product van ons verstand, het zit in het gevoel. De angstkernen, de zogenoemde amygdala, liggen in het emotionele brein. 'Egodystonie' wordt het door professionals genoemd, als je zelf ook beseft dat het vreemd is als je bang bent voor zoiets banaals als een douchegordijn. Maar hoezeer jezelf ook beseft dat er rationeel gezien niets is om bang voor te zien, toch heb je ook dan vaak de hulp van een professional nodig om ervan af te komen."

Voor deze rubriek van RTL Nieuws Weekend zijn we op zoek naar de verhalen van lezers die kampen met een bepaalde angst. Of deze angst nou veelvoorkomend is of juist heel uitzonderlijk, we zijn benieuwd naar jouw verhaal. Wil jij delen hoe deze angst jouw leven beïnvloedt? Mail ons dan op weekendmagazine@rtl.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore